Πρόκειται για ένα εύκαμπτο μαλακό ρομπότ που θα μπορούσε να εισαχθεί στο σώμα μέσω μιας μικρής τομής.
Αυστραλοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα ρομπότ που μοιάζει με φίδι, σχεδιασμένο για να εκτυπώνει 3D ζωντανά κύτταρα ακριβώς μέσα στο σώμα των ασθενών – και θα μπορούσε μια μέρα να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές επεμβάσεις για τη μεταμόσχευση τρισδιάστατων εκτυπωμένων ιστών και
θεραπειών.Τρισδιάστατοι βιοεκτυπωτές: Όπως οι παραδοσιακοί τρισδιάστατοι εκτυπωτές, οι 3D βιοεκτυπωτές τοποθετούν μελάνι στρώμα προς στρώμα για να κατασκευάσουν τρισδιάστατα αντικείμενα. Η μόνη διαφορά είναι ότι χρησιμοποιούν βιομελάνια που περιέχουν ζωντανά κύτταρα.
Οπλισμένοι με τρισδιάστατους βιοεκτυπωτές, οι ερευνητές δημιουργούν χόνδρο για επανορθωτική ρινοπλαστική, επιθέματα βλαστοκυττάρων για την αποκατάσταση της καρδιάς των μωρών και εμφυτεύματα αυτιών για παιδιά που γεννιούνται με γενετικές ανωμαλίες.
Η τρισδιάστατη βιοεκτύπωση διευκολύνει τη δημιουργία ιστών με ακρίβεια στο σχήμα και το μέγεθος που απαιτείται, και επειδή τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μελάνι, ο κίνδυνος απόρριψης ελαχιστοποιείται. Ωστόσο, η βιοεκτύπωση δεν μπορεί ακόμη να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές επεμβάσεις εμφύτευσης.
«Οι υπάρχουσες τεχνικές τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης απαιτούν τη δημιουργία βιοϋλικών έξω από το σώμα και η εμφύτευση τους σε ένα άτομο θα απαιτούσε συνήθως μεγάλη ανοιχτή χειρουργική επέμβαση που αυξάνει τους κινδύνους μόλυνσης», δήλωσε ο Θάνκ Νο Ντο, βιοϊατρικός μηχανικός στο UNSW Sydney.
Η ιδέα: Ο Ντο ανέπτυξε το F3DB. Πρόκειται για ένα εύκαμπτο μαλακό ρομπότ που θα μπορούσε να εισαχθεί στο σώμα μέσω μιας μικρής τομής και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την τρισδιάστατη βιοεκτύπωση εξαρτημάτων ακριβώς εκεί που χρειάζονται.
«Το πρωτότυπό μας είναι σε θέση να εκτυπώνει 3D πολυστρωματικά βιοϋλικά διαφορετικών μεγεθών και σχήματος μέσα από περιορισμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, χάρη στο εύκαμπτο σώμα του», είπε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου