Μπήκαν και Εξερεύνησαν τον Τάφο του Όσιρη. ΑΥΤΟ που ΒΡΗΚΑΝ είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ (video)
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Αν ταξιδέψετε στο οροπέδιο της Γκίζας, στην Αίγυπτο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλά απίστευτα πράγματα που μπορείτε να εξερευνήσετε, εκτός από τις τρεις κύριες πυραμίδες και την Σφίγγα. Ένα από αυτά είναι ο κάθετος Άξονας του Όσιρη, γνωστός και ως Τάφος του Όσιρη
Βρίσκεται κάτω από την πέτρινη προβλήτα της Πυραμίδας του Χεφρήνος. Αυτός ο αινιγματικός τάφος είναι μια
μυστηριώδης δομή που αποτελείται από διάφορα περίτεχνα σκαλισμένα επίπεδα κάτω από την επιφάνεια.
Παρά το γεγονός ότι η ύπαρξή του ήταν γνωστή εδώ και μερικά χρόνια, μόλις πρόσφατα η δομή άρχισε να ανασκάπτεται και να τεκμηριώνεται επαρκώς.
Ο Selim Hassan και η ομάδα του, ήταν από τους πρώτους που εξερεύνησαν τον κάθετο άξονα στη δεκαετία του 1930, αλλά δεν ήταν παρά το 1999, που ολοκληρώθηκε πλήρως από τον Zahi Hawass, όταν τα επίπεδα ύδατος στο οροπέδιο της Γκίζας είχαν μειωθεί στο βαθμό που ήταν δυνατή μια αναλυτική ανασκαφή.
Πρόκειται για έναν κάθετο άξονα σε τεθλασμένη ευθεία, ο οποίος επικοινωνεί με διάφορες αίθουσες σε διάφορα επίπεδα από την επιφάνεια προς τα κάτω.
Ο κάθετος Άξονας του Όσιρη, γνωστός και ως Τάφος του Όσιρη
Μυστηριώδεις σκοτεινές σήραγγες και άφαντα από το φως δωμάτια, μέσα στα οποία βρέθηκαν κεραμικά, μικροσκοπικά ειδώλια και άλλα τεχνουργήματα, καθώς και σαρκοφάγοι από βασάλτη, αποσυντεθειμένα σκελετικά υπολείμματα κλπ.
Στον χαμηλότερο θάλαμο του Άξονα του Όσιρη, περίπου 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, φαίνεται να επιβεβαιώνεται ένα μυστήριο που περιγράφει ο Ηρόδοτος, το οποίο οι επίσημοι μελετητές, μέχρι πρότινος δεν το είχαν σε μεγάλη υπόληψη, αλλά το θεωρούσαν κάτι σαν μύθο, μία φανταστική ιστορία, ένα παραμύθι.
Εντούτοις, αποδείχθηκε ότι ο Ηρόδοτος είχε δίκιο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του και οι επιστήμονες ήταν λάθος, όταν αναφερόταν σε υπόγειες αίθουσες κάτω από το οροπέδιο με τις Πυραμίδες, στο δεύτερο βιβλίο των Ιστοριών του.
Ο Άξονας του Όσιρη άνοιξε για πρώτη φορά το κοινό το 2017. Πρόσφατα, ο συγγραφέας και ερευνητής Brien Foerster τον εξερεύνησε. Το αποτέλεσμα; Δείτε το στο βίντεο που ακολουθεί:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου