Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Ο πολιτικός killer της Κεντροαριστεράς

Γράφει ο Αντώνης Κουμιώτης 

Μπορεί να φαντάζει απίστευτο και όμως… ο ΣΥΡΙΖΑ ή όπως στην ευχή και αν λέγεται τα επόμενα λίγα χρόνια ή μήνες, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ακόμα κι αν χάσει τις επικείμενες, όποτε κι αν αυτές γίνουν, εκλογές, θα είναι ο πλέον κερδισμένος. Βλέπετε, το σημαντικότερο που κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας όλο αυτό το χρονικό διάστημα, στο επίπεδο διαμόρφωσης της νέας πολιτικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, είναι αυτό: Η παγίωση του ΣΥΡΙΖΑ στις συνειδήσεις των ψηφοφόρων ως έναν από τους δύο κυρίαρχους πόλους του πολιτικού
συστήματος της χώρας. Το πώς το κατάφερε χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για να αποτυπωθεί, σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί γεγονός και μάλιστα αναμφισβήτητο.
Από την μία η αδυναμία του Γιώργου Παπανδρέου κατ’ ουσίαν να ελέγξει το κόμμα, που εμπιστεύτηκε κατά πλειοψηφία ο ελληνικός λαός μεταπολιτευτικά και δημιούργησε ο ίδιος του ο πατέρας, από την άλλη ο πολυκερματισμός της βάσης του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, ως φυσικό επακόλουθο της προεδρίας του από τον Βενιζέλο και σε συνέχεια των έργων και των ημερών του Σημίτη, σε συνδυασμό με τις άκαρπες προσπάθειες της Γεννηματά, δημιούργησαν ένα κλίμα ιδιαιτέρως ευνοϊκό για τον Αλέξη Τσίπρα και την ξεκάθαρη επιδίωξή του να δημιουργήσει ουσιαστικά ένα νέο ΠΑΣΟΚ!

Κι ερχόμαστε στο ενδεχόμενο της εκλογικής ήττας του Αλέξη Τσίπρα από μία Νέα Δημοκρατία, η οποία δεδομένων των γνώριμων τα τελευταία χρόνια και σίγουρα μη αυτοδύναμων εκλογικών αποτελεσμάτων, θα αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με το ΚΙΝΑΛ και τη φιλελεύθερη πτέρυγά του, η οποία φαντάζει ως ο καλύτερος σύμμαχος, μιας και αυτά που τους ενώνουν, μετά την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, είναι πολλά περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.


Το αποτέλεσμα στο ενδεχόμενο;
Η ουσιαστική διάλυση του ΚΙΝΑΛ και ένας Αλέξης Τσίπρας στην θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος θα απολαμβάνει την απόλυτη πολιτική ηγεμονία στην Κεντροαριστερά. 

Βέβαια, ένα νέο ΠΑΣΟΚ στην θέση του ανδρεοπαπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, με τους ηττημένους του Ανδρέα ένα σκαλί κάτω από την κορυφή της πυραμίδας του, δεν γίνεται. Αλλά αυτό είναι κάτι που σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος -κακά τα ψέματα- στις εσωκομματικές διεργασίες έχει αποδειχθεί πολιτικός killer!

SLPress

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Από το kostasxan


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου