Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Έντερο: Μυκητες που ζουν στο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο στην γαστρεντερική υγεία και πάθηση

 Είναι γνωστό ότι στο έντερό μας βιούν βακτηριακοί οργανισμοί, οι οποίοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της εντερικής υγείας. Ωστόσο, νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι εξίσου σημαντική είναι η δράση και άλλων μικροοργανισμών που ενοικούν στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Αυτοί είναι οι μύκητες. Η σημασία τους δε δεν αφορά μόνον τη διατήρηση της υγείας του εντέρου, αλλά και την νόσηση του.

Ειδικότερα, όπως απέδειξαν

ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, οι μύκητες ευδοκιμούν στο υγιές έντερο, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν εντερική βλάβη που μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Τα ευρήματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν εχθές (14/07) στο επιστημονικό περιοδικό Νature. Πειράματα σε ποντίκια δείχνουν ότι κανονικά, το ανοσοποιητικό σύστημα διατηρεί τους πλυθησμούς των μυκήτων υπό έλεγχο, στοχεύοντας τους όταν ανιχνεύσει αλλαγή που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο σύστημα. Όταν το σύστημα είναι εκτός ισορροπίας, είναι πιθανότερο να εμφανιστούν ασθένειες.

“Οι μύκητες έχουν εν μέρει υποτιμηθεί στην επιστημονική έρευνα σε σύγκριση με τα βακτήρια”, λέει ο June Round, Ph.D., καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. Κι ευελπιστεί πως τα ευρήματά τους θα δώσουν περισσότερο φως στην επιστήμη της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος και την πρόληψη και θεραπεία των εντερικών παθήσεων και διαταραχών.

Τούτο διότι, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες της εν λόγω έρευνας, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μια μέρα για την παραγωγή θεραπευτικών λύσεων που στοχεύουν στον περιορισμό της γαστρεντερικής νόσου ενισχύοντας τις φυσικές ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού διαμέσου της εξισορρόπησης τόσο των μυκητιασικών όσο και των βακτηριακών πληθυσμών που ενοικούν εντός του εντέρου.

 
Σε αυτό το πλαίσιο, εμβόλια που εξισορροπούν τις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου θα μπορούσαν μελλοντικά να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της γαστρεντερικής υγείας.

Στόχος της ομάδας των ερευνητών είναι να αξιοποιήσουν τους τρόπους που τα κοινά μικρόβια αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή προκειμένου να ανακαλύψουν θεραπείες που θα ενισχύουν την ανοσολογική αντίδραση.

ΠΗΓΗ

Από το tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου