Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Μικροσκοπικό χρυσό βιβλίο που βρέθηκε σε χωράφι συνδέεται με τον Ριχάρδο Γ’

 Δυο κυνηγοί χρυσού άρχισαν να αναζητούν θησαυρούς σε χωράφια κοντά στο Γιορκ της Αγγλίας. Κρατώντας έναν ανιχνευτή μετάλλων, η Μπάφι Μπέιλι άκουσε ένα ping στο πρώτο τους πέρασμα δίπλα σε ένα μονοπάτι.

Η γυναίκα σκάβοντας βρήκε ένα μικρό χρυσό αντικείμενο σε σχήμα βιβλίου. Με βάρος λιγότερο από μια ουγγιά, το τεχνούργημα μήκους μισής ίντσας φαίνεται να χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και είναι κατασκευασμένο από χρυσό 22 ή 24 καρατίων. Οι ειδικοί στο Μουσείο του Γιορκσάιρ

αναγνώρισαν τις φιγούρες που απεικονίζονται στις ανοιχτές «σελίδες» του βιβλίου ως Άγιοι Λεονάρδος και Μαργαρίτα, προστάτες του τοκετού.

Η Μπέιλι ανακάλυψε το χρυσό βιβλίο κοντά στο Κάστρο του Σερίφη Χάτον, ένα πρώην σπίτι του Ριχάρδου Γ'. Σύμφωνα με το BBC News, οι ειδικοί λένε ότι το περίτεχνο αντικείμενο μπορεί να ανήκε σε συγγενή του Άγγλου βασιλιά -ίσως τη σύζυγό του, Αν Νέβιλ- και να το φορούσε για προστασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Όσοι είδαν το εύρημα το θεωρούν «εξαιρετικά μοναδικό».

«Το βιβλίο χρονολογείται σε μια περίοδο που ο νόμος περί περικοπών καθιστούσε παράνομο για οποιονδήποτε άλλον εκτός από τους ευγενείς να μεταφέρει χρυσό. Aυτόματα, πιστεύουμε ήταν στην κατοχή κάποιου ιδιαίτερα αξιοσημείωτου ατόμου, όπως ενός μέλους των βασιλικών οικογενειών», λένε οι ειδικοί.

Το Middleham βρίσκεται περίπου 40 μίλια μακριά από την τοποθεσία του πιο πρόσφατου ευρήματος που μάλλον είναι ένα κόσμημα που παρήγγειλε μια ευγενής οικογένεια και είναι φτιαγμένο από έναν τοπικό τεχνίτη.

Το πώς ακριβώς βρέθηκαν τα δύο χρυσά αντικείμενα σε χωράφια στη βόρεια Αγγλία δεν είναι ξεκάθαρο. Κάποιοι προτείνουν ότι οι ιδιοκτήτες των αντικειμένων τα έθαψαν σκόπιμα, είτε ως πράξη ευχαριστίας ή θλίψης που σχετίζεται με τον τοκετό είτε ως προληπτικό μέτρο κατά τη διάρκεια της Αγγλικής Μεταρρύθμισης, όταν η κατοχή τέτοιων θρησκευτικών εικόνων ενείχε σημαντικούς κινδύνους. Οι ιδιοκτήτες μπορεί να έκρυψαν τα αντικείμενα με την ελπίδα να τα ανακτήσουν αργότερα.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν το χρυσό βιβλίο ως Βίβλο. Η Kathleen Kennedy, ειδικός στον μεσαιωνικό και πρώιμο σύγχρονο υλικό πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, αμφισβητεί αυτόν τον ισχυρισμό.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι αυτό το κόσμημα αντιπροσωπεύει μια Βίβλο. Οι Άγγλοι χρυσοχόοι χάραζαν πολλές λέξεις σε κοσμήματα αυτού του μεγέθους και θα είχαν χαράξει In principio (το περίφημο «στην αρχή» από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη), ή άλλο γνωστό κείμενο γραφής στον τόμο, αν ήθελαν να αναγνωριστεί ως Βίβλος».

Βασιλιάς της Αγγλίας από το 1483 έως το 1485, ο Ριχάρδος ήταν ο τελευταίος ηγεμόνας του Οίκου της Υόρκης. Η ήττα του στη μάχη του Bosworth Field σηματοδότησε το τέλος των Πολέμων των Ρόδων, μιας σύγκρουσης δεκαετιών μεταξύ δύο κλάδων της βασιλικής οικογένειας Plantagenet και την αρχή της αναμφισβήτητα πιο διάσημης αγγλικής δυναστείας: των Tudors. 

Στους αιώνες που ακολούθησαν το θάνατο του Ριχάρδου στο πεδίο της μάχης, οι ιστορικοί κατηγόρησαν τον βασιλιά ότι δολοφόνησε τους ανιψιούς του, τους λεγόμενους Πρίγκιπες στον Πύργο. Το ζήτημα της ενοχής του Ριχάρδου παραμένει άλυτο, αλλά οι υποστηρικτές που είναι γνωστοί ως Ριχάρδιοι έχουν προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να αποκαταστήσουν την εικόνα του ηγεμόνα.

Οι ειδικοί στο Μουσείο του Γιορκσάιρ, το οποίο φιλοξενεί το κόσμημα του Middleham στις συλλογές του, μελετούν το χρυσό βιβλίο για να μάθουν περισσότερα για την προέλευσή του. Σύμφωνα με τον νόμο περί θησαυρού του Ηνωμένου Βασιλείου του 1996, ο οποίος διέπει τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν από το κοινό, το μουσείο μπορεί να αποφασίσει να αγοράσει το αντικείμενο αφού αξιολογηθεί και αποτιμηθεί. Τα έσοδα θα μοιραστούν μεταξύ του ζεύγους Μπέιλι που το βρήκε και του ιδιοκτήτη της γεωργικής γης. Η αξία του μικροσκοπικού κοσμήματος αξίζει περίπου 150.000 δολάρια.


Πηγή: LiFO

Από το amfipolinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου