Ήρων Αλεξανδρεύς - πηγή
Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς ήταν μηχανικός και γεωμέτρης που έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου περίπου τον 1ο π.Χ. ή 1ο μ.Χ. αιώνα. Η πιο διάσημη εφεύρεση του είναι η αιολόσφαιρα ή ατμοστρόβιλος, η πρώτη ατμομηχανή στην ιστορία. Ήταν γνωστός και ως Ήρων ο Κτησιβίου και Ήρων ο Μηχανικός.
Στον Ήρωνα αποδίδονται οι εφευρέσεις πολλών ελεγκτικών μηχανισμών ανάδρασης που λειτουργούσαν με νερό, φωτιά και συμπιεσμένο αέρα σε διάφορους συνδυασμούς και η κατασκευή του πρώτου
προγραμματιζόμενου αναλογικού υπολογιστή με ένα πολύπλοκο σύστημα γραναζωτών ατράκτων διάστικτων με καβίλιες και δεμένων με σχοινιά που στις άκρες τους είχαν βάρη (σακιά άμμου που άδειαζαν με την πάροδο του χρόνου) και χρησιμοποιείτο στην λειτουργία του αυτόματου θεάτρου του.Η αιολόσφαιρα του Ήρωνα - πηγή |
Ανάμεσα στα διάφορα σχέδια και εφευρέσεις του (όπως το συντριβάνι που λειτουργούσε με πεπιεσμένο αέρα, τα σιφώνια, μια μηχανή κατασκευής σπειρώματος ξύλινων βιδών, την ύδραυλις, τον χειροκίνητο καταπέλτη, κ.ά.) υπήρχε και ένας μηχανικός κερματοδέκτης που λειτουργούσε με νομίσματα και έδινε νερό. Με αυτή τη μηχανή εξασφαλιζόταν αποτελεσματικά ότι οι άνθρωποι δε θα έπαιρναν πολύ ("αγιασμένο") νερό από τους ναούς όπου πήγαιναν να προσκυνήσουν μιας και αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα.
Ήταν μια απλή, αλλά έξυπνη μηχανή η οποία χρησιμοποιούσε το βάρος του νομίσματος για να ανοίξουν προσωρινά οι κρουνοί. Οι πιστοί θα έριχναν κέρματα μέσα στο δοχείο του αγιασμένου νερού και το βάρος του κέρματος θα ωθούσε ένα μοχλό που θα άνοιγε μια μικρή πόρτα. Ενώ η πόρτα θα ήταν ανοιχτή, θα έπεφτε το αγίασμα. Τελικά, καθώς το νόμισμα θα έπεφτε θα έκλεινε και η πόρτα, εξασφαλίζοντας ότι οι πιστοί δεν θα έπαιρναν περισσότερο από όσο τους αναλογούσε.
Η μηχανή δεν είχε μεγάλη επιτυχία, όμως, η ιδέα παρέμεινε στο αρχείο για 1800 χρόνια. Το 1883, ο εφευρέτης Percival Everett δημιούργησε ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης για καρτ-ποστάλ και χαρτί σημειώσεων και στηρίχτηκε στην ιδέα του Ήρωνα. Στη συνέχεια, η ιστορία των μηχανημάτων αυτόματης πώλησης απογειώθηκε.
με πληροφορίες από: atlas obscura , io9 , explorable , wikipedia
Από το 3otiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου