Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Το τόξο των απειλών που προκαλεί η Άγκυρα

Η γνωστή αντιτρομοκρατική μονάδα της ΕΛ.ΑΣ, η ΕΚΑΜ μαζί με στελέχη της Αυστριακής “Cobra” στην θέση “πράσινη πόρτα”, νότια από το φυλάκιο 1. Τα μέλη Ειδικών Επιχειρήσεων της Αυστρίας που “έβαλαν στη θέση τους” τους Τούρκους στρατοχωροφύλακες όταν ρωτήθηκαν γιατί βρίσκονται στις Καστανιές, έδωσαν την απάντηση ότι βρίσκονται στο σπίτι τους και φρουρούν τα Ευρωπαϊκά σύνορα

Ο επόμενος γύρος της ασύμμετρης απειλής θα είναι πιο σκληρός και ίσως σε τριπλό μέτωπο

Μετά τον πρώτο γύρο της
ασύμμετρης απειλής του μεταναστευτικού και την διαρκή επιφυλακή των αρχών ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, το Επιτελείο στρέφει το βλέμμα στην επόμενη μέρα των εξελίξεων καθώς αργά ή γρήγορα η πανδημία θα υποχωρήσει και τότε όλα τα πλάνα της γείτονος θα ενεργοποιηθούν και πάλι στον μέγιστο βαθμό.
Τόσο η ασύμμετρη απειλή έχει αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα, όσο και ο υβριδικός πόλεμος των ψεύτικων ειδήσεων περί δήθεν νεκρών από Ελληνικά πυρά, αλλά και η εισροή δήθεν χιλιάδων μεταναστών στην Ελληνική επικράτεια.
Άλλωστε η δημόσια μαρτυρία του υπουργού εσωτερικών της Τουρκίας, Σοϊλού, ήταν εκείνη που έλεγε ευθαρσώς το ποιος έκανε χρήση πραγματικών πυρών και μάλιστα στις πλάτες των μεταναστών.

Ασύμμετρη απειλή διαρκείας και επέκτασης…
Σύμφωνα με ανώτατες πηγές η Τουρκία δεν θ’ αρκεστεί σ’ αυτό τον πρώτο γύρο της ασύμμετρης απειλής και θα επιχειρήσει κι’ άλλους. Σίγουρα ανάμεσα σ’ αυτούς είναι κι όσα εξελίσσονται ήδη με τα σαπιοκάραβα που έχουν επιχειρήσει να μεταφέρουν μετανάστες σε Ελληνικά μικρά νησιά ή νησίδες του Αιγαίου.
Παράλληλα μόλις αρχίσει να ξεπερνά και η γείτονα το σοβαρότατο θέμα με την πανδημία του Κορωναϊού, οι φουσκωτές λέμβοι, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιστρέψουν στα Τουρκικά παράλια και με σύμμαχο τον καλύτερο καιρό, αρκετές από αυτές θα πέσουν και πάλι στο νερό ώστε οι μετανάστες να ξεκινήσουν το παράνομο ταξίδι τους προς κάποιο Ελληνικό νησί.

Ακόμη μια κίνηση της Άγκυρας που θέτει σε επιπλέον εγρήγορση τα Ελληνικά αντανακλαστικά είναι οι συζητήσεις Αλβανίας- Τουρκίας. Η κυβέρνηση Ράμα φέρεται να έχει συζητήσει την εισδοχή μεταναστών στο έδαφός της και μάλιστα να τους εγκαταστήσει στα νότια της χώρας, δηλαδή εντός των περιοχών που διαμένει το Ελληνικό στοιχείο.
Αν αυτό συμβεί το επόμενο διάστημα σημαίνει ότι δημιουργείται ένας δεύτερος «βραχνάς» στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας. Με αυτό τον τρόπο στην περίπτωση που επαναληφθεί η επιχείρηση ομαδικής εισβολής στον Έβρο και την ίδια στιγμή έχουν εγκατασταθεί ήδη μετανάστες στην Ελληνοαλβανική μεθόριο, δύσκολα το Επιτελείο θα μεταφέρει δυνάμεις από τα δυτικά προς τα Ελληνοτουρκικά σύνορα όπως έπραξε το προηγούμενο διάστημα.

Συμπερασματικά οι Αξιωματικοί ομιλούν για μια μελλοντική προσπάθεια διάσπασης των δυνάμεων ασφαλείας και του Στρατού Ξηράς.

Πιθανή ενεργοποίηση του παράνομου Τουρκο- Λιβυκού μνημονίου
Και από την ώρα που η ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού γέρνει υπέρ της Ελληνικής πλευράς λόγω της στάσης την οποία έδειξε η πολιτεία, τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις, στο Επιτελείο βλέπουν ότι ένα άλλο μέτωπο πιθανότατα θα επιχειρηθεί να ενεργοποιηθεί από την Τουρκία.
Πρόκειται γι’ αυτό του Τουρκο- Λιβυκού παράνομου μνημονίου, με την Τουρκία να θέλει την εκμετάλλευση του όσο ποτέ άλλοτε ώστε να μπορέσει να έχει παρουσία στις εξελίξεις της Αν. Μεσογείου. Ήδη κοντεύουν τους τρεις μήνες που οι τέσσερις φρεγάτες της γείτονος βρίσκονται εν πλω στ’ ανοιχτά της Λιβύης και δηλώνουν όχι μόνο παρουσία, αλλά όπως έχει αποδειχτεί επιχειρούν κατά των δυνάμεων του Χαφτάρ.

Γιατί λοιπόν, όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές να μην επιχειρηθεί κάτι επιπλέον και αυτό να είναι η «ερευνητική» παρουσία της Τουρκίας εντός της παράνομης θαλάσσιας ζώνης που έχει σχεδιαστεί από το μνημόνιο Άγκυρας- Τρίπολης.
Μπορεί τα γεωτρύπανα «Fatih» και «Yavuz» να εντοπίζουν άνθρακες αντί του υποθαλάσσιου πλούτου και τα ερευνητικά να θαλασσοδέρνονται παρανόμως εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Όμως από την στιγμή που η Άγκυρα θα αποφασίσει ότι έφτασε η ώρα της κλιμάκωσης κανείς δεν αποκλείει ότι με μια ακόμη navtex που θα εκδώσει, θα θελήσει να στείλει αρχικά ερευνητικό εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το ταξίδι του «ανεμοδαρμένου» Oruc Reis ήταν διδακτικό για το Ελληνικό Επιτελείο που και τότε φάνηκε ότι είχε ήδη πάρει μέτρα για ν’ αντιμετωπίσει μια τέτοια ενδεχόμενη κρίση.



Αυτός είναι πλέον ο λόγος που οι μονάδες επιφανείας που έχουν υπηρεσία σκοπού δεν είναι μια ως συνήθως. Υπάρχουν άλλη μια στο ναύσταθμο σε ετοιμότητα, αλλά και δυο φρεγάτες. Ένα πλοίο στο κεντρικό Αιγαίο κι άλλο ένα μονίμως στο νοτιοανατολικό.
Ανώτατες πηγές πάντως σημείωναν ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να διατηρηθούν οι πηγές που έχουν αναπτυχθεί ανοιχτές ώστε πάντοτε να υπάρχει η αρχική πληροφορία η οποία μέχρι τώρα μέσα σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις έχει φανεί το πολυτιμότερο όπλο απέναντι σε μια Τουρκία που μονίμως σκέφτεται και σχεδιάζει το επόμενο βήμα της έντασης με την Ελλάδα.

HellasJournal

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Από το kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου