Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Το φανάρι του Διογένη έγινε … καμπαναριό (!!)

Είναι απίστευτο, κι όμως αληθινό!... Σε μία ορθόδοξη εκκλησία της Μεγάλης Βρετανίας, όπως ο Καθεδρικός Ναός των Αγίων Πάντων (Camden Town, Λονδίνο), στη θέση του καμπαναριού οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν … το φανάρι του Διογένη!.. Άλλο ένα δείγμα της βαθιάς πίστης των Ελλήνων του Εξωτερικού, που βιώνουν με τον δικό τους τρόπο τον Ελληνορθόδοξο Πολιτισμό!...

Παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ένα μεγάλο (σε χρονική διάρκεια) ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ, για τις ορθόδοξες κοινότητες στη Μεγάλη Βρετανία, όπου είδαμε κι ακούσαμε πολλά και άγνωστα στοιχεία για το πάθος των Ελλήνων του Εξωτερικού να διατηρήσουν εις το ακέραιο τις πανάρχαιες και διαχρονικές εθνικοθρησκευτικές παραδόσεις της φυλής μας.
Μίλησαν πολλοί και εκλεκτοί εκπρόσωποι των ελληνικών ορθοδόξων αυτών κοινοτήτων, όπου, ως γνωστόν, έχουμε την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, η οποία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, με Αρχιεπίσκοπο των κ Γρηγόριο, Έλληνας ιεράρχη, που κατάγεται από το τουρκοκρατούμενο χωριό Μαραθόβουνο της Αμμοχώστου της Κύπρου!

Είδα με ικανοποίηση ότι στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει ένα πλήθος ελληνο-ορθοδόξων ενοριών και μοναστηριών, όπως, για παράδειγμα, στο Λονδίνο, στην Ουαλία, στα Στενά της Μάγχης, στην Ιρλανδία, στη Σκωτία και αλλού!
Εκείνο, όμως, που μου προξένησε μεγάλη εντύπωση είναι το ιερόν πάθος των Ελλήνων του Εξωτερικού να διαφυλάξουν, ως κόρην οφθαλμού, τα ιερά και τα όσια αυτής της Φυλής μέσα στο χώρο και το χρόνο. Την διαχρονικότητα, όπως λέμε σήμερα.
Αυτός και ο λόγος που πολλές εκκλησίες και καθεδρικοί ναοί έχουν στοιχεία που συνθέτουν την Ελληνο-Ορθόδοξη ή Ελληνο-Χριστιανική παράδοση , αφού οι αρχιτέκτονες των ναών αυτών, που δεν είναι απαραίτητα όλοι οι ναοί αυτοί ορθόδοξοι (η Αγγλικανική Εκκλησία έχει δικές της δογματικές αντιλήψεις), «παντρεύουν» αυτά τα στοιχεία σε μία διαφορετική διάσταση μέσα στο χώρο και το χρόνο.

Έτσι, για παράδειγμα, θα δούμε τον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Πάντων να έχει αντί για το συνηθισμένο καμπαναριό το … φανάρι του Διογένη (!!) ή την πρόσοψη στον Καθεδρικό Ναό το Αγίου Παύλου του Λονδίνου να έχει ένα αρχαιοελληνικό ή νεοκλασικό στοιχείο σε μία αποθέωση της αρχαιοελληνικής σκέψης μέσα σε χριστιανικούς ναούς. Μάλιστα, ένα από τα αγάλματα στο εσωτερικό του ναού αυτού δείχνει ένα άγγελο και έναν τρίτωνα να περισυλλέγουν το σώμα ενός νεκρού!.. Έτσι το βλέπει ο καλλιτέχνης και αλίμονό μας αν εμείς νομίζουμε ότι μπορούμε –ή έχουμε το δικαίωμα- να επηρεάζουμε ακόμη και την ελεύθερη έκφραση των καλλιτεχνών!..
Ορισμένοι νεοελληνιστές μπορεί να δυσφορούν ή να μην αποδέχονται τη «σύζευξη» ή «συνοδοιπορία» των δύο μεγάλων μεγεθών τη Ιστορίας, όπως είναι ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός ή ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία, αλλά αυτό στην πράξη οι Έλληνες –και ιδίως του Εξωτερικού- το βιώνουν με τον δικό τους μοναδικό και αναφαίρετο τρόπο. Και το κάνουν πράξη με τα έργα τους!
Και δεν μπορείς να τους πείσεις για την διαφορετικότητα αυτών των στοιχείων, όπως δεν έπειθες τους προγόνους μας να έχουν όλοι την ίδια φιλοσοφική ή θρησκευτική άποψη, αφού άλλοι ήσαν στωϊκοί, άλλοι πυθαγόρειοι, άλλοι ελεάτες, άλλοι … ζωροάστρες, όπως αργότερα κι αυτός ακόμη ο Πλήθων ο Γεμιστός, που είχε επηρεαστεί από αυτόν, άλλοι μονοθεϊστές, άλλοι πολυθεϊστές, άλλοι άθεοι και άλλοι ακολουθούσαν δικές τους φιλοσοφικές ή θρησκευτικές αντιλήψεις! Ήσαν, όμως, όλοι Έλληνες! Κι αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς!
Το ίδιο και σήμερα. Μπορεί ο καθένας να πρεσβεύει αυτό που νομίζει ότι τον εκφράζει καλύτερα (εδώ φθάσαμε ακόμη και στο αντιεπιστημονικό σημείο να δίνουμε το δικαίωμα σε ορισμένους Έλληνες να … αυτοπροσδιορίζονται!!), αλλά ό,τι κι αν πρεσβεύει ή πιστεύει ο πολίτης σε φιλοσοφικό ή θρησκευτικό επίπεδο, κανείς δεν μπορεί να τον πείσει περί του αντιθέτου, αφού ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και ανεξάρτητος να πιστεύει ό,τι αυτός νομίζει σωστό (ακόμη και αισθητικό) και μόνον αυτός γνωρίζει πώς βιώνει αυτά τα στοιχεία στη δική του προσωπική ζωή.


Όταν βγαίνουμε λοιπόν και με τόση ευκολία μιλάμε για διαφορετικά και ανόμοια πράγματα μεταξύ Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, κάνουμε μεγάλο λάθος, αφού αυτό το δημιούργημα στην πράξη εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια «μιλάει» τελείως διαφορετικά από τις δικές μας φιλοσοφικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, όπως τουλάχιστον βλέπουμε όπου κι αν ρίξουμε τη ματιά μας!
Κακά τα ψέματα!... Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, εάν οι πρόγονοί μας δεν εύρισκαν στοιχεία ομοιότητας (όχι ταυτοσημίας ή ταυτοπροσωπίας) μεταξύ Ελληνισμού και νέας πίστεως, ο Χριστιανισμός δεν υπήρχε περίπτωση να υιοθετηθεί από τους Έλληνες ποτέ! Μα ποτέ!..

Με σεβασμό και τιμή
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου