Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Το εμβόλιο κορωνοϊού απειλεί να εξαφανίσει τους καρχαρίες

 

Τα μέλη μιας ομάδας για την προστασία της θαλάσσιας ζωής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως εκατοντάδες χιλιάδες καρχαρίες απειλούνται με σφαγή για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού!

Συνδέονται οι καρχαρίες με το εμβόλιο του κορωνοϊού; Και όμως!

Σύμφωνα με το Sky News, ορισμένες φαρμακευτικές, που ετοιμάζουν υποψήφια εμβόλια κατά της Covid-19, χρησιμοποιούν σκουαλένιο. Ένα φυσικό έλαιο, το οποίο παράγεται στο συκώτι των καρχαριών και χρησιμεύει ως

ανοσοενισχυτικό στην ιατρική. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα συστατικό, που αυξάνει την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου, δημιουργώντας μια ισχυρότερη ανοσοαπόκριση.

Αυτό, ωστόσο, όπως καταλαβαίνετε ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για τους καρχαρίες. Τα μέλη μιας ομάδας, δε, για την προστασία της θαλάσσιας ζωής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως εκατοντάδες χιλιάδες καρχαρίες απειλούνται με σφαγή για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού!


Τι θα συμβεί αν απαιτηθούν δύο δόσεις του εμβολίου

Οι γιατροί δοκιμάζουν, βέβαια, συνθετικές εναλλακτικές λύσεις, για να αποφύγουν την απειλή πληθυσμών καρχαριών, αλλά δημοσιεύματα αναφέρουν πως κάποιες φαρμακευτικές χρησιμοποιούν επί του παρόντος σκουαλένιο.

Τα μέλη της ομάδας, που λέγεται Shark Allies και εδρεύει στην Καλιφόρνια, υποστηρίζουν ότι εάν ο παγκόσμιος πληθυσμός λάβει μία δόση εμβολίου Covid-19 που θα περιέχει αυτή την ουσία, περίπου 250.000 καρχαρίες θα πρέπει να σφαγιαστούν. Εάν απαιτηθούν δύο δόσεις, κάτι που είναι πιθανό σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό θα αυξηθεί σε μισό εκατομμύριο!

Now that we’ve covered everything we know, let’s anticipate the ‘what-ifs.’ What if we don’t see the real danger in the shark squalene-COVID connection? It’s concerning we are used to hearing of millions of sharks killed every year, hundreds of thousands should still shock us. There are other bad feelings lurking beneath the surface, we can’t ignore them after years of watching, learning, reasoning and strategizing about wildlife conservation issues: humans justify abusing na...

Δείτε περισσότερα

Τρία εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται για… καλλυντικά και λάδια μηχανής
 
Η Stefanie Brendl, επικεφαλής της Shark Allies, δήλωσε: «Το να αποσπάται η ουσία από άγριο ζώο, δεν πρόκειται ποτέ να είναι βιώσιμη λύση, ειδικά αν είναι ένα κορυφαίο αρπακτικό που δεν αναπαράγεται σε τεράστιο αριθμό. Υπάρχουν τόσα πολλά άγνωστα για την πανδημία όπως το πόσο μεγάλη σε διάρκεια θα είναι και πόσες δόσεις θα χρειαστεί να λάβουμε. Αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε καρχαρίες, ο αριθμός των καρχαριών που θα σφαγιαστούν για αυτό το προϊόν θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλός, χρόνο με τον χρόνο με τον χρόνο».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου τρία εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο για σκουαλένιο, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης σε καλλυντικά και λάδια μηχανής. Η Shark Allies έχει ξεκινήσει ήδη εκστρατεία στο διαδίκτυο, με την οποία ζητά να γίνει χρήση συνθετικού παραγώγου της ουσίας και όχι του φυσικού ελαίου από τους καρχαρίες.


gazzetta/ photo unsplash

Από το el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου