Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Βρέθηκε τάφος άρχοντα στην Γερμανία, που θάφτηκε μαζί με 6 γυναίκες και 11 ζώα!

 

Του Γιώργου Λεκάκη

 Ο τάφος ενός Γερμανού (;) άρχοντα ή πρίγκηπα, ο οποίος έζησε περί τα 1.500 χρόνια πριν (κατά την περίοδο της Μεγάλης Μετανάστευσης), ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους κοντά στο Brucken-Hackpfuffel, στην περιοχή της Σαξονίας-Άνχαλτ στην νυν έκταση της Γερμανίας. Ο τάφος αυτός ανακαλύφθηκε κατά την προσπάθεια καθαρισμού του εδάφους για την δημιουργία μιας φάρμας κοτόπουλων, όταν και οι εργάτες φαίνεται πως

“σκόνταψαν” πάνω σε ένα κοιμητήριο της βασιλικής Αυλής.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τα απομεινάρια του πολύ σημαντικού ανθρώπου που θάφτηκε εκεί, αν και υποθέτουν πως οι στάχτες του πρέπει να βρίσκονται μέσα σε ένα μπρούτζινο αγγείο στον κεντρικό τάφο. Γύρω από το αγγείο αυτό, βρέθηκαν τα οστά έξι γυναικών!!!

Οι ειδικοί πιστεύουν πως οι γυναίκες αυτές ήταν παλλακίδες ή οι χήρες του ανθρώπου που ήταν θαμμένος μέσα, όμως κανείς δεν είναι βέβαιος για το αν ήταν ήδη νεκρές όταν θάφτηκαν ή αν θυσιάστηκαν.

Στο σημείο βρέθηκαν επίσης και απομεινάρια 11 ζώων: βοδιών, αλόγων και σκυλιών. Πέρα από τον κεντρικό τάφο, που πιστεύεται πως ήταν ο τάφος του πιο υψηλά ιστάμενου ανθρώπου, υπάρχουν άλλοι 60 περίπου!

Οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι τάφοι αυτοί χρονολογούνται μεταξύ 480 και 530 μ.Χ., σε μια περίοδο δηλαδή η οποία ακολούθησε την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και κατά την οποία πολλές γερμανικές φυλές εισέβαλαν σε εδάφη που δεν προστατεύονταν πια από τους Ρωμαίους.

“Στους τάφους, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν ένα υάλινο διακοσμημένο δοχείο, μία άτρακτος από υαλί, ένα σπαθί και μια ασπίδα από σίδερο, όπως επίσης και ένα χρυσό νόμισμα που απεικονίζει τον αυτοκράτορα Ζήνωνα, περίπου του 480 μ.Χ. Τα κομμάτια από γυαλί προέρχονται από τα Γαλλο-ρωμαϊκά εργαστήρια που βρίσκονταν κοντά στον Ρήνο, αφού μόνον εκεί γνώριζαν τόσο καλά τη συγκεκριμένη τεχνική” αναφέρει ο αρχαιολόγος Arnold Muhl.

Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν ένα άψογο υάλινο ποτήρι διακοσμημένο με αυλακώσεις και κλιπ ενδυμάτων. Τα κλιπ, τα οποία περιλαμβάνουν κομμάτια κλωστοϋφαντουργίας, πιστεύεται ότι δείχνουν την παρουσία μιας γερμανικής φυλής, είτε των Λογγοβάρδων / Longobards, είτε των Αλεμανών / Alemanni, είτε των Θουριγγίων / Thuringians.

 
Ο χώρος διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση εξ αιτίας της μοναδικής τοποθεσίας του, η οποία τον προστάτεψε από την φθορά. Οι τάφοι βρίσκονται σε μία φυσική κοιλότητα η οποία με την πάροδο των χρόνων καλύφθηκε με πάνω από 1 μ. ίζημα, το οποίο και δημιούργησε ένα προστατευτικό στρώμα. Έτσι, οι διάφοροι τυμβωρύχοι και κυνηγοί θησαυρών έμειναν μακριά.

Αναλύοντας τα οστά και τα αντικείμενα, οι επιστήμονες ελπίζουν να αποκτήσουν συγκεκριμένες γνώσεις για την ζωή των ανθρώπων την περίοδο της Μεγάλης Μετανάστευσης.

ΠΗΓΗAW, Daily Mailarxeion-politismou.gr

Από το amfipolinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου