Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΗΒΑ

Ο τάφος του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά στη Θήβα

Η Ελλάδα μπορεί να καυχάται όχι μόνον για το ότι προσέφερε τη γλώσσα της στα βιβλία της Καινής Διαθήκης, αλλά και για το ότι πάνω στα εδάφη και στις περιοχές της περπάτησαν κι έδρασαν κορυφαίοι Απόστολοι κι Ευαγγελιστές. Ένας απ’ αυτούς είναι ο μαθητής του Αποστόλου Παύλου, Άγιος Ευαγγελιστής Λουκάς, του οποίου
τη μνήμη εορτάζουμε στις 18 Οκτωβρίου.
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, που πιθανότατα γεννήθηκε στην Αντιόχεια, ήταν ελληνικής καταγωγής, ιατρός και διακρινόταν για την ελληνική μόρφωσή του και την αρίστη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Κατά μια παράδοση, ανήκε στον ευρύτερο κύκλο των 70 Αποστόλων.

Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της (μία υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου), καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τον οποίο συνάντησε στη Θήβα και έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου.

Η πόλη των Φιλίππων (σημερινή Καβάλα) γνώρισε την ιεραποστολική διακονία του Λουκά, πού συνόδευε τον Απ. Παύλο στη δεύτερη ιεραποστολική περιοδεία του. Επίσης, κατά την τρίτη αποστολική πορεία του Απ. Παύλου, ο Λουκάς τον συνόδευσε από τους Φιλίππους στα Ιεροσόλυμα, αφού το ευλογημένο πέρασμά τους έγινε αισθητό σε πολλές ελληvικές πόλεις ή περιοχές, ανάμεσα στις όποίες ήταν η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Έφεσος, η Μίλητος, η Κως, η Ρόδος, η Κύπρος κ.λπ. Κατά την μετάβασή τους προς τη Ρώμη πέρασαν από Κύπρο, Κρήτη, Μελίτη (πιθανώς Κεφαλλονιά).

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, μετά τον θάνατο του Απ. Παύλου, έδρασε όπως και ο Απ. Ανδρέας στην Αχαΐα, όπου πιθανότατα συνέγραψε το Ευαγγέλιο και τις αριστουργηματικές «Πράξεις των Απόστολων».

Οπως η Πάτρα ευτύχησε να έχει τα λείψανα του Απόστολου Ανδρέα, έτσι κι η Θήβα της Βοιωτίας είχε τα λείψανα του Ευαγγελιστού Λουκά, που πέθανε στο μέρος αυτό.


Οι χριστιανοί της Θήβας τοποθέτησαν το ιερό λείψανο του Αγίου Λουκά σε μια λάρνακα «λόγω τιμής». Επί Αυτοκράτορος Κωνσταντίου (337-361), υιού του Μεγάλου Κωνσταντίνου, το άγιο λείψανο μετεφέρθη στην Κωνσταντινούπολη.
Κατά την μαρτυρία του εκκλησιαστικού συγγραφέως Νικηφόρου – Καλλίστου Ξανθοπούλου, την ημέρα του μαρτυρίου του στη Θήβα έπεσε από τον ουρανό ένα θαυματουργό υγρό επάνω στον τάφο του, που θεράπευε τα μάτια. Η θεραπευτική αυτή δύναμις εξέρχεται μέχρι σήμερα από την μαρμάρινη λάρνακα. Το γεγονός, ότι η λάρνακα εξακολουθεί να θαυματουργή ύστερα από τόσους αιώνες, είναι αποδεικτικό στοιχείο, ότι πρόκειται για τον αυθεντικό τάφο του Ευαγγελιστού Λουκά.

Το άγιο λείψανο βρίσκεται σήμερα στην Παδοβα της Ιταλίας κοντά στην Βενετία, όπου μετεφέρθη από τούς Φράγκους κατακτητάς του Βυζαντίου το 1204 και είναι τοποθετημένο στην εκκλησία Santa Justina στο κέντρο της πόλεως.

ΠΗΓΗ: saintlucas.gr , saint.gr
http://www.monastiria.gr/euaggelistis-loukas-ellada/
 
Από το yiorgosthalassis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου