Οι Αρχαίοι Έλληνες διακρίνονταν πάντα για τα καλλίγραμμα κορμιά τους. Οι αιώνες άλλαξαν κατά πολύ τις διατροφικές μας συνήθειες, με αποτέλεσμα η παχυσαρκία να μπει στην ζωή μας ως η «νόσος του 21ου αιώνα».
Οι πρόγονοί μας, ωστόσο, πρόσεχαν με κάθε λεπτομέρεια την διατροφή τους, κρατώντας την σε ισορροπία, δημιουργώντας ολόκληρη... σχολή βασιζόμενη στον τρόπο με τον οποίο έτρωγαν.
Τι προτιμούσαν στο τραπέζι τους;
Σύμφωνα με όσα έχουν βρεθεί σε αγγεία και γραπτά της αρχαιότητας, επέλεγαν το τυρί, το κριθάρι, το ελαιόλαδο, το κρασί, τα σύκα, τα κρεμμύδια και φυσικά τις ελιές, ενώ ανάλογα με την τοποθεσία της κάθε περιοχής υπήρχε στο τραπέζι και το κρέας ή το ψάρι.
Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν καθημερινά ξερά σύκα; – Τι ήξεραν για την «υπερτροφή»;
Τα αποξηραμένα σύκα είχαν σπουδαία θέση στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, καθώς συχνά τα απολάμβαναν ως επιδόρπιο, τα λεγόμενα “τραγήματα”.
Μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να τα λατρεύουμε, καθώς αποξηραμένα στον ήλιο, γεμισμένα με ξηρούς καρπούς, βρασμένα σε ελαφρύ σιρόπι με μέλι, αλλά και στο φαγητό ή τις σαλάτες, τα ξερά σύκα είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία.
Τι είναι: Τα αφυδατωμένα φρούτα της συκιάς, του φυλλοβόλου δέντρου που ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές της χώρα μας. Τα δημιούργησε η ανάγκη του ανθρώπου να τα διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα πρώτα ξερά σύκα βρέθηκαν σε ανασκαφή μινωικής έπαυλης, στις Στέρνες Ακρωτηρίου Χανίων, και χρονολογούνται το 1340-1190 π.Χ. Από τότε μέχρι και σήμερα η παραγωγή τους συνεχίζεται χωρίς διακοπή και με την ίδια σχεδόν μέθοδο. Τα ξερά σύκα, ασκάδες ή ισχάδες, στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο, ήταν πάντα το πρόχειρο χειμωνιάτικο κέρασμα – τα έβαζαν σε μεταλλικό τάσι και μετά στη φωτιά για να μελώσουν.
Για αιώνες τα ξερά σύκα ήταν αγαπητά στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στις μέρες μας, το ξερό σύκο της Κύμης είναι αυτό που κατέχει ξεχωριστή θέση και μοναδικότητα στην εγχώρια παραγωγή.
Τα καλά σύκα πρέπει να έχουν μαλακή υφή. Διατηρούνται σε δροσερό στεγνό μέρος. Τα τοποθετείτε σε σειρές μέσα σε μεταλλικό κουτί που έχετε στρώσει λαδόκολλα και βάζετε ενδιάμεσα φύλλα δάφνης.
Τα ξερά σύκα μπαίνουν σε γεμίσεις για κρεατικά, εμπλουτίζουν κομπόστες και σαλάτες, μπαίνουν σε κέικ, γίνονται τρουφάκια, μπισκότα και τάρτες. Ταιριάζουν με άλλα αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σουσάμι, αλλά η γαστρονομική τους αποθέωση είναι με προσούτο και γραβιέρα ή γαλλικό σεβρ.
Athensmagazine.gr
Από το amfipolinews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου