Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Δέκα τρόποι να μην πετάς φαγητό

 

Οι σακούλες των σκουπιδιών μας γεμίζουν με τρομακτικό ρυθμό και ένα καλό ποσοστό τους έχει να κάνει με τρόφιμα που πετιούνται.

Είτε γιατί έχουν χαλάσει είτε πάλι γιατί οι ποσότητές τους είναι περισσεύματα και δεν φτάνουν να ταΐσουν μια πεινασμένη οικογένεια.

Υπάρχει όμως τρόπος να κάνεις οικονομία και μάλιστα αυτός ο τρόπος δεν είναι ένας, αλλά

πολλοί…


Φτιάξε σούπα

Τίποτα δεν είναι σαν ένα λαχταριστό πιάτο σούπας. Όταν λοιπόν τα λαχανικά είναι έτοιμα να χαλάσουν, αντί να καταλήξουν στον κάδο μπορούν άνετα να βρουν τον δρόμο για την κατσαρόλα. Μαγειρεύοντάς τα εξάλλου δεν θα καταλάβεις πως έχουν ωριμάσει ενοχλητικά. Οι σούπες αντέχουν στην κατάψυξη ακόμα και δύο μήνες.


Κάνε σαλάτα

Όταν τα λαχανικά μοιάζουν να έχουν περάσει τις μέρες της δόξας τους, υπάρχει τρόπος να αναστηθούν. Τα βουτάς σε παγωμένο νερό για 5 λεπτά. Αφού τα στεγνώσεις, γίνονται όπως και στις αρχές. Ό,τι «πράσινα» περισσεύματα έχουν μείνει φτιάχνουν μια ωραιότατη σαλάτα. Όπως και το μπαγιάτικο ψωμί εξάλλου, το κόβεις μικρό καρέ, το ψήνεις στον φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά και έχεις χειροποίητα κρουτόν για τη σαλάτα σου.


Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, ο φούρνος είναι εδώ

Αν ανοίξεις το ψυγείο και δεις τα ζαρζαβατικά όχι και στην καλύτερή τους κατάσταση, πιάνεις το ταψί και τα βάζεις στον φούρνο. Θα βγουν καραμελωμένα και πιο νόστιμα απ’ όσο φαντάζεσαι. Προσθέτοντας και λίγη πρωτεΐνη, έχεις έτοιμο ένα σωστό γεύμα.


Όλα μαζί

Τι ξέμεινε; Λαχανικά, κρέας, αυγά, τυρί; Παξιμάδια και φρυγανιές; Όλα αυτά σε ένα πυρέξ στον φούρνο θα αποδώσουν ένα λαχταριστό πιάτο πέρα από κάθε φαντασία. Δεν θα το βρεις σε καμιά συνταγή, είναι η δική σου συνταγή.


Φτιάξε ζωμό από το τίποτα

Αντί να πετάξεις τα κοτσάνια από τα μυρωδικά και τις φλούδες από τα λαχανικά, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να δώσεις γεύση σε σπιτικούς ζωμούς. Ο σπιτικός ζωμός είναι πανεύκολος και νοστιμότερος από κάθε λύση του εμπορίου. Και αντέχει στην κατάψυξη ακόμα και 6 μήνες.


Όλα τουρσί

Το σπιτικό τουρσί παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις στη ζωή τα λαχανικά που είναι έτοιμα να χαλάσουν. Τα περισσότερα γίνονται τουρσί με λευκό ξίδι, νερό, σκόρδο, αλάτι και λίγη ζάχαρη.

Η πίτσα η καλή
Σχεδόν τα πάντα που έχεις στο ψυγείο μπορούν να μπουν πάνω από μια ζύμη και να γίνουν πεντανόστιμη πίτσα. Δεν είναι μυστικό, ό,τι περισσεύματα έχεις γίνονται πίτσα, ακόμα και πράγματα που φαινομενικά δεν ταιριάζουν γευστικά.

Συνθλίβω και ψήνω
Ανοίγεις τα ντουλάπια σου και βλέπεις μισοάδειες συσκευασίες. Παξιμάδια στο τέλος, κουλούρια, μερικά φιστίκια, τέτοια πράγματα ψάχνεις που μπορούν να γίνουν στη στιγμή νόστιμα αλμυρά ή γλυκά σνακ.

Σπιτικές σος
 
Τι μπορείς να κάνεις με ένα βάζο μαρμελάδας ανησυχητικά άδειο; Ή με μαγιονέζα και μουστάρδα που είναι στα τελευταία τους; Τις δικές σου σος. Κάθε σταγόνα που περίσσεψε έχει εδώ τη σημασία της. Προσθέτεις ελαιόλαδο, ξίδι και μυρωδικά και ανακατεύεις. Η βινεγκρέτ είναι έτοιμη!

Μην πετάς, σκέψου

Λίγα βραστά λαχανικά που έμειναν στο ψυγείο φτιάχνουν άνετα μια ομελέτα για δύο. Το κομματάκι από το στήθος κοτόπουλο που περίσσεψε μετατρέπεται σε ένα εξαιρετικό σάντουιτς. Ακόμα και οι τρεις μπουκίτσες κρέατος που ξέμειναν μπορούν να γίνουν η βάση για κάτι καινούριο.


Από το newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου