Οι επιστήμονες βρήκαν ένα νέο τρόπο να κρατούν τη νοστιμιά που προσφέρει το αλάτι στο φαγητό, χωρίς το νάτριο που οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης
Τα τρόφιμα με λιγότερο αλάτι μπορεί να θεωρούνται πιο υγιεινά, σίγουρα, όμως, δεν είναι διάσημα για τη γεύση τους, καθώς έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο προσδίδει νοστιμιά.
Ωστόσο, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Science, επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν βρει έναν τρόπο να διατηρήσουν τη γεύση του αλατιού στα τρόφιμα, χωρίς να
περιέχεται σε αυτά πολύ από το επιβλαβές στοιχείο του αλατιού, δηλαδή το χλωριούχο νάτριο.
Πιο συγκεκριμένα, η Carolyn Ross, καθηγήτρια της Επιστήμης των Τροφίμων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, δημιούργησε ένα νέο μείγμα αλατιού που βασίζεται κατά σχεδόν 1/4 σε χλωριούχο ασβέστιο, το οποίο δεν θεωρείται επιβλαβές για την υγεία.
Πριν καταλήξουν στο «αποδεκτό» μείγμα, η Δρ. Ross και η ομάδα της εξέτασαν άλλα μείγματα αλατιού με λιγότερο χλωριούχο νάτριο, το οποίο είναι το κύριο μέταλλο που περιέχεται στο μαγειρικό αλάτι.
Εξετάστηκαν, λοιπόν, αλάτια με βάση το χλωριούχο ασβέστιο και το χλωριούχο κάλιο, τα οποία δεν έχουν καμία γνωστή αρνητική επίδραση στην υγεία. Το χλωριούχο κάλιο, μάλιστα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά οι κατασκευαστές τροφίμων είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του, επειδή είναι αρκετά πικρό.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες δοκίμασαν τους διάφορους συνδυασμούς αλατιών είτε σε νερό είτε σε μια ντοματόσουπα, με την ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από τις προτιμήσεις των δοκιμαστών να αποκαλύπτει ότι το μείγμα που περιείχε 96.4% χλωριούχο νάτριο, 1,6% χλωριούχο κάλιο και 2% χλωριούχο ασβέστιο ήταν το ιδανικό.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι μπορούσαν να μειώσουν ακόμα περισσότερο την περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο αντικαθιστώντας το με χλωριούχο ασβέστιο, αλλά οι δοκιμαστές δεν ήταν εξίσου δεκτικοί στο μείγμα αυτό, το οποίο περιείχε 78% χλωριούχο νάτριο και 22% χλωριούχο ασβέστιο.
«Αυτός ο συνδυασμός των δύο αλάτων δεν διέφερε σημαντικά σε σύγκριση με το 100% χλωριούχο νάτριο», δήλωσε η Δρ. Ross, προσθέτοντας, όμως, ότι «η αποδοχή των καταναλωτών μειώθηκε όταν στο μείγμα προστέθηκε το χλωριούχο κάλιο».
Τονίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνει περίπου 8,1 γρ. αλάτι την ημέρα, παρά τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Υγείας για 6 γραμμάρια ή ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Οι ίδιες περίπου ποσότητες συστήνονται ως ιδανικές και στις ΗΠΑ.
Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.
ygeiamou.gr
Από το diadrastika
Follow @tiniosΤα τρόφιμα με λιγότερο αλάτι μπορεί να θεωρούνται πιο υγιεινά, σίγουρα, όμως, δεν είναι διάσημα για τη γεύση τους, καθώς έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο προσδίδει νοστιμιά.
Ωστόσο, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Science, επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν βρει έναν τρόπο να διατηρήσουν τη γεύση του αλατιού στα τρόφιμα, χωρίς να
περιέχεται σε αυτά πολύ από το επιβλαβές στοιχείο του αλατιού, δηλαδή το χλωριούχο νάτριο.
Πιο συγκεκριμένα, η Carolyn Ross, καθηγήτρια της Επιστήμης των Τροφίμων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, δημιούργησε ένα νέο μείγμα αλατιού που βασίζεται κατά σχεδόν 1/4 σε χλωριούχο ασβέστιο, το οποίο δεν θεωρείται επιβλαβές για την υγεία.
Πριν καταλήξουν στο «αποδεκτό» μείγμα, η Δρ. Ross και η ομάδα της εξέτασαν άλλα μείγματα αλατιού με λιγότερο χλωριούχο νάτριο, το οποίο είναι το κύριο μέταλλο που περιέχεται στο μαγειρικό αλάτι.
Εξετάστηκαν, λοιπόν, αλάτια με βάση το χλωριούχο ασβέστιο και το χλωριούχο κάλιο, τα οποία δεν έχουν καμία γνωστή αρνητική επίδραση στην υγεία. Το χλωριούχο κάλιο, μάλιστα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά οι κατασκευαστές τροφίμων είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του, επειδή είναι αρκετά πικρό.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες δοκίμασαν τους διάφορους συνδυασμούς αλατιών είτε σε νερό είτε σε μια ντοματόσουπα, με την ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από τις προτιμήσεις των δοκιμαστών να αποκαλύπτει ότι το μείγμα που περιείχε 96.4% χλωριούχο νάτριο, 1,6% χλωριούχο κάλιο και 2% χλωριούχο ασβέστιο ήταν το ιδανικό.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι μπορούσαν να μειώσουν ακόμα περισσότερο την περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο αντικαθιστώντας το με χλωριούχο ασβέστιο, αλλά οι δοκιμαστές δεν ήταν εξίσου δεκτικοί στο μείγμα αυτό, το οποίο περιείχε 78% χλωριούχο νάτριο και 22% χλωριούχο ασβέστιο.
«Αυτός ο συνδυασμός των δύο αλάτων δεν διέφερε σημαντικά σε σύγκριση με το 100% χλωριούχο νάτριο», δήλωσε η Δρ. Ross, προσθέτοντας, όμως, ότι «η αποδοχή των καταναλωτών μειώθηκε όταν στο μείγμα προστέθηκε το χλωριούχο κάλιο».
Τονίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνει περίπου 8,1 γρ. αλάτι την ημέρα, παρά τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Υγείας για 6 γραμμάρια ή ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Οι ίδιες περίπου ποσότητες συστήνονται ως ιδανικές και στις ΗΠΑ.
Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.
ygeiamou.gr
Από το diadrastika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου