Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Τον χαβά της η Τουρκία μετά τα ραπίσματα από ΕΕ και ελληνικό ΥΠΕΞ: «Συνεχίζουμε»

Τον χαβά της συνεχίζει η Τουρκία παρά τις προειδοποίησεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σκληρές ανακοινώσεις του ελληνικό ΥΠΕΞτόσο για τα θέματα που αφορούν στην  Διάσκεψη του Βερολίνου όσο και τις παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. - Η Άγκυρα διαμηνύει πως θα συνεχίσει να προκαλεί

Η Τουρκία απάντησε στις ελληνικές και ευρωπαϊκές αντιδράσεις καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει τέλος σ' αυτό που χαρακτήρισε προκατάληψη της ΕΕ εναντίον των Τουρκοκυπρίων, ενώ υπεραμύνθηκε της
έναρξης ενός νέου γύρου τουρκικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στα ανοικτά της Κύπρου.
«Η ΕΕ έχει παραμείνει σιωπηλή από το 2003 στον σφετερισμό των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πρώτα να βάλει τέλος σ' αυτές τις πολιτικές που υιοθετεί με το πρόσχημα των αλληλεγγύης, οι οποίες απέχουν από την πραγματικότητα, είναι προϊόντα προκατάληψης και φανερώνουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Ο Ακσόι αναφέρει ακόμη πως το πλοίο γεωτρήσεων Yavuz κατευθύνεται νότια της Κύπρου σε μια περιοχή για την οποία το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο είχε δώσει το 2011 άδεια εκμετάλλευσης σε μια τουρκική εταιρεία.

Την ανακοίνωση της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ κατευθύνεται στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τονίζει πάντως ότι η τουρκική ανακοίνωση δεν εκπλήσσει, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων.
Νωρίτερα,την ανακοίνωση της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ κατευθύνεται στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
«Δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες.
Εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της.

Κοινός τους στόχος είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους.
Όπως έχουμε τονίσει, οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα.
Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζονται απερίφραστα».

Παράλληλα, την έντονη και άμεση αντίδραση της Ελλάδας προκάλεσαν οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τη χώρα μας το πρωί της Κυριακής (19/01), λίγο πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο όπου θα διεξαχθεί η κρίσιμη διάσκεψη για τη Λιβύη.
«Για την Ελλάδα, σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, και συμπληρώνει:



«Όσο για τα περί ορθού βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας».
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος αναγνώρισε την ενόχληση της Αθήνας που δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, υποστηρίζοντας πως «ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι. Τα βήματα που ακολουθεί δεν είναι τα ενδεδειγμένα βήματα. Υποστηρίζει τη λάθος πλευρά της διαμάχης».

«Η Ελλάδα τρελάθηκε επειδή δεν προσκλήθηκε στο Βερολίνο», πρόσθεσε μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος.

Δίτε περισσότερα στο newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου