medlabnews.gr iatrikanea
O καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστα Γουργουλιάνη, είναι εξαιρετικά αγαπητός στους πάντες από τότε που ξεκίνησε η πανδημία- και δικαίως.
Ο κ. Γουργουλιάνης αποτελεί μία από τις πιο ψύχραιμες φωνές εμπειρογνωμόνων της χώρας μας, χωρίς ο λόγος του να διέπεται από αέναη κινδυνολογία, χωρίς, από την άλλη, να ωραιοποιεί καταστάσεις, αλλά χάρη στην αδιαμφισβήτητη κατάρτισή του και την
γνώση του αντικειμένου πάντα με ψύχραιμη φωνή παρουσιάζει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι και «πέφτει» στην συντριπτική πλειοψηφία των φορών μέσα.Ο καθηγητής πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, αναφέρθηκε στην πανδημία, τονίζοντας πως τα νοσοκομεία της χώρας αδειάζουν με τους διασωληνωμένους να είναι πλέον λιγότεροι.
Ο καθηγητής αναφέρει ότι ο ιός έχει γίνει ηπιότερος και πιο μεταδοτικός, ωστόσο ο γενικός πληθυσμός στο 90% είναι προστατευμένος
«Βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας», τονίζει με δηλώσεις του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Παρά τον υψηλό αριθμό μολύνσεων στην κοινότητα, ο κ. Γουργουλιάνης τονίζει ότι ο ιός έχει αλλάξει και έχει γίνει ηπιότερος και πως ο γενικός πληθυσμός είναι προστατευμένος σε ποσοστό πάνω από 90%.
«Θα πρέπει να αποσυνδέσουμε τις μολύνσεις, το ιικό φορτίο, από την πραγματική κατάσταση στα νοσοκομεία. Αυτό που ζούμε σήμερα, είναι ότι υπάρχει αποσυμφόρηση σιγά – σιγά στα νοσοκομεία. Εχουμε λιγότερες εισαγωγές, λιγότερους νοσηλευόμενους, λιγότερους διασωληνωμένους, λιγότερους θανάτους», επισημαίνει ο κ. Γουργουλιάνης.
Οπως τονίζει, ο ιός έχει αλλάξει και είναι πλέον ηπιότερος. «Γενικά έχουμε μία μετάλλαξη η οποία προκαλεί νόσο του ανώτερου αναπνευστικού και λιγότερες πνευμονίες. Αυτό το βλέπουμε από το τέλος του 2021 και μετά. Ο ιός έγινε πιο μεταδοτικός, όμως επειδή είναι πιο ήπιος έχουμε λιγότερες εισαγωγές και διασωληνώσεις», εξηγεί.
Υπογραμμίζει μάλιστα ότι ο ιός ακολουθεί πορεία που σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας. «Το βλέπουμε να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά λιγότεροι θάνατοι», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι ο γενικός πληθυσμός είναι πλέον προστατευμένος.
«Στο τελευταίο κύμα του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου μπορεί να μολύνθηκε ακόμη και ο μισός πληθυσμός. Οι εμβολιασμοί αγγίζουν το 80% και μαζί με τη νόσηση, ο πληθυσμός είναι προστατευμένος σε ποσοστό 90%», εκτιμά.
«Αυτή την περίοδο έχουμε ένα κύμα μολύνσεων, με ηπιότερο ιό, χωρίς πνευμονίες, τον γενικό πληθυσμό προστατευμένο και τα νοσοκομεία να αδειάζουν», καταλήγει ο κ. Γουργουλιάνης, στέλνοντας αισιόδοξο μήνυμα ότι το Πάσχα και το καλοκαίρι, η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη.
Καταλήγοντας, ο κ. Γουργουλιάνης υποστηρίζει ότι καθώς διανύουμε τη φάση που οδηγεί στην εκτόνωση του παρόντος κύματος, και υπό την αίρεση της αβεβαιότητας για το επόμενο, πρέπει να προετοιμάσουμε το σύστημα υγείας, να το βγάλουμε από την επικέντρωση σε μία νόσο και να τον προετοιμάσουμε για την ενδημική φάση της νόσου, που αναμένεται και τα επόμενα χρόνια να αντιμετωπίσει αρκετούς ασθενείς.
Από το medlabgr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου