Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Ο Ζοαννύ Γκαγιάρ…

Τον Ιανουάριο του 1929, μία σειρά πρωτότυπων αλλά και περίεργων πειραμάτων που διεξήχθησαν στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Ψυχολογίας στο Παρίσι, προκάλεσαν κατάπληξη στον επιστημονικό κόσμο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Ενώπιον επιτροπής που αποτελούνταν από δέκα επιστήμονες, οι οποίοι ομολόγησαν την αδυναμία τους να εξηγήσουν τα πρωτοφανή φαινόμενα που έβλεπαν, ένας άγνωστος άνδρας, ο Ζοαννύ Γκαγιάρ, είχε την ιδιότητα να
σταματά την αποσύνθεση της ύλης με την απλή έκθεση των χεριών του.
Κρατώντας στα χέρια του διάφορα οργανικά παρασκευάσματα για μερικά λεπτά της ώρας, αυτά απολιθώνονταν.
Στην φωτογραφία της εποχής, ο Γκαγιάρ εμφανίζεται να κρατάει στο ένα χέρι ένα ψάρι και στο άλλο ένα πουλί, τα οποία ήταν ήδη νεκρά επί δεκαπέντε ημέρες.
Ζοαννύ Γκαγιάρ

Αφού τα κράτησε για μερικά λεπτά στα χέρια του, τα δύο νεκρά πλάσματα απολιθώθηκαν.
Στα ερμάρια που φαίνονται στην φωτογραφία εκατέρωθεν του Γκαγιάρ, υπήρχαν κομμάτια ωμού κρέατος τα οποία τα είχε αγγίξει με τα χέρια του και τα οποία διατηρούνταν σε άριστη κατάσταση χωρίς να αποσυντίθενται επί δέκα ημέρες.
Οι επιστήμονες που παρακολούθησαν τα πειράματα, απέκλεισαν το ενδεχόμενο απάτης, αφού εξέτασαν τον μυστηριώδη κύριο Γκαγιάρ και δεν εντόπισαν κάποια γνωστή ή άγνωστη ουσία επαλειμμένη στα χέρια του.

Όπως έλεγε ο Γκαγιάρ, προσπαθώντας να δώσει μία εξήγηση στο φαινόμενο, χωρίς ο ίδιος να έχει σπουδάσει κάποια επιστήμη: “Η αφή δεν είναι απλά μία αίσθηση παραγόμενη από την επαφή ενός σώματος με ένα άλλο. Σε όλη την επιφάνεια του σώματος, ιδιαίτερα στα δάχτυλα, είναι διάχυτη μία πολύπλοκη δύναμη την οποία θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ζωικό ηλεκτρισμό.
Η ποσότητα και η ένταση του ζωικού αυτού ηλεκτρισμού ποικίλει από άτομο σε άτομο. Υπάρχουν άνθρωποι που διαθέτουν ελάχιστο ζωικό ηλεκτρισμό και στους οποίους η αίσθηση της αφής είναι άτονη χωρίς να έχει κανένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Υπάρχουν, όμως και άλλοι, στο δέρμα των οποίων υπάρχει μία αληθινή και σημαντική παρακαταθήκη ζωικού ηλεκτρισμού, ο οποίος μέσω της επαφής μεταδίδεται στα αντικείμενα τα οποία αγγίζουν.
Μεταξύ αυτών πιστεύω ότι συγκαταλέγομαι και εγώ. Χωρίς να μπορώ να το αποδείξω με άλλο τρόπο, αισθάνομαι ότι όταν αγγίζω ένα οργανικό σώμα, το οποίο έχει χάσει τον ζωικό ηλεκτρισμό του, μεταδίδω σε αυτό μέρος του δικού μου ζωικού ηλεκτρισμού. Αναμφίβολα, η μετάδοση αυτή είναι που φέρνει τα αποτελέσματα της απολίθωσης ή της διατήρησης των οργανικών παρασκευασμάτων.
Η ιδιότητα αυτή, η οποία είναι και για εμένα περίεργη, την παρατήρησα πριν από ένα χρόνο (1928). Ίσως προηγουμένως να μη διέθετα αρκετή ποσότητα ζωικού ηλεκτρισμού, ώστε να μπορώ να μεταδώσω μέρος αυτού σε ξένα σώματα. Δε γνωρίζω επίσης, αν την ιδιότητα αυτή θα τη διατηρήσω για πολύ καιρό.
Προς το παρόν, παρατηρώ ή μάλλον αισθάνομαι ότι η ικανότητα μου να μεταδίδω ζωικό ηλεκτρισμό και να σταματώ την αποσύνθεση, γίνεται μεγαλύτερη και με αξιολογότερα αποτελέσματα. Πιστεύω ακράδαντα ότι προτού με εγκαταλείψει η ικανότητα αυτή, θα μπορώ με την επαφή των χεριών μου σε πρόσφατα αποθανόντες οργανισμούς, όχι μόνο να προλάβω την αποσύνθεσή τους, αλλά ακόμη και να ξαναδώσω σε αυτούς ζωή ή μέρος αυτής.
Δεν θέλω να εισάγω καινά δαιμόνια, αλλά σκέφτομαι ότι οι προφήτες και οι αρχηγοί θρησκειών, οι οποίοι στο παρελθόν ανέστησαν νεκρούς και έκαναν άλλα θαύματα, είχαν ανεπτυγμένη σε μεγάλο βαθμό την εξαιρετική ιδιότητα της μεταβίβασης του ζωικού ηλεκτρισμού.”

Από την πλευρά των επιστημόνων που παρακολούθησαν τα πειράματα, ο Δρ. Μαλλαρμέ είπε τα εξής:
“Την ιδιότητα των χεριών να σταματούν την αποσύνθεση και να προκαλούν την απολίθωση νεκρών οργανικών σωμάτων, δεν την είχαμε συναντήσει έως τώρα σε άλλον άνθρωπο, εκτός από τον κύριο Γκαγιάρ. Γνωρίζαμε όμως ότι υπήρχε στα νερά διαφόρων πηγών κατά την αρχαιότητα και μέχρι σήμερα. Διά της απλής εμβαπτίσεως νεκρών οργανικών σωμάτων στα νερά των πηγών αυτών, είχε παρατηρηθεί ότι επερχόταν η απολίθωσή τους. Στην ύπαρξη τέτοιων πηγών, οφείλονται αναμφιβόλως και οι αρχαίες παραδόσεις για τις ιδιότητες ορισμένων πηγών, οι οποίες καθιστούσαν τους λουόμενους σε αυτές άτρωτους ή αθάνατους.


Αρκετές τέτοιες πηγές υπάρχουν στην Αριζόνα της Αμερικής και στην Αφρική, κοντά στη λίμνη Βικτωρία. Την ιδιότητα αυτών των θαυματουργών υδάτων χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι ιθαγενείς αυτών των περιοχών, για τη ταρίχευση των νεκρών τους. Εκτός όμως από τα ύδατα πηγών και ορισμένα εδάφη παρουσιάζουν την περίεργη ιδιότητα, να επιφέρουν την απολίθωση των οργανικών σωμάτων. Θα ζητήσετε την εξήγηση των φαινομένων αυτών; Η Επιστήμη δε μπορεί ακόμη να σας τη δώσει, παρά μονάχα μία αρκετή ακαθόριστη λέξη: τη ραδιενέργεια.”

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 13/01/1929…
Από το strangepress
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου