Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Επίκειται φυγή μέσω εθνικών εκλογών

Του Γιάννη Σιδέρη 

Ηγγικεν η ώρα. Τελευταίο φίνις ως την Κυριακή για τις εκλογές, που δεν θα καθορίσουν τον αριθμό των εδρών κάθε κόμματος στην Ευρωβουλή, αλλά το πολιτικό μέλλον της χώρας.
Τα κακά μαντάτα των δημοσκοπήσεων ανάγκασαν τον Πρωθυπουργό να μετατρέψει, τάχιστα και άγαρμπα, το μήνυμα των ευρωεκλογών από «ψήφο εμπιστοσύνης» σε απλή «δημοσκόπηση». Βολική και ευλύγιστη ερμηνεία, αλλά φευ, το παρελθόν του τον
ακολουθεί.
Ο ίδιος έχει φροντίσει να υπονομεύσει κάθε άλλη ερμηνεία όταν το 2014, με διαφορά μόνο 3,5% από τη ΝΔ, διαπίστωσε ότι η τότε κυβέρνηση έχει χάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση και υποχρεούται να προσφύγει σε εκλογές. Δεν αρκέστηκε στις συνήθεις δηλώσεις, αλλά επισημοποίησε το αίτημα επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Φυσικά ο κ. Τσίπρας δεν δεσμεύεται από τα πεπραγμένα και τα διακηρυγμένα του, αλλά η υπενθύμιση του γεγονότος πλήττει περεταίρω το, ούτως άλλως, αποσαρθρωμένο, προφίλ της ελλειμματικής του αξιοπιστίας.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δεινή θέση, και το ενδεχόμενο κήρυξης εθνικών εκλογών, εδώ και ημέρες δεν αποτελεί πλέον σεναριολογία. Ο κ. Τσίπρας είναι ο μόνος στο Μέγαρο Μαξίμου που είναι υπέρ των εκλογών τον Οκτώβριο. Ολοι οι άλλοι, συνεργάτες και συνομιλητές, του συνιστούν να τις κηρύξει για τον Ιούνιο ή στις αρχές Ιουλίου. Αυτός φυσικά θα αποφασίσει, αλλά η εντύπωση που αποκομίζουν είναι πως δεν είναι καθόλου άκαμπτος στις παραινέσεις των.

Γράφαμε το Σάββατο 11 Μαΐου: «Ο γράφων απαρέσκεται, γι αυτό και αποφεύγει, την εκλογική σεναριολογία. Είναι πάντως σε θέση να γνωρίζει ότι ο Πρωθυπουργός σκέπτεται σοβαρά, υπό προϋποθέσεις, το βράδυ των ευρωεκλογών να κηρύξει εθνικές εκλογές».

Οι προϋποθέσεις θα αποσαφηνιστούν το ίδιο το βράδυ των εκλογών. Εάν το ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ - σε συνδυασμό όμως και με το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ - δείχνουν απαγορευτικά για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ, τότε οι εκλογές είναι μάλλον επί θύραις. Θα κηρυχτούν το ίδιο βράδυ, ή την επόμενη Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών.
Το ίδιο και αν η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι περί τις 4 μονάδες. Θα προεικάζει ότι η ΝΔ δεν θα πετύχει αυτοδυναμία, και ως εκ τούτου ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν για το κυβερνών κόμμα: Εάν το ΚΙΝΑΛ συναινέσει (ως υπόθεση εργασίας) να σχηματίσει κυβέρνηση με τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μόνος στο πεδίο της Κεντροαριοστεράς. Θα ηγεμονεύσει στον χώρο, καταγγέλλοντας συνεργασία με τη Δεξιά. Εάν το ΚΙΝΑΛ δεν συναινέσει ( το πιο πιθανό προσώρας), θα ξαναπάει η χώρα σε εκλογές με απλή αναλογική.

Εάν συμβεί το τελευταίο, θα καταρρεύσει ο στόχος στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ (σημείωση: Είναι εντυπωσιακό ότι οπαδοί του πιστεύουν ότι είναι έγκλημα πολιτικής… καθοσιώσεως να συνεργαστεί το ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ, αλλά δεν έχουν καμία ενοχή για την συνεργασία επί 4,5 χρόνια με τον ακροδεξιό Καμμένο – άβυσσος η ψυχή)
Επί πλέον - και παραδόξως πως - στο κυβερνητικό επιτελείο μια διαφορά κάτω των πέντε μονάδων θεωρείται μαχητή, παρότι έως τώρα σχεδόν σε όλες οι αναμετρήσεις από καταβολής ευρωεκλογών, το κόμμα που πρώτευσε στις ευρωεκλογές, στις ακόλουθες εθνικές θριάμβευσε.

Όλα βαίνουν εναντίον του
Η… 13η σύνταξη, όπως χαρακτήρισαν με τη γνωστή λεκτική τους αμετροέπεια το φτηνό κόλπο του εκλογικού επιδόματος, έγινε μπούμερανγκ. Η πλειοψηφία των συνταξιούχων και οι οικείοι τους, το θεώρησαν εμπαιγμό. Όχι τόσο για τα κουτσουρεμένα ποσά, αλλά για την προσβεβλημένη αξιοπρέπεια από την κατάμουτρη κοροϊδία.
Τώρα ρίχνουν στην αγορά και άλλες υποσχέσεις, για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, για μια-κάποια επαναφορά του ΕΚΑΣ, και για νέα αύξηση του κατώτερου μισθού. Οι ενοχλήσεις που διατυπώνουν οι Ευρωπαίοι για τη «φιλολαϊκή» πολιτική της κυβέρνησης, ηχούν χαρμόσυνα στον Πρωθυπουργό. 

Του επιτρέπουν να ξαναπαίξει τον ρόλο του ασυμβίβαστου ηγέτη που μάχεται να γιάνει τις πληγές του λαού του, απέναντι στους ανάλγητους νεοφιλελεύθερους της Ευρώπης (ποιος θυμάται ότι ο Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει «όλα ήταν ευκολότερα με Τσίπρα και Τσακαλώτο»)
Θα πείτε το έργο πλέον δεν κόβει εισιτήρια. Το Ταμείο θα δείξει...

ΥΓ: Χθες πάλι τα έβαλε με τις ελίτ και τους κονδυλοφόρους της. Γι αυτές τις κορώνες, πολλοί τον προσομοιάζουν με Τραμπ και Ορμπαν. Υπάρχει και άλλη εξήγηση: Απορία ψάλτου βηξ, ήτοι πολιτική ανεπάρκεια, ελιτίστες κονδυλοφόρους εφευρίσκει.

Liberal

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Από το kostasxan


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου