Γιατροί Λωρίδα της Γάζας: Τη στιγμή που η Maram al-Amawi επιστρέφει από το σχολείο ατο σπίτι, φοράει την τρισδιάστατη μάσκα που καλύπτει το πρόσωπό της και αντιμετωπίζει τα σοβαρά εγκαύματά της από μια φλόγα σε ένα φούρνο της Γάζας. Όμως δεν βγαίνει στους δρόμους από φόβο μήπως την κοροϊδεύουν.
Η οκτάχρονη Μαράμ κάηκε σοβαρά πριν από ένα χρόνο στο Παλαιστινιακό προσφυγικό στρατόπεδο Nuseirat, στην
κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Η κόλαση, η οποία προκλήθηκε από διαρροή φυσικού αερίου, όπως δήλωσαν οι τοπικές αρχές, άφησε 25 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες και κατέστρεψε πολλά καταστήματα. Σήμερα, αυτή και η μητέρα της, που επίσης τραυματίστηκαν σοβαρά στο πρόσωπο και στα χέρια, φορούσαν διαφανείς πλαστικές μάσκες που αναπτύχθηκαν από την ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).Η τρισδιάστατη μάσκα, που ασκεί πίεση, στο πρόσωπο και προωθεί τη διαδικασία επούλωσης, εξηγεί ο Firas Suergo, επικεφαλής φυσιοθεραπείας για τους ΓΧΣ στη Γάζα. Το πρόσωπο του ασθενούς αντιγράφεται χρησιμοποιώντας έναν σαρωτή 3D, ο οποίος στη συνέχεια επιτρέπει την εκτύπωση μιας προσαρμοσμένης πλαστικής μάσκας.
Η προσαρμοσμένη μάσκα, με ρυθμιζόμενους ιμάντες για να συγκρατεί το πρόσωπο, πρέπει να φοριέται μεταξύ έξι μηνών και ενός έτους, ανάλογα με τη σοβαρότητα των βλαβών. –
«Η οικογένεια αρνήθηκε να κοιτάξει» –
Παρόλο που η μάσκα της είναι διαφανής και ταιριάζει απόλυτα με το περίγραμμα του μαλακού προσώπου της, η Μαράμ φοβάται να πάει στην παιδική χαρά. «Η μάσκα έχει κάνει τα εγκαύματά μου καλύτερα, αλλά φοβάμαι ότι οι άνθρωποι θα με γελάσουν αν τη φορέσω έξω από το σπίτι», ομολογεί ντροπαλά η κοπέλα, ντυμένη με τη ασπρόμαυρη ριγέ στολή του σχολείου της, το οποία διευθύνεται από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. “Τη βάζω μόλις φτάσω στο σπίτι από τα μαθήματα.” Στην πραγματικότητα, τη φοράει οκτώ ώρες την ημέρα. Όσο για τη μητέρα της Izdihar al-Amawi, 31 ετών, διατηρεί τη μάσκα της για 16 ώρες, αφαιρώντας τη μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για φαγητό. Τη νύχτα, φοράει άλλη μάσκα και έχει επίσης ειδικά γάντια για εγκαύματα στα χέρια της. «Οι πληγές μας έχουν βελτιωθεί χάρη στη μάσκα», λέει η Izdihar, η οποία καταφέρνει τώρα να κάνει τις δουλειές του σπιτιού όπως πριν από το ατύχημα. «Περιμέναμε το ταξί μετά τα ψώνια και ξαφνικά ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη, στη συνέχεια είδαμε φωτιά παντού», θυμάται.
Η Izdihar και η Maram πέρασαν δύο μήνες στο νοσοκομείο που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση.
Η αποδοχή των παραμορφωμένων επιδερμίδων τους δεν ήταν εύκολη. “Η οικογένειά μου αρνήθηκε να κοιτάξει το πρόσωπό μου μετά το ατύχημα”, λέει η Izdihar. “Είδα το πρόσωπό μου μόνο 50 μέρες μετά την επέμβαση, στον καθρέφτη του ασανσέρ ενώ πήγαινα να πάρω τη μάσκα μου στην κλινική.”
Η μητέρα τεσσάρων παιδιών ελπίζει ότι οι ουλές θα εξαφανιστούν “σε δύο ή τρία χρόνια, όπως μας είπαν οι γιατροί.”
Από το tromaktiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου