Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

«Eγκεφαλοζάπινγκ»: Χτυπάει τον εγκέφαλο με ηλεκτρόδια και βελτιώνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε ενήλικες άνω των 65 ετών

 «Eγκεφαλοζάπινγκ»: Νέα μελέτη δείχνει ότι το κάλυμμα του εγκεφάλου-ζάπινγκ βελτιώνει τη βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους 

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η τεχνολογία «εγκεφαλοζάπινγκ» μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ Ένα καπάκι που χρησιμοποιήθηκε για να χτυπήσει τον εγκέφαλο με ηλεκτρόδια φάνηκε να βελτιώνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε

ενήλικες άνω των 65 ετών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές που δημοσίευσαν τη μελέτη στο περιοδικό Nature Neuroscience τη Δευτέρα πιστεύουν ότι η τεχνολογία μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας και άλλων ασθενειών απώλειας μνήμης.

Ωστόσο, παρά τον ενθουσιασμό των επιστημόνων, χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα για να μπορέσει να διαδοθεί ευρέως.

Η μελέτη χρησιμοποίησε 150 συμμετέχοντες ηλικίας 65-88 ετών που δεν είχαν διαγνωστεί με νευρολογική διαταραχή.

Ενώ τους ζητούσαν να ανακαλέσουν πέντε λίστες με 20 λέξεις, οι συμμετέχοντες χτυπήθηκαν με ένα ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλό τους χρησιμοποιώντας το καπάκι.

Η διαδικασία διήρκεσε 20 λεπτά και έγινε σε τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Η μνήμη των συμμετεχόντων βελτιώθηκε κατά πάνω από 50% σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου που δεν έλαβε τη θεραπεία. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ομάδα ήταν σε θέση να ανακαλέσει τέσσερις έως έξι περισσότερες λέξεις από τους συμμετέχοντες με εικονικό φάρμακο παρόμοιας ηλικίας. Ο ερευνητής είπε ότι ένα καπάκι που χρησιμοποιείται για την αποστολή ηλεκτρικού ρεύματος στον εγκέφαλο βελτίωσε τη βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης για ενήλικες άνω των 65 ετών.

«Είναι ένα ατυχές γεγονός της ζωής ότι καθώς μεγαλώνουμε όλοι ξεχνάμε πιο συχνά», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Ρόμπερτ Ράινχαρτ σε μια δήλωση στο NBC News.


«Τα ελλείμματα μνήμης βλάπτουν τις καθημερινές μας δραστηριότητες, τον προγραμματισμό, τη λήψη αποφάσεων, τη γνώση, τη μάθηση και αυτό μπορεί γενικά να έχει αρνητικό αποτέλεσμα στη μείωση της ποιότητας ζωής». Βελτιώσεις παρουσιάστηκαν τόσο στην εργασιακή όσο και στη μακροπρόθεσμη μνήμη των συμμετεχόντων στους οποίους είχε γίνει ζάπισμα του εγκεφάλου.

Ωστόσο, η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εξεταστεί πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσουν τα οφέλη.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι εάν αυτή η τεχνική μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές διαταραχές μνήμης όπως το Αλτσχάιμερ.

Το CDC εκτιμά ότι περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από μια μορφή γνωστικής εξασθένησης, ειδικά σε ενήλικες άνω των 65 ετών.

ΠΗΓΗ

Από το tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου