Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Ελληνοτουρκικά: Πολεμικός πυρετός

Με κινήσεις απελπισίας προκαλεί η Άγκυρα με την ελπίδα να πέσει η Αθήνα στα δίχτυα της…

Οι υπερπτήσεις απελπισίας από τουρκικά μαχητικά στον Έβρο είναι ακόμη ένα ξέσπασμα μετά την συντριπτική πολυεπίπεδη ήττα σε διαφορετικά μέτωπα για την Τουρκία, με ένα από αυτά να είναι και η ασύμμετρη απειλή, δημιούργημα της Άγκυρας που πνίγηκε στα νερά του ποταμού.
Και ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του γι’ αυτό οι Επιτελείς της Άγκυρας, υπό τις ευλογίες της
κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν επιχειρούν τη διατήρηση της έντασης στην περιοχή, αναζητώντας τον καλύτερο γι’ αυτούς τρόπο.

Την ώρα που η Τουρκία σκάβει λάκκους, προετοιμαζόμενη για την πικρή αλήθεια που βιώνει καιρό τώρα, με τον Κορωναϊό να έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα και σε μεγάλα ποσοστά, την στιγμή που ο ιός την ανάγκασε να τραβήξει στα μετόπισθεν τους χιλιάδες μετανάστες φοβούμενη τη διεθνή κατακραυγή και καταδίκη με πιθανές εικόνες ανθρώπων να πέφτουν νεκροί ο ένας μετά τον άλλον στις λάσπες του Παζάρ Γκιουλέ και του δάσους των Καστανιών, ξεκινά ένα νέο κύκλο- πιο ασφαλή για εκείνη- με υπερπτήσεις στον Έβρο.
Η κίνηση που έγινε χθες με τις δέκα υπερπτήσεις στον βόρειο Έβρο, πάνω από τις Καστανιές εκεί που νόμιζε η Άγκυρα ότι υπάρχει κερκόπορτα, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επίδειξη δύναμης για την Τουρκία αλλά μια κίνηση απελπισίας, αλλά και μιας χυδαίας απρέπειας που παραπέμπει σε χουλιγκανισμό.

Μετά την Ελληνική Αστυνομία και τον Στρατό Ξηράς, τον λόγο στον Έβρο πήρε η Πολεμική Αεροπορία. Και όλες οι εκτιμήσεις των Ελληνικών «γερακιών» είναι ότι το επόμενο διάστημα η υπεροχή των «μπλε φτερών» που έχει φανεί στον ουρανό του Αρχιπελάγους, διευρύνεται και στα βορειοανατολικά Ελληνοτουρκικά σύνορα.
Οι ακρίτες μας θα ακούνε συχνότερα τους κινητήρες των Ελληνικών μαχητικών που θα πιάνουν στο κυνήγι τους λιγοστούς Τούρκους ιπταμένους, όπως έγινε το απόγευμα του Σαββάτου.
Η κίνηση της απογείωσης από την βάση της Badirma F-16 από την Τουρκία, ημέρα Σάββατο- που συνήθως οι Τούρκοι εξαφανίζονται από την Παρασκευή και επανέρχονται από Δευτέρα- δείχνει το πόσο η Άγκυρα επιθυμεί να δείξει την παρουσία της στον Έβρο.

Τα μαχητικά επιφυλακής από τη Λήμνο ήταν τα πρώτα που έφτασαν στον ουρανό του Έβρου για την αναχαίτιση των Τουρκικών αεροσκαφών και ως υποστήριξη (support) έφτασαν και τα F-16 από τη Σκύρο.
Στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας έβλεπαν ότι υπήρχαν κι άλλα δυο τουρκικά στον αέρα που κινούνταν παράλληλα με το FIR. Όμως επειδή η Πολεμική Αεροπορία έχει διαθεσιμότητες και θέλει να στέλνει πάντοτε το μήνυμα της αεροπορικής υπεροχής απογείωσε και από πτέρυγα μάχης κι άλλα «γεράκια».
Και την στιγμή όπου οι γείτονες έκαναν τις υπερπτήσεις, έπρεπε να ξεκινήσουν έναν σλάλομ ελιγμών αποφυγής της εμπλοκής. Τα νύχια τεσσάρων «γερακιών» ήταν πολύ απειλητικά ενώ το ζεύγος των τουρκικών που έκοβε βόλτες στο όριο του FIR είχε εγκλωβιστεί εκεί με το εναέριο τείχος των Ελληνικών αεροσκαφών να μην τους επιτρέπει οποιαδήποτε προσέγγιση και επιπλέον παραβίαση.

Ανώτατη πηγή από τον Στρατό Ξηράς σημείωνε πριν λίγες ώρες ότι η προσπάθεια που έκανε επί έναν μήνα η Τουρκία να πατήσει πόδι στον Έβρο είχε ιδιαίτερη σημειολογία.
Μπορεί οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, οι υπερπτήσεις στα νησιά να είναι από τις κορυφαίες προκλήσεις αμφισβήτησης κυριαρχίας, όμως η προσπάθεια προσπέλασης του Έβρου από μετανάστες υπό την υποκίνηση των Τουρκικών αρχών, είναι ως πρόκληση ακόμη πιο αναβαθμισμένη.
Κυρίως επειδή αυτό θα συνέβαινε στον ηπειρωτικό κορμό, σε χερσαίο έδαφος της Ελληνικής επικράτειας. Και επειδή τελικά ο Κορωνοϊός αλλά πάνω απ’ όλα η ιδιαίτερα σθεναρή στάση της αστυνομίας και του Στρατού Ξηράς έδειξαν την Ελληνική πυγμή, η κυβέρνηση του Ερντογάν μάζεψε τον πρόχειρο καταυλισμό και όσο πλήθος κορόιδεψε.

Το γεγονός πως ο παρακρατικός μηχανισμός της Άγκυρας έφυγε με την ουρά στα σκέλια από τις Καστανιές έχει φέρει εκτός εαυτού ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες της γείτονος που δεν είχαν άλλον τρόπο για ν’ απαντήσουν κι έδωσαν τη σκυτάλη στην Πολεμική Αεροπορία με την εντολή των υπερπτήσεων.

Ξεσπάει η Άγκυρα και για την αποκάλυψη του ρόλου της στη Λιβύη
Και δεν είναι μόνο αυτό διότι η Άγκυρα δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες ακόμη μια ήττα, όχι σε Ελληνικό αλλά σε Νατοϊκό επίπεδο. Ο λόγος για το επιβατικό-οχηματαγωγό, που μετέφερε οπλισμό προς τη Λιβύη σύμφωνα με αναφορές που είχαν φτάσει στη ναυτική διοίκηση της Συμμαχίας.
Μπορεί το εμπορικό πλοίο υπό σημαία Τανζανίας να έκανε έναν φυσιολογικό πλου, όμως πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, της Γαλλίας αλλά και Ελληνική φρεγάτα, που είναι μονίμως προωθημένη στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, είχαν θέσει σε διακριτική αλλά ουσιαστική παρακολούθηση το πλοίο που συνοδεύονταν αρχικά από τουρκική Κορβέτα και στη συνέχεια από την φρεγάτα «Goksu».

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές στην περιοχή της Καρπάθου το πλοίο με το παράνομο φορτίο τέθηκε υπό την παρακολούθηση και ενός Ελληνικού υποβρυχίου.
Και για να ξεσκεπαστεί το παράνομο σχέδιο της Τουρκίας με τους εξοπλισμούς του καθεστώτος του αλ Σάρατζ στην Τρίπολη, το πλοίο άλλαξε τελικά άρον άρον πορεία και μετά από 3 ημέρες παρακολούθησης έδεσε στο λιμάνι της Αττάλειας.



Την ίδια στιγμή, μισθοφόροι της Τουρκίας πεθαίνουν στη Λιβύη, τεθωρακισμένα με την ημισέληνο και το αστέρι ανατινάζονται και τα Μη Επανδρωμένα της Άγκυρας πέφτουν σαν κουνούπια από τις δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ.
Το Ελληνικό Επιτελείο βλέπει πολλά που γίνονται στο εσωτερικό της γείτονος και προετοιμάζεται ξανά ώστε ν’ αναχαιτίσει τυχόν νέες προβοκατόρικες ενέργειες που σχεδιάζει η κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία βρισκόμενη σε δυσχερή και υπό αμφισβήτηση στο εσωτερικό της θέση, βλέπει την Ελλάδα ως τη «σανίδα σωτηρίας» κι’ ένα θερμό επεισόδιο ως σωσίβιο για να κρατηθεί στον κυβερνητικό θώκο, δίχως αντιπολίτευση και διαμαρτυρίες…

HellasJournal

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Από το kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου