Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Γιατί ο Θεός δεν επενέβη στη … Σρι Λάνκα;

Ο Θεός γέννησε τον άνθρωπο με πλήρη ελευθερία. Του χάρισε δηλαδή τόση ελευθερία, ώστε να μην έχει κανένα παράπονο από τον Θεό για ό,τι ο ίδιος ο άνθρωπος πράττει στη ζωή του. Απλά, εάν τα έργα των χειρών του ανθρώπου είναι αγαθά και δίκαια, δίκαια θα κριθεί και θα εισέλθει από τον Μέγα Κριτή στη χορεία των αγαθών ανθρώπων! Διαφορετικά η αντιμετώπιση που θα έχει από τη Θεία Δικαιοσύνη δεν θα είναι και τόσο ελκυστική από τον
παράνομο και άδικο άνθρωπο!..
ΕΝΑ από τα οικεία πρόσωπα του περιβάλλοντός μου, βλέποντας την ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε στη Σρι Λάνκα, με τα εκατοντάδες θύματα χριστιανών από μισαλλόδοξους τζιχαντιστές, με ρώτησε: «Γιατί ο Θεός, αφού αγαπά τόσο πολύ τον άνθρωπο, δεν επενέβη ώστε να μη χυθεί άδικα τόσο πολύ αίμα στη Σρί Λάνκα;»

Προς στιγμήν αιφνιδιάστηκα. Είχα επηρεαστεί κι εγώ τόσο πολύ με τις εφιαλτικές εικόνες που έβλεπα στην τηλεόραση , ώστε να σιωπήσω για λίγο. Ωστόσο, κατόπιν ωρίμου σκέψεως τον κάλεσα κοντά μου και του είπα:

1. Άκουσε, παιδί μου: Ο Θεός δεν πήρε ποτέ την απόφαση να σκοτωθούν τόσοι άνθρωποι. Αυτό το έκανα ορισμένοι άνθρωποι, με εγκληματική συμπεριφορά και πολύ μεγάλη παραβατικότητα. Μια συμπεριφορά, που αγγίζει τα όρια της κακουργίας! Κατά συνέπεια δεν φταίει ο Θεός, αλλά οι άνθρωποι.

2. Και για να γίνουμε πιο σαφείς: Ο Θεός γέννησε τον άνθρωπο με πλήρη ελευθερία. Του χάρισε δηλαδή τόση ελευθερία, ώστε να μην έχει κανένα παράπονο από τον Θεό για ό,τι ο ίδιος ο άνθρωπος πράττει στη ζωή του. Απλά, εάν τα έργα των χειρών του ανθρώπου είναι αγαθά και δίκαια, δίκαια θα κριθεί και θα εισέλθει από τον Μέγα Κριτή στη χορεία των αγαθών ανθρώπων. Διαφορετικά η αντιμετώπιση που θα έχει από τη Θεία Δικαιοσύνη δεν θα είναι και τόσο ελκυστική από τον παράνομο και άδικο άνθρωπο!
3. Ποτέ δεν γνωρίζουμε τι σκέπτεται ο Θεός για τον άνθρωπο. «Άγνωστοι αι βουλαί του Κυρίου», που λέει και η Εκκλησία μας. Και μόνο το γεγονός ότι επί 4,5 δισεκατομμύρια έτη αυτός ο πλανήτης περιφέρεται εν μέσω επικίνδυνων μετεωριτών μέσα στον χώρο και το χρόνο εκ του ασφαλούς, χωρίς να καταστραφεί η ανθρωπότητα, αυτό σημαίνει ότι κάτι περισσότερο γνωρίζει ο Θεός. Κάτι, που δεν γνωρίζουμε εμείς και δεν είμαστε σε θέση να Τον κρίνουμε.

4. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα και από εκκλησιαστική άποψη και ας κάνουμε κι εμείς ένα ερώτημα: Οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν στη Σρι Λάνκα είναι οι πρώτοι ή οι τελευταίοι μάρτυρες που «γέννησε» η Εκκλησία μας; Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, από την πρώτη εποχή των Διωγμών μέχρι σήμερα, η Εκκλησία μας δοκιμάζεται συχνά αντικρίζοντας συνεχώς κατακόμβες και χιλιάδες τάφους αγίων, οσίων και μαρτύρων, που θυσίασαν τη ζωή τους «εν μία νυκτί»!.. Κι αυτό το αίμα, που χύνεται τόσο άδικα, κάποια στιγμή «αγιοποιείται» ή –αν θέλετε- εξαγιάζεται, αφού το αίμα τόσων χιλιάδων αθώων μαρτύρων, όπως το βλέπουμε επί αιώνες να χύνεται χάριν της πίστεως των αγίων, εκ των πραγμάτων ποτίζει το δέντρο της χριστιανοσύνης.



5. Και κάτι ακόμη: Πολλές φορές το αίμα που χύνεται χάριν της πίστεως, ομοιάζει με τον καρπό που ρίπτεται στο χώμα, όχι για να σαπίσει, αλλά για να καρπίσει αργότερα και ο ανθός που εξέρχεται εκ της γης να ευωδιάζει με το πνευματικό άρωμα της θρησκευτικής ευλάβειας των ανθρώπων.
«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», λέγανε οι πρόγονοί μας. Μετά το ανοσιούργημα που διαπράχθηκε εναντίον εκατοντάδων πιστών στη Σρι Λάκνα, πληροφορήθηκα ότι η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας καταθέτει νόμο στη Βουλή για την κατάργηση της οπλοφορίας, ενώ λαμβάνονται επί πλέον σοβαρά και θετικά μέτρα προστασίας του πολίτη, με όσα καλά θα επιφέρει αυτό το μέτρο για τον ίδιο τον άνθρωπο που ζει σ’ αυτήν ευλογημένη περιοχή.Μήπως κακολογούμε, λοιπόν, άδικα τον Θεό;
--«Άγνωστοι αι βουλαί του Κυρίου».
Καλή Ανάσταση!..

Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου