Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Joseph James DeAngelo, ο κύριος ύποπτος μιας μυστηριώδους υπόθεσης δολοφονιών

Πάνω από 4 δεκαετίες αφότου φέρεται να τρομοκρατούσε την Καλιφόρνια, η αστυνομία συνέλαβε τον πρώην αστυνομικό Joseph DeAngelo ως τον θηρευτή, γνωστό ως "Golden State Killer" και "East Area Rapist".


Ο διαβόητος "δολοφόνος του Γκόλντεν Στέιτ" (Golden State Killer) απέφευγε τις αρχές για περισσότερο από 40 χρόνια, αλλά η αστυνομία είναι πεπεισμένη ότι πλέον έχει πιάσει αυτό που έψαχνε. Αν και πολλοί θα περίμεναν ένα
τέρας, ο Τζόζεφ Τζέιμς Ντι Άντζελο (Joseph James DeAngelo) ήταν ένας φαινομενικά συνηθισμένος συνταξιούχος αστυνομικός που ζούσε κοντά στο Σακραμέντο μέχρι τον Απρίλιο του 2018.
Ο 74χρονος περιγράφτηκε από πρώην συνεργάτες του ως "τακτικός", παρά τη σοβαρή συμπεριφορά του και το ανύπαρκτο χαμόγελο. Λέγεται ότι ήταν σχολαστικός νοικοκύρης, με προσοχή στη λεπτομέρεια που ταιριάζει σίγουρα σε έναν πρώην αστυνομικό. Ξαφνικά, κατηγορήθηκε για ανείπωτα εγκλήματα.
Όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ του HBO "I' ll Be Gone in the Dark" -το οποίο βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Michelle McNamara-, ο Golden State Killer διέπραξε τουλάχιστον 50 βιασμούς και 12 δολοφονίες σε όλη την Καλιφόρνια στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Για πάνω από 40 χρόνια, δεν τον θεωρούσαν ύποπτο.

Ο Golden State Killer πρωτοεμφανίστηκε στην Βόρεια Καλιφόρνια ως ο "Βιαστής της Ανατολικής Περιοχής" (East Area Rapist), πριν μετακινηθεί νότια και γίνει παραγωγικός δολοφόνος, γνωστός ως "Original Night Stalker". Οι εισαγγελείς είναι πεπεισμένοι για την ενοχή του Ντι Άντζελο, με βάση στοιχεία DNA από τα θύματα και το πόμολο της πόρτας του υπόπτου.
Όπως όμως είναι φυσικό, παραμένουν μερικά ερωτήματα. Πώς μπόρεσε ένας συνταξιούχος και ηλικιωμένος οικογενειάρχης, και κάποτε ένστολος, να κρύψει ένα τόσο σκοτεινό παρελθόν; Είναι συντριπτικά τα στοιχεία εις βάρος του;

Τα πρώτα χρόνια
Ο Ντι Άντζελο γεννήθηκε το 1945 και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων στα προάστια του Σακραμέντο. Αργότερα, αφού η μητέρα του παντρεύτηκε έναν περιπλανώμενο οξυγονοκολλητή, μετακόμισε μαζί του στο Όμπερν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, ο Ντι Άντελο υπηρέτησε στο Ναυτικό για περίπου 22 μήνες και γύρισε ως παρασημοφορημένος βετεράνος. Από το 1968 ως το '70, παρακολούθησε μαθήματα σε ένα κολέγιο και ακολούθησε το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σακραμέντο το 1971. Το 1972, αποφοίτησε με πτυχίο ποινικής δικαιοσύνης.
Ένας γείτονάς του είπε ότι ο Ντι Άντζελο ήταν ευχάριστος και καθαρός στα νεανικά του χρόνια, αλλά είχε χάσει μέρος ενός δακτύλου του ενώ ήταν στον πόλεμο. Το 1973, παντρεύτηκε την Sharon Marie Huddle. Την ίδια χρονική περίοδο περίπου, φέρεται να ξεκίνησε είτε πρακτική άσκηση είτε εθελοντική εργασία στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Ρόουζβιλ, αν και στο τμήμα, δεν βρέθηκαν στοιχεία για κάτι τέτοιο. Όμως, από το 1973 ως το '76, ο Ντι Άντζελο εργάστηκε σίγουρα ως αστυνομικός στο Έξετερ και στη συνέχεια, από το 1976 έως το '79, εργάστηκε στο αστυνομικό τμήμα του Όμπερν. Από εκεί παραιτήθηκε επειδή κατηγορήθηκε για κλοπή ενός σφυριού και απωθητικού σκύλου από ένα φαρμακείο. Όμως, πριν τον πιάσουν ως κλέφτη, φαινόταν να είναι τίμιος.

Ίσως, το ιστορικό του στην ποινική δικαιοσύνη, η γνώση των διαδικασιών έρευνας της αστυνομίας και η εμπειρία στο Βιετνάμ, απλά να βοήθησαν στο να βελτιώσει τις δεξιότητές του ως κατά συρροή δολοφόνου.

Τα εγκλήματα του "δολοφόνου του Γκόλντεν Στέιτ"
Ένα από τα υπνοδωμάτια που διέρρηξε ο Visalia Ransacker

Τα εγκλήματα του "Visalia Ransacker" (λεηλασίες στην πόλη Visalia) ξεκίνησαν το 1974, περίπου ένα χρόνο αφότου έπιασε δουλειά στο τμήμα στο κοντινό Έξετερ. Ο άγνωστος εγκληματίας χτυπούσε μέχρι το 1975 και εκτιμάται ότι διάρρηξε τουλάχιστον 100 σπίτια. Συνήθως, έκλεβε μικροαντικείμενα, ενώ δεν ασχολούνταν συνήθως με αντικείμενα μεγάλης αξίας. Το πρώτο από τα εγκλήματα καταγγέλθηκε την Τρίτη 19 Μαρτίου του 1974. Είχε πάρει 50 δολάρια, σε κέρματα, από κουμπαρά. Σιγά σιγά άρχισαν οι βανδαλισμοί, η καταστροφή γυναικείων εσωρούχων και η "αφαίρεση" μικρής αξίας αντικειμένων. Το ρεκόρ του ήταν 12 διαφορετικά περιστατικά, σε μια μέρα (Σάββατο 30 Νοεμβρίου του 1974). Ο τρόπος ήταν πάντα ο ίδιος: φορούσε γάντια (εξ ου και δεν βρήκαν ποτέ αποτυπώματα), επιχειρούσε να μπει από όλα τα παράθυρα, άφηνε ανοιχτά πολλαπλά σημεία διαφυγής και τοποθετούσε προειδοποιητικά αντικείμενα (πιάτα και μπουκάλια) στις πόρτες και τα πόμολα. Οι μάρτυρες μιλούσαν για έναν νέο λευκό άνδρα, γύρω στο 1,78 και στα 82 με 91 κιλά, σε καλή φυσική κατάσταση, αριστερόχειρα και εμμονικό με τα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων του. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε η εξέταση DNA. Ενώ αυτός ο εγκληματίας ήταν κυρίως γνωστός για τις διαρρήξεις του, πιστεύεται ότι ίσως ο Visalia Ransacker ήταν υπεύθυνος για έναν φόνο εκείνη την περίοδο.

Μέχρι το 1976, ο East Area Rapist τρομοκρατούσε την περιοχή του Σακραμέντο. Οι επιθέσεις συνέβαιναν συχνά σε μονοκατοικίες, όπου ζούσαν ανύπαντρες γυναίκες, κοντά σε πρακτικές οδούς διαφυγής. Ο μασκοφόρος έμπαινε από πριν στο σπίτι, αφού είχε παρακολουθήσει τα θύματά του για να θυμάται την ρουτίνα τους, και μέσα άφηνε σχοινιά για να τα χρησιμοποιήσει αργότερα. Επίσης, άδειαζε όπλα που έβρισκε μέσα στο σπίτι και ξεκλείδωνε συρόμενες γυάλινες πόρτες ή παράθυρα. Αφού ξυπνούσε τα θύματά του με ένα όπλο και έναν φακό στραμμένο στα πρόσωπά τους, τους έδενε σφιχτά τα χέρια. Πριν βιάσει επανειλημμένα τη γυναίκα, ξάπλωνε τον άνδρα μπρούμυτα και έβαζε πάνω στην πλάτη του πιάτα, απειλώντας ότι θα σκότωνε όλους όσους ήταν στο σπίτι αν άκουγε τον παραμικρό θόρυβο.
Αποτύπωμα παπουτσιού που έβρισκαν στις σκηνές του εγκλήματος

Μια φορά παραλίγο να τον πιάσουν, αλλά διέφυγε με ποδήλατο, η προτιμώμενη τακτική διαφυγής του. Οι επιθέσεις στην περιοχή φαίνεται να τελείωσαν το 1979. Εκείνη την εποχή, ο Visalia Ransacker και ο East Area Rapist -και τα δύο παρατσούκλια δόθηκαν από τον Τύπο- θεωρήθηκαν διαφορετικά άτομα.
Αλλά και η αστυνομία δεν έβλεπε κοινά σημεία. Δυστυχώς, όλοι θα συνδέονταν με την εμφάνιση του Original Night Stalker, το ψευδώνυμο που δόθηκε σε έναν φαινομενικά νέο δολοφόνο στη Νότια Καλιφόρνια το 1979. Αυτά τα περιστατικά, με κάποιους τρόπους, αντικατοπτρίζουν τις επιθέσεις του East Area Rapist αν και κατέληξαν με την κακοποίηση ή τον πυροβολισμό των θυμάτων. Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν στα χέρια του Original Night Stalker.

Δεν ήταν αμέσως σαφές ότι οι τρεις αυτοί εγκληματίες ίσως ήταν το ίδιο άτομο. Όμως, σε πολλές από τις σκηνές των εγκλημάτων, ανακαλύφθηκαν δεσμά και αποτυπώματα παπουτσιών παρόμοιου μεγέθους. Εν τω μεταξύ, γινόντουσαν απειλητικά τηλεφωνήματα τόσο στα θύματα όσο και στην αστυνομία.

Ο Ντι Άντζελο και ο "δολοφόνος του Γκόλντεν Στέιτ"
Σκίτσο του Original Night Stalker από το FBI

Τρία χρόνια μετά από την τελευταία δολοφονία του Original Night Stalker, ο Ντι Άντζελο άρχισε να εργάζεται ως μηχανικός φορτηγών στο Ρόουζβιλ. Η 27χρονη καριέρα του εκεί έληξε μόνο με την αποχώρησή του το 2017, έναν χρόνο αφότου το FBI ανανέωσε τις προσπάθειές του να πιάσει τον άνδρα που πλέον ήταν γνωστός ως Golden State Killer.

Το 2016 το FBI ζήτησε βοήθεια για τη σύλληψη του Golden State Killer.
Από το 1983 ζούσε στο Citrus Heights, όπου μια γειτόνισσά του επιβεβαίωσε ότι ζούσε με μια κόρη και μια εγγονή. Η γειτόνισσα σοκαρίστηκε με τη σύλληψη, καθώς ήξερε τον Ντι Άντζελο ως "Joe", τον γέρο που έλεγε ότι η συνταξιοδότηση ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να πάει για ψάρεμα. Η ίδια είπε ακόμη ότι ο Joe ήταν φανατικός ποδηλάτης και ότι ήταν φυσιολογικός, "εκτός από το ότι είχε την ιδιομορφία να θυμώνει". Άλλοι γείτονες είδαν περισσότερο αυτήν την πλευρά του.

Ερευνώντας τους βιασμούς και τις δολοφονίες
Σε μια από τις σκηνές εγκλήματος βρέθηκε σπασμένη πορσελάνη

Μέχρι το 2001 -όταν οι εξετάσεις DNA επιβεβαίωσαν ότι ο East Area Rapist και ο Original Night Stalker συνδέονταν- η αστυνομία, με βάση τις περιγραφές των επιζώντων, είχε διάφορα σκίτσα του δράστη. Όλες αυτές τις δεκαετίες, μερικοί πιθανοί ύποπτοι αποδείχθηκαν αδιέξοδα. Είτε είχαν πεθάνει τη δεκαετία του 1980 πριν από τα τελικά εγκλήματα, είτε τους καθάρισαν, την δεκαετία του '90, οι εξετάσεις DNA.
Το 2018, με την πρόσφατη εμφάνιση υπηρεσιών γενεαλογίας που συνδυάζουν τεράστιες βάσεις δεδομένων DNA, οι αρχές μπόρεσαν να περιορίσουν αποτελεσματικά την έρευνά τους. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, το όνομα του Ντι Άντζελο εμφανίστηκε ως ένα από τα αποτελέσματα. Όταν οι ντετέκτιβ έλαβαν μέρος του DNA του από τη λαβή της πόρτας του αυτοκινήτου του, βρήκαν ότι ταιριάζει με στοιχεία DNA που υπήρχαν από την δεκαετία του 1970 και του '80.

Η δίκη



 
Ο Ντι Άντζελο κατηγορήθηκε για 13 δολοφονίας και πολλαπλές απαγωγές. Όμως, δεν κατηγορήθηκε για βιασμούς γιατί είχαν παρέλθει.
Αν και τα εγκλήματα συνέβησαν σε έξι κομητείες -Σακραμέντο, Σάντα Μπάρμπαρα, Όραντζ, Βεντούρα, Τουλάρε και Κόντρα Κόστα- ο Ντι Άντζελο θα δικαστεί για πολλαπλές δολοφονίες σε μία δίκη στο Σακραμέντο. Οι εισαγγελείς επιδιώκουν τη θανατική ποινή σε όλες τις κομητείες, εκτός από τις Τουλάρε και την Κόντρα Κόστα. Κατά την προδικαστική ακρόαση, ο δικαστής επέτρεψε τα αποδεικτικά στοιχεία του DNA και αποφάνθηκε υπέρ του αιτήματος της εισαγγελίας για πρόσθετο DNA από τον Ντι Άντζελο. Τον Ιανουάριο, η υπεράσπισή του υπέβαλε ένσταση αθωότητας, αλλά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά της για περισσότερο χρόνο ώστε να συγκεντρώσει αποδεικτικά στοιχεία προτού προχωρήσει η δίκη.

Λόγω της πανδημίας του COVID-19, η προκαταρκτική ακρόαση της 12ης Μαΐου έχει καθυστερήσει -πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, όταν αναμένεται να καταθέσουν περίπου 150 μάρτυρες.

από: ati

Από το 3otiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου