Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025

Εκπληκτικό σπίτι με ψηφιδωτά ανακαλύφθηκε σε αρχαία ελληνική πόλη – H συγκινητική αφιέρωση στον τάφο ενός παιδιού και η επιγραφή στα ελληνικά

Σπίτι με ψηφιδωτά σε μεγάλο συγκρότημα έφεραν στο φως οι ανασκαφές σε αρχαία ελληνική πόλη. Μάλιστα στο ίδιο σημείο βρέθηκαν τάφοι, όπλα, κοσμήματα και κουζινικά σκεύη, αντικείμενα που αναδεικνύουν την πλούσια ιστορία της Ανατολίας.

Οι ανασκαφές έγιναν στην αρχαία πόλη της Περγάμου, στην περιοχή της Σμύρνης, η οποία είναι Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το σπίτι είναι μεγάλο και έχει πολλά ψηφιδωτά. Το σημείο της ανασκαφής, το οποίο υπάγεται στο πολυεπίπεδο πολιτιστικό τοπίο της

Περγάμου, αναδεικνύει την πλούσια ιστορία της αρχαίας ελληνικής πόλης, η οποία έχει μακρά ιστορία από  την προϊστορική εποχή, την Ελληνιστική, τη Ρωμαϊκή, την περίοδο των Τουρκομανικών Εμιράτων (Μπεηλίκια) και την Οθωμανική περίοδο.

Αρχαιολόγος δείχνει ένα μικρό αντικείμενο που ανακαλύφθηκε στο σπίτι της αρχαίας πόλης της Περγάμου (Φωτογραφία: ΑΑ).


Ο καθηγητής Yusuf Sezgin, επικεφαλής των ανασκαφών και πρόεδρος του τμήματος αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο της Μαγνησίας (Μανίσα), το Celal Bayar, αποκάλυψε πως, οι εργασίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2024, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κληρονομιά για το Μέλλον», με την πρωτοβουλία του τουρκικού υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού.

Βασιλικές σφραγίδες

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο «Ψηφιδωτό Σπίτι», πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή ανακάλυψη: Ένα πλακίδιο οροφής με την επιγραφή «Βασιλική», στα αρχαία ελληνικά. Το εύρημα αυτό, μαρτυρά την πιθανή χρήση του οικήματος από μέλη βασιλικής οικογένειας κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής Περιόδου.

Το πλακίδιο με την ελληνική επιγραφή “Βασιλική” (Φωτογραφία: ΑΑ)


Ο καθηγητής Sezgin εξηγεί πως, «Η επιγραφή στο πλακίδιο, μαρτυρά πως, η δομή πιθανώς ήταν τμήμα των ιδιωτικών δωματίων της βασιλικής οικογένειας, καθώς τέτοιου είδους σφραγίδες χρησιμοποιούνταν, κατά κανόνα σε βασιλικές οικίες της Περγάμου».

Τα κυριότερα στοιχεία του Ψηφιδωτού Σπιτιού

Πρόκειται για ένα σπίτι με περιστύλια. Χαρακτηριστικό του είναι μια κεντρική πέτρινη αυλή και μία πισίνα, ενδεικτικά ενός μεγαλοπρεπούς οικιστικού συμπλέγματος. Τα ψηφιδωτά δάπεδα, ανάγονται στον δεύτερο και τον τρίτο αιώνα π.Χ., και είναι τα εμβληματικά στοιχεία της οικίας.

Τα περίτεχνα ψηφιδωτά, με γεωμετρικά και μοτίβα βοτάνων, καταδεικνύουν τη σημασία του κτιρίου και της χρήσης του, κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Περιόδου. Είναι πιθανό, το σύμπλεγμα να ήταν σε χρήση κατά τη διάρκεια της Χριστιανικής Περιόδου, όπως αποδεικνύεται από την Κόκκινη Αυλή, η οποία μετατράπηκε σε εκκλησία.

To συγκρότημα με τον χαρακτηρισμό «Ψηφιδωτό Σπίτι» αποκαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Περγάμου, στη Σμύρνη (Φωτογραφία: ΑΑ)


Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικία εγκαταλείφθηκε έπειτα από μία μεγάλη πυρκαγιά κατά τη διάρκεια των εισβολών από τους Άραβες, τον έβδομο αιώνα.

Περαιτέρω ανασκαφές, έφεραν στο φως την βασιλική σφραγίδα σε πλακίδιο της οροφής, με την ελληνική λέξη «Βασιλική». Ο καθηγητής  Sezgin τόνισε πως  «Πρόκειται για το πρώτο κεραμίδι από οροφή με ολοκληρωμένη επιγραφή που έχει βρεθεί».

Τάφος σε τεχνητή λίμνη: Ένα συγκινητικό μνημείο παιδιού

Μια άλλη εντυπωσιακή ανακάλυψη έγινε στην πισίνα του Ψηφιδωτού Σπιτιού, όπου μία επιτύμβια πλάκα φαίνεται ότι είχε επαναχρησιμοποιηθεί, αυτή την φορά ως μέρος της δομής της πισίνας.

Λεπτομέρεια από δάπεδο στο συγκρότημα με το Ψηφιδωτό Σπίτι, στην περιοχή της Σμύρνης (Φωτογραφία: ΑΑ).


Η επιγραφή στην πέτρα αναφέρει: «Το πιο γλυκό παιδί του κόσμου», και συνοδεύεται από την απεικόνιση ενός παιδιού που κυνηγά λαγούς, μαζί με ένα σκυλί. Ο καθηγητής Sezgin σημείωσε πως, «Η τόσο συναισθηματική ταφόπλακα, είναι μια ατόφια ματιά στην κοινωνική ζωή της περιόδου, ενώ αποκαλύπτει προσωπικές ιστορίες που υπερβαίνουν τις συνήθεις ιστορικές αφηγήσεις».

Βυζαντινό κοιμητήριο και τεχνουργήματα στο φως

Εκτός από τα παραπάνω ευρήματα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολλά καθημερινά αντικείμενα, όπως σκεύη κουζίνας, όπλα, κοσμήματα και νομίσματα από τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο. Ο καθηγητής Sezgin δήλωσε πως, τα αντικείμενα αυτά, θα δοθούν προς έκθεση στο Μουσείο της Περγάμου.

 

Επίσης, ταυτοποιήθηκε ένα βυζαντινό κοιμητήριο, προσφέροντας στοιχεία για τις ζωές των τελευταίων κατοίκων της Περγάμου, πριν από την άφιξη των Τούρκων.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου