Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

O Βουργουνδος ιππότης Jean le Maingre Bouciecount ο οποίος ήταν μεγάλος φιλέλληνας

21 Απριλίου 1421 μΧ αφήνει την τελευταία του πνοή ο Βουργουνδος ιππότης Jean le Maingre Bouciecount ο οποίος ήταν μεγάλος φιλέλληνας (άλλοι ιστορικοί τοποθετούν το θάνατο του 21 Ιουνίου).
Ο μεγάλος αυτός ιππότης της Βουργουνδίας είχε λάβει μέρος σχεδόν σε όλες τις μάχες του εκατονταετους πολέμου. Ο Bouciecount ως ευσεβής Ρωμαιοκαθολικός Χριστιανός ιππότης πήρε τον
σταυρό και έλαβε μέρος στην σταυροφορία της Νικοπόλεως κατά των Οθωμανών. Μετά την συντριβή των Σταυροφόρων από τους Οθωμανούς όπου είχε αιχμαλωτίσει και βασανίστηκε από αυτούς. Μόλις απελευθερώθηκε πήρε πάλι τα άρματα και έλαβε μέρος στον πόλεμο εναντίον των Μαυριτανών και πολέμησε κάτω από την σημαία του Βασιλείου της Ισπανίας όπου και έλαβε τον βαθμό του Στρατάρχη.

Μεγάλος πια στην ηλικία, όταν Αυτοκράτωρ ήταν ο Μανουήλ Παλαιολόγος, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βρίσκονταν σε δυσμενή θέση από τους Οθωμανούς ο μεγάλος αυτός ιππότης της Εσπερίας έφτασε στην Κωνσταντινούπολη με 1200 άντρες που αποτελούνταν από ιππότες, στρατιώτες, αλμπατιερους και άλλους για να συμβάλει στην άμυνα της Κωνσταντινούπολης. Ο Bouciecount έδωσε τις υπηρεσίες του στον Αυτοκράτορα με ανιδιοτέλεια και όχι ως μισθοφόρος. Σύντομα ο στρατός του μαζί με λίγους Ρωμαίους απελευθέρωσε όλα τα παράλια της Ανατολικής Θράκης και τα παρέδωσε στον Αυτοκράτορα.

Αργότερα έκανε επιχειρήσεις εναντίων σε φρούρια των Οθωμανών στην Ανατολή. Αργότερα γύρισε στην πατρίδα για να λάβει μέρος πάλι σε πόλεμο αυτή τη φορά εναντίον των Άγγλων. Εκεί αιχμαλωτίσθηκε και σαν σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα Αγγλικό μπουντρούμι.
Το μνήμα του βρίσκεται στον Καθεδρικό ναό της Tour στο ξωκλήσι του οίκου του. Εκεί υπάρχει μια επιγραφή που γράφει στην Γαλλικη γλώσσα: Μέγας επιτηρητής του Αυτοκράτορος και της Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης.

πηγή 
Από το yiorgosthalassis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου