Όσοι νομίζουμε ότι το γλυκό Μπακλαβάς έλκει την καταγωγή του από την Τουρκία πλανόμαστε πλάνη οικτρά. Πρόκειται για γνήσιο Ελληνικό έδεσμα με την ονομασία Γαστρίν ή κοπτοπλακούς γνωστό στην Κρήτη από την Μινωική εποχή. (3000 π.Χ. έως 1450 π.Χ).
Την συνταγή παρασκευής του γνώριζε ο αρχαίος συγγραφέας γαστρονομίας Χρύσιππος ο Τυανεύς, την ποία διέσωσε ο Αθήναιος στο μνημειώδες έργο του «Δειπνοσοφισταί» (ΙΔ, 647-648), όπου διαβάζουμε: «…λέει (ο Χρύσιππος) πώς στην Κρήτη κατασκευάζουν ένα είδος
γλυκιάς πίτας που ονομάζεται γάστριν.Γίνεται δε ως εξής: Πάρε αφράτα καρύδια της Θάσου, φουντούκια του Πόντου και αμύγδαλα και μαζί με τα σπόρια μαύρης παπαρούνας, καβούρδισέ τα και πρόσεχε τα να μην καούν. Βάλε τα σε καθαρό γουδί και κοπάνισέ τα καλά· ανακάτεψε μέσα τα φρούτα και ζύμωσέ τα με βρασμένο μέλι. Βάλε αρκετό πιπέρι και ανακάτεψέ τα να ομογενοποιηθούν. Το μίγμα γίνεται μαύρο λόγω της μαύρης παπαρούνας.
Άπλωσέ το και κάνε το τετράγωνο. Έπειτα τρίψε λευκό σουσάμι και κοπάνισέ το να γίνει πολτός· ζύμωσέ το με βρασμένο μέλι. Άνοιξε δύο φύλλα και βάλε το ένα κάτω και το άλλο πάνω με το μίγμα στη μέση, έτσι που να έχει τοποθετηθεί κατά τρόπο συμμετρικό. Αυτά λέει ο σοφός και ειδικός στη ζαχαροπλαστική Χρύσιππος».
Από την αρχαία Ελλάδα το παραδοσιακό μας γλυκό Γαστρίν ή κοπτοπλακούςπέρασε στην Ρώμη, από την Ρώμη στο Βυζάντιο απ’ όπου το έμαθαν και οι Τούρκοι όταν κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη. Ακολούθως ξανα επανήλθε στην κυρίως Ελλάδα με το όνομα μπακλαβάς!
Από το olympia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου