Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Με «τεχνολογία από το μέλλον» βρέθηκε να είναι φτιαγμένη πλατφόρμα κατασκευής πλοίων 8.000 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Κοντά στις ακτές της Μεγάλης Βρετανίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία πολύ παράξενη υποβρύχια δομή που όπως φαίνεται να αποδείχθηκε πρόκειται για ένα εξαιρετικά παλιό και αρχαίο ναυπηγείο.

Εκεί εντόπισαν θραύσματα που υπολογίζεται ότι ανήκουν σε μία ξύλινη πλατφόρμα κοντά στο Isle of Wight. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το εύρημα χρονολογείται σε
περισσότερο από 8000 χρόνια. Προφανώς, χτίστηκε από ανθρώπους από την Λίθινη Εποχή.
Εκείνο, όμως που φαίνεται εντελώς ασυνήθιστο είναι πως για αυτούς τους ανθρώπους εκείνης της εποχής, η κατασκευή των πλοίων θα έπρεπε να ήταν ένα αδύνατο έργο, σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις των αρχαιολόγων.
Μελετώντας την πλατφόρμα, οι αρχαίοι κατασκευαστές φαίνεται πως χρησιμοποίησαν «σύγχρονες τεχνολογίες» επεξεργασίας ξύλου, οι οποίες θα μπορούσαν να εμφανιστούν μόνο χιλιάδες χρόνια αργότερα, μετά από αυτή την περίοδο.
Ο διευθυντής της Trust, Garry Momber, δήλωσε στο bbc.com:
«Αυτή η νέα ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η ξύλινη πλατφόρμα αποτελεί μέρος ενός χώρου που διπλασιάζει την ποσότητα επεξεργασμένου ξύλου που βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μια περίοδο που διήρκεσε 5.500 χρόνια.
Η τοποθεσία περιέχει πληθώρα στοιχείων για τεχνολογικές δεξιότητες που δεν θεωρήθηκαν ότι έχουν αναπτυχθεί για άλλες δύο χιλιάδες χρόνια, όπως η προηγμένη επεξεργασία ξύλου»
Αυτή η ανακάλυψη θα πρέπει να αλλάξει την προκαταρκτική μας αντίληψη ότι ο αρχαίος πολιτισμός είναι λιγότερο προχωρημένος από ό,τι νομίζουμε και ότι πολλοί από αυτούς τους πολιτισμούς διέθεταν πολύ προηγμένες και ακριβείς τεχνικές που πιθανότατα χάθηκαν και δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.
Άραγε, είναι αυτές οι εκτιμήσεις και οι συνδιασμοί τους σωστά; Τι πιστεύετε για όλα αυτά; Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο:


BOULDNOR CLIFF: Mesolithic wooden platform
                     

Από το diadrastika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου