Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Εντοπίστηκαν 13 Ζωντανά Βακτήρια Στο Ανεπεξέργαστο Μέλι Που Σκοτώνουν Μικρόβια

 Το ανεπεξέργαστο μέλι είναι φάρμακο, και όχι αυτό από το σούπερ μάρκετ!!!

Για αιώνες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ακατέργαστο μέλι για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλάβει τι του δίνει αυτές τις απίστευτες αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Μια νέα ανακάλυψη όμως ερχεται να αλλάξει ριζικά τα μεχρι τώρα δεδομένα…

Τώρα μια ομάδα ερευνητών από

το Πανεπιστήμιο του Lund στη Σουηδία, έχει εντοπίσει μια μοναδική ομάδα από 13 βακτήρια του γαλακτικού οξέος (LAB) που προέρχονται από το στομάχι των μελισσών, και βρίσκονται στο φρέσκο μέλι, το οποίο έχει μια εντυπωσιακή ικανότητα για την καταπολέμηση παθογόνων.

Τα ζωντανά αυτά βακτήρια παράγουν ένα αριθμό ενεργών μικροβιακών ενώσεων, όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου, τα λιπαρά οξέα και κάποια αναισθητικά, που μπορούν να σκοτώσουν άλλα επιβλαβή βακτήρια. Δυστυχώς, όμως το μέλι που αγοράζουμε στα καταστήματα έχει υποστεί επεξεργασία και μαζί με αυτό και τα LAB που περιέχει υποβάλλονται σε επεξεργασία. Όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι τώρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη αντιβιοτική αντίσταση του οργανισμού μας.


Η ομάδα δοκίμασε τα βακτήρια αυτά της μέλισσας στο εργαστήριο, κατά των στελεχών των παθογόνων που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις θανατηφόρα Staph. Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο International Wound Journal.

Οι επιστήμονες ανάμειξαν το LAB με μέλι και το εφάρμοσαν άμεσα σε άλογα που είχαν πληγές που δεν μπορούσαν να επουλωθούν και που ήταν ανθεκτικές σε άλλες θεραπείες. Μετά τη χρήση του μείγματος μελιού – βακτήρια, όλα τα τραύματα επουλώθηκαν πλήρως.

Μέχρι στιγμής, τα βακτήρια της μέλισσας έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους μόνο στο εργαστήριο, έτσι δεν ξέρουμε αν θα είναι εξίσου αποτελεσματικό για τις ανθρώπινες πληγές, αλλά τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα. {«Τροφή»: Προσωπικά το έχω δοκιμάσει κάποιες φορές που έχω κοπεί με μαχαίρι στα δάχτυλα και είχε εξαιρετική αποτελεσματικότητα! Δεν το έχω δοκιμάσει σε μεγαλύτερη πληγή (προς το παρόν πια).}

Η ομάδα εξήγησε σε δελτίο Τύπου ότι πιστεύει πως τα LAB είναι τόσο ισχυρά, επειδή παράγουν ένα ευρύ φάσμα ουσιών, οι οποίες αλλάζουν ανάλογα με αυτά του παθογόνου που καλούνται να καταπολεμήσουν.

«Τα αντιβιοτικά είναι συνήθως μία δραστική ουσία, αποτελεσματική ενάντια μόνο σε ένα στενό φάσμα βακτηρίων», δήλωσε ο Tobias Olofsson – ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης – σε ένα δελτίο τύπου.

 

«Όταν χρησιμοποιούνται ζωντανά, αυτά τα 13 βακτήρια του γαλακτικού οξέος, παράγουν το σωστό είδος των αντιμικροβιακών ενώσεων, όπως απαιτείται, ανάλογα με την απειλή. Φαίνεται ότι αυτά έχουν εργαστεί αποτελεσματικά για εκατομμύρια χρόνια για την προστασία της υγείας των μελισσών ενάντια από άλλους επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Ωστόσο, τα τυποποιημένα-επεξεργασμένα μέλια της αγοράς δεν περιέχουν ζωντανά βακτήρια γαλακτικού οξέος», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές θα προχωρήσουν τώρα σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να δούνε αν το LAB μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.

Οι πρόγονοί μας ακόμη και εδώ ήταν πολύ πιο μπροστά, παρόλα τα πενιχρά μέσα που διέθεταν!

sciencealert.com

Από το ksipnistere

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου