Συντάκτης - Δημοσιογράφος
Η κατάθλιψη είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε, και μπορεί να γίνει μια κατάσταση που διαιωνίζει τον εαυτό της με πολλούς τρόπους.
Είναι πολύ συνηθισμένο για άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη να δημιουργούν ανθυγιεινά μοτίβα συμπεριφοράς και τρόπου ζωής, που έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα από αυτά τα μοτίβα;
Το να μη φροντίζετε το σώμα σας
Από την διατροφή και τον ύπνο, μέχρι την προσωπική υγιεινή και την έλλειψη άσκησης, η κατάθλιψη μπορεί να κάνει ένα άτομο να μην ενδιαφέρεται και να μην προσέχει την υγεία του. Αυτό μπορεί επίσης να οφείλεται στην έλλειψη ενέργειας και την κόπωση, που επίσης μπορούν να είναι σημάδια της κατάθλιψης. Παρ’ όλα αυτά, το να επαναφέρετε υγιείς ρουτίνες γύρω από αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι ένα πολύ δυνατό βήμα μπροστά για να σπάσετε τον κύκλο. Προσπαθήστε να φροντίσετε τον ύπνο σας, ώστε να είναι επαρκής και ποιοτικός, και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τακτική άσκηση. Η αυτοφροντίδα μπορεί να πάρει πολλές μορφές, αλλά χρειάζεται να αφιερώνουμε χρόνο. Μην νιώθετε όμως ενοχές για τον χρόνο που αφιερώνετε στον εαυτό σας. Για την ακρίβεια, ας το δούμε πιο αναλυτικά αυτό το τελευταίο.
Το να κρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας
Είναι κάτι που συμβαίνει σε αμέτρητους ανθρώπους που παλεύουν με την κατάθλιψη, και μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σκληρός φαύλος κύκλος για να τον σπάσετε. Το να κρίνετε τον εαυτό σας για τα καταθλιπτικά σας συναισθήματα ή για αυτό που εκλαμβάνετε ως αδυναμία δεν θα σας βοηθήσει ούτε να καταλάβετε περισσότερο τον εαυτό σας, ούτε να γίνετε καλύτερα. Ένας καλός τρόπος για να περιορίσετε αυτή την συνεχή πίεση και κριτική προς τον ίδιο σας τον εαυτό είναι να περιορίσετε τις προτάσεις που ξεκινούν με “πρέπει”. Όχι “πρέπει να γίνω καλύτερα”, αλλά “θέλω να γίνω καλύτερα”.
Το να απομακρύνεστε από κοντινούς σας ανθρώπους
Σε πολλά άτομα με κατάθλιψη, και πολλές φορές λόγω της έντονης αυτοκριτικής που αναφέραμε πιο πάνω, βγαίνει η επιθυμία να αποτραβηχθούν από κοντινά τους πρόσωπα, ίσως γιατί φοβούνται ότι η κατάθλιψη τούς κάνει φορτικούς για εκείνα. Αυτό όμως ξεκινάει έναν φαύλο κύκλο κοινωνικής αποξένωσης, που εντείνει την κατάθλιψη και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ψυχική σας υγεία, όπως και για την σωματική.
Το να καταπιέζετε και να αποφεύγετε να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας
Τα άτομα με κατάθλιψη παλεύουν συχνά ενοχής, απελπισίας και ότι είναι ανάξια. Για αυτόν τον λόγο υπάρχει η τάση της καταπίεσης των αρνητικών συναισθημάτων και η έμφαση στο να φαίνονται όσο πιο φυσιολογικοί γίνεται. Αυτό όμως θα κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Την ίδια στιγμή, θα μπορούσε να είναι πολύ απελευθερωτικό να μιλήσετε για αυτά που αισθάνεστε σε ένα έμπιστο άτομο – και ίσως να μάθετε ότι δεν είστε οι μόνοι με αυτή την σκέψη.
Το να στρέφεστε στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά για να διαχειριστείτε την κατάθλιψη
Η κατάθλιψη και το χρόνιο στρες είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τις εξαρτήσεις, ενώ ταυτόχρονα οι εξαρτήσεις επιδεινώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του στρες.
Ενώ αυτές οι ουσίες μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, με την πάροδο του χρόνου η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται δραματικά, χωρίς να υπολογίζουμε τους κινδύνους για την υγεία που κρύβουν.
Από το iatronet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου