Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Η μυστηριώδης «ομάδα Τίγρης» του Λ.Οίκου που προτοιμάζεται αθόρυβα για το σενάριο πυρηνικού ολέθρου

 Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ έχουν εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει τα πιο ισχυρά και καταστροφικά όπλα της. Κομβικό ρόλο παίζει η λεγόμενη «Ομάδα Τίγρης» του Λευκού Οίκου γράφουν οι New York Times

Μία ομάδα αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου προετοιμάζει την αντίδραση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εάν ο Πούτιν, απογοητευμένος από την

έλλειψη προόδου στην Ουκρανία ή αποφασισμένος να προειδοποιήσει τη Δύση να μην επέμβει στον πόλεμο, απελευθερώσει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα.

Η «Ομάδα Τίγρης», όπως είναι γνωστή, εξετάζει επίσης το σενάριο να φτάσει η Ρωσία στο έδαφος του ΝΑΤΟ για να επιτεθεί σε αυτοκινητοπομπές που φέρνουν όπλα και βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στη διαδικασία. Τα μέλη της συναντώνται τρεις φορές την εβδομάδα, σε απόρρητες συνεδρίες και εξετάζουν επίσης την πιθανή «απάντηση» της Δύσης εάν η Ρωσία επεκτείνει τον πόλεμο σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

Μόλις πριν από ένα μήνα τέτοια σενάρια έμοιαζαν θεωρητικά. Σήμερα, όμως, από τον Λευκό Οίκο μέχρι τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Δύση φοβάται οτι η Ρωσία μπορεί να στραφεί στα πιο ισχυρά όπλα που έχει στο οπλοστάσιό της για να διασωθεί από ένα στρατιωτικό αδιέξοδο.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα της προσπάθειας προετοιμασίας, λέγοντας στους δημοσιογράφους για πρώτη φορά ότι ακόμη και αν οι Ρώσοι χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής μόνο εντός της Ουκρανίας, μπορεί να έχουν «ολέθριες συνέπειες» για τις ΝΑΤΟικές χώρες. Φαίνεται να συζητούσε τον φόβο ότι χημικά ή ραδιενεργά σύννεφα θα μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα. Ένα θέμα που εξετάζεται είναι εάν τέτοιες παράπλευρες καταστροφές θα θεωρούνταν «επίθεση» στο ΝΑΤΟ βάσει του καταστατικού του, κάτι που μπορεί να απαιτήσει κοινή στρατιωτική απάντηση.


Η τρέχουσα ομάδα ιδρύθηκε σε ένα σημείωμα που υπογράφηκε από τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που συμμετείχαν στη διαδικασία. Αυτή η ομάδα έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εποβολή σκληρών κυρώσεων, τη συσσώρευση στρατευμάτων στα έθνη του ΝΑΤΟ και τον οπλισμό του ουκρανικού στρατού.

Καθώς ο Μπάιντεν είναι ήδη στην Ευρώπη, τόσο ο ίδιος όσο και ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησαν για αυξανόμενα στοιχεία ότι η Ρωσία στην πραγματικότητα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία. Αυτές είναι απειλές και διλήμματα που η Ευρώπη δεν έχει αντιμετωπίσει από τα βάθη του Ψυχρού Πολέμου, όταν το ΝΑΤΟ είχε πολύ λιγότερα μέλη και η Δυτική Ευρώπη ανησυχούσε για μια σοβιετική επίθεση.


Ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ, Δημοκρατικός του Ρόουντ Άιλαντ που ηγείται της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών, δήλωσε την Τετάρτη ότι εάν ο Πούτιν χρησιμοποιούσε όπλα μαζικής καταστροφής, χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά «θα υπήρχαν συνέπειες» ακόμη και αν η χρήση τους περιοριζόταν στην Ουκρανία. Η ακτινοβολία από ένα πυρηνικό όπλο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε μια γειτονική χώρα του ΝΑΤΟ και να θεωρηθεί επίθεση σε μέλος του ΝΑΤΟ.

Ένα σημαντικό ζήτημα που εξετάζει η «Ομάδα Τίγρης» είναι το όριο που θα μπορούσε να ωθήσει τη συμμαχία να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη στην Ουκρανία. Ο κ. Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι είναι εξαιρετικά απρόθυμος να το κάνει, φοβούμενος ότι η άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση εκτός ελέγχου. «Αυτός θα ήταν ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος», είπε πρόσφατα.


Μια δεύτερη ομάδα αξιωματούχων, που δημιουργήθηκε επίσης υπό τον Σάλιβαν, εξετάζει μακροπρόθεσμες ευκαιρίες για τις ΗΠΑ να βελτιώσουν τη γεωπολιτική τους θέση ως αποτέλεσμα της εισβολής του Πούτιν. Στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου θεωρούν ότι ο Ρώσος ηγέτης έκανε ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος που θα μειώσει τη θέση της Ρωσίας, θα ακρωτηριάσει την οικονομία της και θα αποξενώσει πιθανούς συμμάχους για χρόνια. Είναι πολύ νωρίς προειδοποιούν άλλοι αξιωματούχοι και αυτό το συμπέρασμα μπορεί να αποδειχθεί πρόωρο. Η άμεση ανησυχία είναι τι μπορεί να κάνει η Μόσχα στη συνέχεια

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι πιθανότητες να καταφύγει ο Πούτιν στην πυροδότηση ενός πυρηνικού όπλου είναι μικρές. Αλλά η σταθερή ροή υπενθυμίσεων της Ρωσίας ότι έχει το οπλοστάσιό της σε ετοιμότητα και ότι θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως απάντηση σε οτιδήποτε αντιλαμβάνεται ως «υπαρξιακή απειλή», έχει θέσει την Ουάσιγκτον σε εγρήγορση.


Αρκετοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο διαφωνούν για τις λεπτομέρειες που μπορεί να μοιραστεί το Υπουργείο Άμυνας σχετικά με τον εξαιρετικά μυστικό πολεμικό σχεδιασμό του – ειδικά όσον αφορά τις απαντήσεις σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων – ακόμη και στο διαβαθμισμένο περιβάλλον της Ομάδας Τίγρης. Ο όρος σημειωτέον χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για να περιγράψει μια ομάδα έκτακτης ανάγκης εντός του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι οποιαδήποτε χρήση μιας «μικρής» τακτικής πυρηνικής βόμβας από τη Ρωσία, ακόμη και εντός της Ουκρανίας και όχι προς ένα μέλος του ΝΑΤΟ θα σήμαινε ότι «όλα τα στοιχήματα είναι άκυρα» για την παραμονή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εκτός πολέμου. Οι κοινότητες πληροφοριών προσθέτει ωστόσο δεν έχουν δει καμία δραστηριότητα από Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους που να «δείχνει» προετοιμασίες για τη χρήση πυρηνικού όπλου.

Εάν ο Πούτιν έπληττε μια χώρα του ΝΑΤΟ σκόπιμα, όχι μόνο θα έφερνε τη δύναμη της στρατιωτικής συμμαχίας στη Ρωσία, αλλά πιθανότατα θα βρισκόταν αντιμέτωπος με στρατεύματα του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, είπε ο Άρτις Πάμπρικς, υπουργός Άμυνας της Λετονίας, σε δημοσιογράφους «Θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 5», είπε αναφερόμενος στη δέσμευση του ΝΑΤΟ ότι μια επίθεση σε ένα μέλος της συμμαχίας είναι επίθεση εναντίον όλων.

Πηγή

Από το tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου