Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Ταινίες με κατά συρροή δολοφόνους και οι ακόμα πιο φρικιαστικές ιστορίες από πίσω τους - Μέρος 2ο

Ήδη από το κλασικό Ψυχώ του Χίτσκοκ του 1960, οι ταινίες τρόμου εμπνεύστηκαν από αληθινά γεγονότα και πραγματικούς δολοφόνους. Ο χαρακτήρας του Νόρμαν Μπέιτς μοιάζει εντυπωσιακά με τον Εντ Γκέιν, τον "Χασάπη του Plainfield".

Μια σύγκριση των πιο τρομακτικών ταινιών όλων των εποχών με κατά συρροή δολοφόνους και οι ακόμα πιο φρικιαστικές πραγματικές δολοφονίες που τις ενέπνευσαν.

From Hell (Επισκέπτης από την κόλαση), 2001


Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα των Alan Moore και Eddie Campbell και επικεντρώνεται στις δολοφονίες του Τζακ του Αντεροβγάλτη στο Λονδίνο της βικτοριανής εποχής. Ακόμα και σήμερα, ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης είναι άγνωστος, αλλά η ταινία δεν πατάει και τόσο στα γεγονότα. Παρουσιάζει μια παμπάλαια θεωρεία συνωμοσίας (με την οποία πολλοί λόγιοι διαφωνούν) ότι ήταν ένας William Gull, ένας εξέχων γιατρός του Λονδίνου. Οι ερευνητές όντως πίστευαν ότι ο Αντεροβγάλτης θα μπορούσε να ήταν γιατρός, καθώς φαινόταν να είναι πολύ εξοικειωμένος με την ανθρώπινη ανατομία. Όμως, ο Gull ήταν 71 χρονών κατά τη διάρκεια των δολοφονιών και πρόσφατα είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Summer of Sam (Το καλοκαίρι του Σαμ), 1999

Η ταινία του Σπάικ Λι εξερευνά τους φόνους του "Γιου του Σαμ" στη Νέα Υόρκη το καλοκαίρι του 1977. Ο πραγματικός κατά συρροή δολοφόνος, ο Ντέιβιντ Μπέρκοβιτς (David Berkowitz), δολοφόνησε έξι ανθρώπους και ισχυρίστηκε ότι ο Σατανάς είχε μπει στον σκύλο του γείτονά του Σαμ και του έδωσε την εντολή να σκοτώσει. Η μητέρα του Μπέρκοβιτς πέθανε όταν ήταν 14 ετών. Υπηρέτησε στον στρατό και όταν γύρισε, οι φίλοι του είχαν μετακομίσει. Μεγάλωσε μόνος του, απελπισμένος, και τελικά άρχισε να παρακολουθεί τους ανθρώπους. Όπως ο Ζόντιακ, έστελνε κωδικοποιημένα γράμματα στην αστυνομία. Αντίθετα όμως με τον Ζόντιακ, αυτός συνελήφθη και καταδικάστηκε έξι φορές με 25ετή κάθειρξη.

Henry: Portrait of a Serial Killer (Χένρι: Το Πορτρέτο ενός Δολοφόνου), 1986

Αναμφισβήτητα είναι η καλύτερη ερμηνεία του Μάικλ Ρούκερ. Η ταινία παρουσιάζει την μετάβαση του δολοφόνου Χένρι Λούκας στην τρέλα. Ο πραγματικός δολοφόνος και ο εραστής του, Ottis Toole, ταξίδεψαν στην Αμερική, βιάζοντας και σκοτώνοντας όποιον ήθελαν. Μάλιστα, οι δύο τους κανιβάλισαν μερικά από τα θύματά τους. Αν ο Λούκας είπε την αλήθεια, οι δύο τους σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους. Ίσως, το πιο ενοχλητικό είναι το γεγονός ότι ο Λούκας δολοφόνησε τη μητέρα του. Υποτίθεται ότι τον μεγάλωσε κατά τρόπο καταχρηστικό, οδηγώντας τον στο να βασανίζει ζώα σε νεαρή ηλικία.

The Texas Chainsaw Massacre (Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι), 1974

Κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Εμπνευσμένη από τις βάναυσες δολοφονίες του Εντ Γκέιν, η ταινία τοποθετείται στο αγροτικό Τέξας και δείχνει μια ομάδα εφήβων που έχουν χαθεί και κάνουν ωτοστόπ και σφάζονται. Το σφαγείο είναι γεμάτο με είδη οικιακής χρήσης από ανθρώπινη σάρκα και οστά, όπως δηλαδή ήταν και το σπίτι του Γκέιν στο Plainfield όταν συνελήφθη το 1957.

Psycho (Ψυχώ), 1960

Μια νεαρή γραμματέας τράπεζας κλέβει από το αφεντικό της και το σκάει. Κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα θυελλώδους νύχτας, καταλήγει Bates Hotel και συναντά τον εμπνευσμένο από τον Εντ Γκέιν, ξενοδόχο Νόρμαν Μπέιτς. Η ταινία του Χίτσκοκ βγήκε μόλις τρία χρόνια αφότου η Αμερική έμαθε για τον "Χασάπη του Plainfield" και τα τρομακτικά εγκλήματά του. Η χώρα δεν είχε ακούσει ποτέ να αποκεφαλίζονται αθώοι και τα κορμιά τους να τεντώνονται όπως τα βοοειδή. Ο Γκέιν, όπως και ο Μπέιτς, σκότωνε γυναίκες και είχε μια άρρωστη εμμονή με τη νεκρή μητέρα του.

Red Dragon (Κόκκινος δράκος), 2002

Στο prequel της Σιωπής των Αμνών και του Hannibal, ένας πρώην πράκτορας του FBI, που τον υποδύεται ο Έντουαρντ Νόρτον, ζητάει συμβουλές από τον καταδικασμένο κανίβαλο Χάνιμπαλ Λέκτερ για το πώς θα βρει έναν νέο κατά συρροή δολοφόνο. Ο συγγραφέας Thomas Harris, ο οποίος έγραψε το ομότιτλο μυθιστόρημα το 1981, δήλωσε ότι ο χαρακτήρας του Francis Dolarhyde -ένας ερημίτης που δυσκολεύεται στο να κάνει σχέσεις και επιδιώκει παρηγοριά στους πίνακες του William Blake- βασίστηκε στον πραγματικό κατά συρροή δολοφόνο Dennis Rader. Ο Rader φαινόταν ένας κανονικός πατέρας δύο παιδιών, πριν αναγνωριστεί ως ο δολοφόνος BTK. Ήταν επικεφαλής προσκόπων και πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου. Στον ελεύθερο χρόνο του, έδενε, βασάνιζε και σκότωσε 10 ανθρώπους. Φωτογραφιζόταν ντυμένος με τα εσώρουχα των θυμάτων του, ασχολούνταν με την αυτοερωτική αυτο-ασφυξία και έθαβε τον εαυτό του στο χώμα για να έρχεται πιο κοντά στα θύματά του.

The Silence of the Lambs (Η Σιωπή των Αμνών), 1991

Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία περιστρέφεται γύρω από μια νεαρή εκπαιδευόμενη του FBI (Τζόντι Φόστερ) που ζητάει βοήθεια από έναν κανίβαλο δολοφόνο (Άντονι Χόπκινς) για να βρει έναν κατά συρροή δολοφόνο (Τεντ Λεβίν). Ο χαρακτήρας του Buffalo Bill βασίζεται σε πολλούς πραγματικούς κατά συρροή δολοφόνους, όπως οι Τεντ Μπάντι, ο Εντ Γκέιν, ο Έντμουντ Κέμπερ και ο Γκάρυ Χάντνικ. Ο Μπάντι βοήθησε τις αρχές να βρουν κατά συρροή δολοφόνους, ενώ βρισκόταν φυλακισμένος, όπως κάνει ο Λέκτερ. Αν και ο Buffalo Bill δεν παρουσιάζεται σαν τον Γκέιν, η μεταχείριση των γυναικών από τον δολοφόνο ως κρέας μίας χρήσεως είναι σίγουρα εμπνευσμένη από δολοφόνους όπως ο Γκέιν.
Ο χαρακτήρας του Buffalo Bill είναι ένα συνονθύλευμα δολοφόνων. Ανάμεσα τους, και ο Γκάρυ Χάντνικ, ο οποίος υποδούλωνε τα θύματά του. Όμως, σε αντίθεση με τον Buffalo Bill, ο Χάντνικ τα ανάγκαζε να βασανίζει το ένα το άλλο. Μάλιστα, ανάγκασε ένα από τα θύματά του να φάει τη σάρκα ενός άλλου. Το πιο ενοχλητικό ήταν ότι ο Χάντνικ ηγούνταν ενός εκκλησιάσματος 50 ατόμων και αυτο-ορίστηκε επίσκοπος. Όταν δεν ήταν επικεφαλής της United Church of the Ministers of God, βίαζε, βασάνιζε και δολοφονούσε αθώους ανθρώπους.

Zodiac, 2007

Ο Zodiac του David Fincher δεν μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη ταινία κατά συρροή δολοφόνου. Ο Τζέικ Τζίλενχαλ υποδύεται τον Robert Graysmith, ένα καρτουνίστα της San Francisco Chronicle, καθώς μπλέκει με την υπόθεση του Zodiac και επιχειρεί να ανακαλύψει την πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου. Η Chronicle έλαβε ένα κωδικοποιημένο γράμμα από τον Zodiac. Όπως γίνεται και στην ταινία, ο Zodiac δεν πιάστηκε ποτέ.

Monster (2003)

Το Monster βασίζεται στην πραγματική ιστορία της Aileen Wuornos, μιας πόρνης που καταδικάστηκε ότι δελέαζε άντρες για να τους σκοτώσει ενώ γυρνούσε με ωτοστόπ την χώρα. Η Wuornos ήταν ετερόκλητη σεξουαλικά και βίαιη από νεαρή ηλικία, τσακωνόταν στα μπαρ και είχε παντρευτεί έναν 69χρονο επιχειρηματία στα 20 της. Αρνήθηκε έντονα την ενοχή της για τους θανάτους των θυμάτων της και ισχυρίστηκε ότι τους σκότωσε σε αυτοάμυνα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 καταδικάστηκε για δολοφονία και εκτελέστηκε το 2002.

Kalifornia (Καλιφόρνια), 1993


 

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από ένα ζευγάρι δημοσιογράφων οι οποίοι ξεναγούνται σε μέρη που έδρασαν κατά συρροή δολοφόνοι. Ξεναγοί είναι ο κατά συρροή δολοφόνος Early Grayce (Μπραντ Πιτ) και η κοπέλα του (Juliette Lewis). 
Αν και ο χαρακτήρας του Grayce δεν ήταν συνυφασμένος με τα χαρακτηριστικά του πραγματικού δολοφόνου Charles Starkweather, η δολοφονική έξαψη στην ταινία είναι σίγουρα εμπνευσμένη από την υπόθεση του Starkweather και της φίλης του Caril Ann Fugate. Η Fugate ήταν μόλις 14 χρονών όταν ο Starkweather έφτιαξε τη λίστα με τα θύματά του. Ένα βράδυ που γύρισε στο σπίτι, τον βρήκε να είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τους θετούς γονείς της. Επίσης, δολοφόνησε την ετεροθαλή αδελφή της, που ήταν ακόμη μωρό, μαχαιρώνοντάς την στο λαιμό. Έπειτα, οι δύο τους ξεκίνησαν ένα ταξίδι που καθήλωσε τη χώρα και εξαιτίας του οποίου, η Fugate έγινε η νεώτερη γυναίκα που δικάστηκε για πρώτο βαθμό δολοφονίας.
από: ati

Από το 3otiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου