Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Το μυστήριο της εξαφάνισης των Βίκινγκς…

Σήμερα είναι πλέον γνωστό πως η Αμερικανική Ήπειρος είχε ανακαλυφθεί πέντε αιώνες πριν την ανακαλύψει για δεύτερη φορά ο Χριστόφορος Κολόμβος και οπότε, Ευρωπαίοι άποικοι εγκαταστάθηκαν τότε στο βόρειο τμήμα της.

Αυτοί, λοιπόν, που βρήκαν πρώτοι τον δρόμο για την Αμερική ήταν Σκανδιναβοί ναυτικοί, οι περίφημοι και ατρόμητοι Βίκινγκς, λείψανα των οποίων ήρθαν στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη σε διάφορα σημεία των βορειοαμερικανικών ακτών.
Αλλά οι παρθενικές εκείνες αποικίες των Βίκινγκς χάθηκαν εξαιτίας μιας νόσου, της ραχίτιδας. Τουλάχιστον σε αυτήν την υπόθεση κατέληξαν μερικοί επιστήμονες, που είχαν πραγματοποιήσει ανασκαφές στη Γροιλανδία.

Σε μια ερημική ακτή βρήκαν σκελετούς γυναικών Βίκινγκς. Τότε, ο Ολλανδός Καθηγητής Χάνσεν, ο οποίος εξέτασε τους σκελετούς αυτούς, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες εκείνες είχαν πάθει εν ζωή έντονες παραμορφώσεις, οφειλόμενες σε μαλάκυνση των οστών, η οποία είναι μια οξεία μορφή ραχίτιδας.
Μάλιστα, τα πορίσματα του Ολλανδού επιστήμονα επιβεβαίωσε και ο Άγγλος Καθηγητής της Γυναικολογίας, Πρέστον Μάξγουελ.
Η αποικία των Βίκινγκς στη Γροιλανδία είχε ιδρυθεί γύρω στο 985 μ.Χ. από τον θρυλικό Έρικ τον Ερυθρό, γιο του Έρικ του Ευτυχούς, ο οποίος ανακάλυψε τη “Βινλάνδη”, μια πόλη ιθαγενών χτισμένη στη σημερινή Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Για πέντε αιώνες η Γροιλανδία υπήρξε κατοικημένη.

Κατ’ αρχάς, ήταν ένα ανεξάρτητο κράτος, αλλά κατόπιν έγινε νορβηγική αποικία. Τα σκανδιναβικά πλοία εξασφάλιζαν τη συνεχή επικοινωνία μεταξύ της Ευρώπης και του “Νέου Κόσμου”, από τον οποίο μετέφεραν στη Γηραιά Ήπειρο διάφορα εμπορεύματα.
Οι Βίκινγκς είχαν χτίσει μεγάλες λίθινες χριστιανικές εκκλησίες στις αποικίες τους, εισήγαγαν ζώα και άρχισαν να δημιουργούν μια τοπική βιοτεχνία.
Αργότερα, για λόγους που παρέμειναν μυστηριώδεις μέχρι σήμερα, ξεκίνησε η περίεργη παρακμή των πρώτων εκείνων αποικιών. Οι θάνατοι ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις, ο πληθυσμός έγινε αραιότερος, τα σπίτια έμειναν ακατοίκητα και μεταβάλλονταν σιγά-σιγά σε ερείπια, ενώ τα βρύα και τα αγριόχορτα κάλυψαν στο τέλος κάθε ίχνος της ύπαρξής τους.
 
Εν κατακλείδι, εξαφανίστηκε και ο τελευταίος Βίκινγκ και έτσι, Εσκιμώοι εγκαταστάθηκαν κατόπιν στις ερημωμένες ακτές. Τα νορβηγικά πλοία δεν κατέπλεαν πλέον στη Γροιλανδία.
Τα ερείπια και τα λείψανα, που ανασύρθηκαν από τους αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της δεκαετίας του 1930, αφηγούνταν με τη βουβή τους γλώσσα την παράδοξη ιστορία τους και οι παραμορφωμένοι σκελετοί εξηγούσαν την αιτία της ερήμωσης.

Οι Βίκινγκς, λοιπόν, ζούσαν με τρόφιμα που δεν είχαν τις απαραίτητες βιταμίνες και έτσι, υπέφεραν από τα επώδυνα δεινά της οξείας ραχίτιδας, ώσπου στο τέλος εξαφανίστηκαν.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Η ΒΡΑΔΥΝΗ”, στις 15/10/1938…
Από το periergaa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου