Ο οποίος όμως πέθανε ως χαμηλόβαθμος υπάλληλος γραφείου.
Γεννημένος ως παιδί θαύμα το 1898 στην Αμερική, ο Ουίλιαμ Τζέιμς Σίντις (William James Sidis) είχε εκτιμώμενο IQ από 250 έως 300 (το φυσιολογικό είναι το 100). Όμως, η νοημοσύνη του δεν μπορούσε να τον σώσει από τους
δαίμονες του.
Ο Boris Sidis ήταν πολύγλωσσος και ήθελε το ίδιο για το παιδί του
Οι γονείς του, ο Μπόρις και η Σάρα, Ουκρανοί μετανάστες, ήταν πολύ έξυπνοι. Ο Μπόρις ήταν διάσημος ψυχολόγος, ενώ η Σάρα γιατρός. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι οι γονείς του έφτιαξαν ένα σπίτι στη Νέα Υόρκη, ενώ άλλοι αναφέρουν την Βοστόνη. Όπως και να 'χει, οι γονείς του ήταν ευτυχισμένοι με τον χαρισματικό γιο τους, ξοδεύοντας αμέτρητα χρήματα σε βιβλία και χάρτες για να ενθαρρύνουν την πρώιμη μόρφωσή του.
Ένα πραγματικό παιδί θαύμα
Μόλις 18 μηνών, ο Ουίλιαμ μπορούσε να διαβάσει τους The New York Times. Στα 6 του, μπορούσε να μιλήσει πολλές γλώσσες, όπως Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Εβραϊκά, Τουρκικά και Αρμενικά. Ακόμη, ως παιδί, επινόησε τη δική του γλώσσα (αν και δεν είναι σαφές αν την χρησιμοποίησε ποτέ ως ενήλικας). Ο φιλόδοξος νεαρός έγραψε ποίηση, ένα μυθιστόρημα, ακόμη και το σύνταγμα για μια πιθανή ουτοπία.
Στα 9 του, έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ωστόσο, δε θα του επιτρεπόταν να παρακολουθήσει τα μαθήματα μέχρι να γίνει 11 χρονών. Το 1910, και ενώ ακόμη ήταν φοιτητής, έδωσε διαλέξεις στο Harvard Mathematical Club για το απίστευτα περίπλοκο θέμα των τεσσάρων διαστάσεων των σωμάτων. Η διάλεξη ήταν σχεδόν ακατανόητη για τους περισσότερους, αλλά για εκείνους που την κατάλαβαν, το μάθημα ήταν μια αποκάλυψη.
Αποφοίτησε το 1914. Ήταν μόλις 16 χρονών.
Το IQ του
Στο πέρασμα των χρόνων, έχουν γίνει πολλές εικασίες σχετικά με το IQ του Ουίλιαμ. Όλα τα αρχεία των τεστ IQ που είχε κάνει έχουν χαθεί στο χρόνο, οπότε, οι σύγχρονοι ιστορικοί αναγκάζονται να εκτιμήσουν.
Το 100 θεωρείται ως ο μέσος όρος IQ, ενώ κάτω από το 70 θεωρείται συχνά κατώτερος. Οτιδήποτε πάνω από 130 θεωρείται προικισμένος ή πολύ προχωρημένος. Μερικά ιστορικά IQ που έχουν αναλυθεί είναι του Αϊνστάιν (με 160), του ντα Βίντσι (180) και του Νεύτων (190). Όσο για τον Ουίλιαμ Τζέιμς Σίντις, είχε εκτιμώμενο IQ περίπου 250 έως 300.
Μετά από το θάνατό το, η αδερφή του Ελένα, ισχυρίστηκε ότι ο αδερφός της είχε το υψηλότερο IQ που είχε αναφερθεί ποτέ. Είναι γνωστό ότι η Ελένα και η μητέρα του Ουίλιαμ είχαν μια φήμη ότι υπερέβαλαν για την οικογένειά τους. Ακόμη, η Ελένα ψευδώς ισχυρίστηκε ότι κάτι εξετάσεις που έκανε ο Ουίλιαμ το 1933 ήταν τεστ IQ με βαθμολογία 254. Στην πραγματικότητα, υποτίθεται ότι ο αριθμός "254" ήταν η θέση του Ουίλιαμ στη λίστα μετά από τις εξετάσεις. Επίσης, η Ελένα ισχυρίστηκε ότι "Ο Μπίλι γνώριζε όλες τις γλώσσες του κόσμου, ενώ ο πατέρας μου ήξερε μόνο 27. Αναρωτιέμαι αν υπήρχε κάτι που ο Μπίλι δεν ήξερε". Η ίδια η μητέρα του έκανε τον απίθανο ισχυρισμό ότι ο Ουίλιαμ μπορούσε να μάθει μια γλώσσα μέσα σε μόνο μια ημέρα. Κάποτε, ο πατέρας του είχε απορρίψει τα τεστ νοημοσύνης ως "ανόητα, παράλογα, και κατάφωρα παραπλανητικά". Ανεξάρτητα από τις υπερβολές, ο Ουίλιαμ έχει αναφερθεί από πολλούς σύγχρονούς του ότι όντως είχε υψηλό IQ.
Παρά την ευφυΐα του, προσπάθησε να ταιριάξει σε έναν κόσμο που ήταν γεμάτος ανθρώπους που δεν τον κατάλαβαν.
Αφού αποφοίτησε από το Χάρβαρντ, είπε στους δημοσιογράφους, "Θέλω να ζήσω την τέλεια ζωή. Ο μόνος τρόπος να ζήσει κανείς την τέλεια ζωή είναι στην απομόνωση. Πάντα μισούσα τα πλήθη".
Το σχέδιό του λειτούργησε όπως θα το φανταζόταν κανείς -ειδικά για ένα άτομο που ήταν τόσο διάσημο. Για μικρό χρονικό διάστημα, δίδαξε μαθηματικά στο Rice Institute στο Χιούστον του Τέξας. Όμως, τον έδιωξαν επειδή ήταν νεότερος από πολλούς από τους μαθητές του.
Τον 1919 συνελήφθη επειδή συμμετείχε στην πρωτομαγιάτικη πορεία των σοσιαλιστών στην Βοστόνη (Boston May Day Socialist March). Καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση για ταραχές και επίθεση σε αστυνομικό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είχε κάνει τίποτα. Μετά από αυτό, ήταν αποφασισμένος να ζήσει μόνος.
Έκανε μερικές απλές για τον ίδιο δουλειές, όπως λογιστής χαμηλού επιπέδου. Όμως, όποτε τον αναγνώριζαν, ή οι συνάδελφοί του μάθαιναν ποιος ήταν, παραιτούνταν. "Η θέα μιας μαθηματικής φόρμουλας με αρρωσταίνει", παραπονέθηκε αργότερα. "Το μόνο που θέλω να κάνω είναι να δουλεύω με μια αριθμομηχανή, αλλά δε με αφήνουν ήσυχο".
Το 1937, ο Ουίλιαμ είδε τα φώτα της δημοσιότητας για μια τελευταία φορά, όταν ο The New Yorker έγραψε ένα άρθρο γι' αυτόν. Αποφάσισε να κάνει μήνυση για παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής και για κακόβουλη δυσφήμιση, αλλά ο δικαστής απέρριψε την υπόθεση, καθώς έκρινε ότι εφόσον κάποιος είναι δημόσιο πρόσωπο, είναι πάντα δημόσιο πρόσωπο.
Το 1944, ο Ουιλίαμ Τζέιμς Σίντις πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία σε ηλικία 46 ετών. Τον βρήκε νεκρό η σπιτονοικοκυρά του.
Ο πιο έξυπνος άνθρωπος στη σύγχρονη ιστορία, άφησε τη Γη αδέκαρος και όντας ένας μοναχικός υπάλληλος γραφείου.
από: ati
Από το 3otiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου