Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Η Μοναχή Αγαθονίκη, η πρώην Τουρκάλα Αλή μουλά, είναι μιά συγκινητική ιστορία

Γεννήθηκε στή Μ. Ασία. Ο πατέρας της ήταν Χότζας - οθωμανός ιερέας. Ήταν σοφός άνθρωπος και πολλοί τον επεσκέπτοντο καθημερινά για να ζητήσουν τη συμβουλή του.

Η κόρη του η Αλή μουλά, η κατόπιν ονομασθείσα Σοφία, αγαπούσε πολύ τούς χριστιανούς Έλληνες. Μια μέρα στη γειτονιά της μια χριστιανή είχε καλέσει τον ιερέα για ευχέλαιο. Όταν τελείωσε, έτρεξε η Αλή μουλά και τον παρεκάλεσε να

της κάνει και εκείνης το ευχέλαιο. 

Ο ιερέας φοβούμενος, ότι μέ τυχόν άρνησή του ήταν δυνατόν να δυσαρεστούσε την κόρη του Χότζα και να είχε συνέπειες, της έκαμε το ευχέλαιο και της υπέδειξε να μη πετάξει το άγιο λάδι σε ακατάλληλο τόπο. Εκείνη τότε ήπιε όλο το ευχέλαιο από ευλάβεια. 

Το ίδιο βράδυ είδε στον ύπνο της τον Τίμιο Πρόδρομο να της λέγει: «Καλό είναι αυτό πού έκαμες, αλλ’ αν δεν γίνεις χριστιανή δεν ωφελείσαι». Συγκλονισμένη από το όραμα και γεμάτη ζήλο για την Ορθοδοξία εγκατέλειψε το σπίτι της κι έφθασε στη Μυτιλήνη. Από εκεί έφθασε στις Σέρρες όπου κατηχήθηκε και βαπτίσθηκε χριστιανή με το όνομα Σοφία. 

Με υπόδειξη της Παναγίας έφθασε στην Τήνο όπου επί πολλές νύκτες αγρύπνησε στις σκάλες της Εκκλησίας παρακαλώντας την Θεοτόκο να της δείξει δρόμο σωτηρίας. Κατέληξε στο Μοναστήρι τού Κεχροβουνίου όπου έγινε Μοναχή και πέρασε τη ζωή της συνεχώς με το κατά Θεόν πένθος. Έκλαιε ακατάπαυστα και είχε μια ανείπωτη εσωτερική χαρά. Συνέβη ό,τι γράφει ο όσιος Ιωάννης της Κλίμακος: «Όστις εν πένθει διηνεκεί κατά Θεόν πορεύεται, ούτος καθ’ ημέραν εορτάζων ου παύεται» (Ι. Κλίμακος, Λόγος Ζ΄, Περί χαροποιού πένθους, § λη΄). 

 

Αυτή η χαρμολύπη ζωγραφιζόταν στό πρόσωπό της. Ήταν απλή, εγκρατής, νηστευτής. Αγία μορφή. Εκοιμήθη στις μέρες μας οσιακά με το όνομα τού αγαπημένου της Ιησού στα χείλη.

 

Από το Βιβλίο ΟΣΙΑΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΚΕΧΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΤΗΝΟΥ του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ ΑΒΕΕ

www.eptalofos.gr
https://sfa-cryptochristian.blogspot.com 

Από το yiorgosthalassis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου