Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

 Αριστερά στην εικόνα είναι τα παπούτσια αποτελούμενα από το νέο υλικό βυθισμένα στο νερό και δεξιά τα παπούτσια λίγες μέρες αργότερα να έχουν μπει σε διαδικασία διάσπασης.

Δισεκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια καταλήγουν στα σκουπίδια. Μόνο στη Βρετανία υπολογίζεται ότι στα σκουπίδια καταλήγουν περί τα 600 εκατ. παπούτσια ετησίως. Όμως το δέρμα από το οποίο αποτελούνται χρειάζεται 40 χρόνια για να διασπαστεί στο περιβάλλον και οι λαστιχένιες σόλες περίπου 80 χρόνια. Τα πλαστικά υλικά από τα οποία αποτελούνται διάφορα είδη παπουτσιών όταν κάποτε διασπώνται αφήνουν πίσω τους αμέτρητα μικροπλαστικά σωματίδια που μολύνουν περαιτέρω κυρίως τις θάλασσες.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο ανέπτυξαν ένα υλικό με το οποίο μπορούν να δημιουργούνται παπούτσια φιλικά στο περιβάλλον. Με το υλικό αυτό δημιουργούνται παπούτσια παρόμοια με αυτά που κατασκευάζονται από πλαστικό ή/και πανί και σύμφωνα με τους δημιουργούς του όταν κάποιος δεν θέλει να τα φοράει άλλο αντί για τα σκουπίδια θα πρέπει να τα πετάει στη θάλασσα.


Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι τα παπούτσια θα διασπαστούν σε χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων μέσα στο νερό και μάλιστα η διάσπαση αυτή θα απελευθερώσει τις χημικές ουσίες από τις οποίες αποτελούνται τα παπούτσια οι οποίες αποτελούν θρεπτικά συστατικά για διαφόρους θαλάσσιους οργανισμούς οι οποίοι μπορούν να εκμεταλλευτούν προς όφελος τους τη διαδικασία διάσπασης των παπουτσιών.


Από το Naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου