Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Το παράλογο επιχείρημα Βερολίνου υπέρ Ερντογάν και οι «πλάτες» από Μπορέλ

Χαρακτήρα εμμονής παίρνει η επιλογή του Βερολίνου για πάση θυσία στήριξη του Τ. Ερντογάν και της Τουρκίας, επιλογή την οποία ακολουθεί πιστά και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζ. Μπορέλ και οι υπηρεσίες που διευθύνει, με τρόπο ώστε όχι μόνο να δίνεται λάθος μήνυμα στην Τουρκία αλλά να ενθαρρύνεται και να αποθρασύνεται το καθεστώς Ερντογάν.

Το Βερολίνο δίνει μάχη στο παρασκήνιο προκειμένου όχι μόνο να αποφευχθεί η συζήτηση περί κυρώσεων, αλλά να υπάρξουν

αποφάσεις ενίσχυσης της Τουρκίας μέσω και της θετικής ατζέντας.

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένη πηγή το Βερολίνο επικαλείται στις επαφές με τις άλλες χώρες μέλη, ένα πρωτοφανές επιχείρημα. Υποστηρίζει ότι καθώς η τουρκική οικονομία είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, αποδυναμώνεται ο Ερντογάν. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει η Ε.Ε. να σπεύσει να ενισχύσει με κάθε τρόπο τον Ερντογάν και την τουρκική οικονομία, ώστε ενισχυμένος πλέον ο τούρκος ηγέτης δεν θα εξαρτάται πλέον από τους εθνικιστές, οπότε θα κάνει στροφή και θα είναι εποικοδομητικός στην επίλυση των προβλημάτων!

Το επιχείρημα αυτό, δείγμα μιας αδιέξοδης πολιτικής εξευμενισμού, προκάλεσε μάλλον ειρωνικά χαμόγελα στους συνομιλητές του Βερολίνου το οποίο επιμένει να μην θελει να αντιληφθεί ότι υπάρχει πλέον σοβαρό «Πρόβλημα Τουρκίας» στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε.. Το Βερολίνο καθοδηγείται πλέον στην πολιτική του έναντι της Τουρκίας όχι βάσει γεωπολιτικών και ρεαλιστικών προσεγγίσεων αλλά στη βάση των παραδοσιακών σχέσεων, των σοβαρών γερμανικών οικονομικών συμφερόντων και κυρίως από το μεταναστευτικό και από την ισχυρή παρουσία της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία.


Σε ευρωπαϊκό επίπεδο Αθήνα και Λευκωσία έχουν στείλει το μήνυμα ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η θετική ατζέντα δεν μπορεί να προχωρήσει, αν και η Αθήνα δεν είναι εντελώς αντίθετη στο να ανοίξει η συζήτηση για την νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Όμως εκεί υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Η Τουρκία απαιτεί εκτός των άλλων 4 δισ. ευρώ τα οποία όμως να μην δοθουν σε ΜΚΟ και Οργανισμούς, αλλά στο ίδιο το τουρκικο κράτος, κάτι που για τους ευρωπαίους δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση. Επίσης υπάρχει σοβαρή έλλειψη πόρων, λόγω και της πανδημίας και εάν αποφασισθεί νέα οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για το μεταναστευτικό, την μερίδα του λέοντος θα πρέπει να την καταβάλει η ίδια η Γερμανία από εθνικούς πόρους.

Σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, η Κύπρος εκ των πραγμάτων, ακόμη κι αν ηθελε, δεν μπορεί να συμφωνήσει, καθώς η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει από το 2005 όπως είχε αναλάβει την υποχρέωση, για εφαρμογή της υπάρχουσας Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης και προς την Κύπρο.

Όμως αρμόδια πηγή στην Αθήνα δηλώνει ότι ακόμη κι εάν ανοίξει η συζήτηση για την Τελωνειακή Ένωση, οι 27 θα βρεθούν απέναντι σε μια απολύτως αρνητική Έκθεση Προόδου που είχε συντάξει η Κομισιόν τον Δεκέμβριο για την πορεία της μέχρι τώρα υλοποίησης της Τελωνειακής Ένωσης, με πολλές «κόκκινες κάρτες» στην Τουρκία.


Αρωγός στις προσπάθειες του Βερολίνου είναι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζ. Μπορέλ, και είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αποκάλυψε το Politico λίγο μετά την οδυνηρή για την Ε.Ε. εμπειρία της αποτυχημένης επίσκεψης του στη Μόσχα, ότι στη διάρκεια της συνάντησης του στις Βρυξέλλες με τον Μ. Τσαβούσογλου, έφθασε στο σημείο να παραλείψει στις δηλώσεις του παρά το ότι διάβαζε γραμμένο κείμενο, την αναφορά στο «κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα», για να μην δυσαρεστήσει προφανώς τον τούρκο ΥΠΕΞ.

Αυτό όμως το πνεύμα διαπνέει και την Υπηρεσία της οποίας προΐσταται και η οποία θα έπρεπε τώρα να είχε ξεκινήσει την σύνταξη και του καταλόγου των κυρώσεων που θα ληφθούν, εφόσον η Τουρκία επιστρέψει στον δρόμο των προκλήσεων.

Η αρμόδια διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, η ολλανδή διπλωμάτης Αντζελίνα Εϊσχορστ που κατέχει κρίσιμη θέση στο επιτελείο του κ. Μπορέλ ως επικεφαλής της Διεύθυνσης για θέματα Δ.Βαλκανίων, Τουρκίας και Βρετανίας πήρε μέρος σε διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε το German Marshall Fund με θέμα «Σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας: Σε αναζήτηση θετικής ατζέντας» και προκαλεί ερωτηματικά ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται σχεδόν με δέος για την Τουρκία.

Η κ. Εϊσχορστ διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι «με την Τουρκία βρισκόμαστε σε μία φάση αποκλιμάκωσης και απεμπλοκής», και ότι πρέπει να έχουμε διαρκώς υπόψη μας «πόσο σημαντική είναι η σχέση με την Τουρκία από άποψη εμπορική, οικονομική, ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική».

 

Η ολλανδή διπλωμάτης παρουσιάζοντας τον μπούσουλα που ακολουθεί το επιτελείο του κ. Μπορέλ έναντι της Τουρκίας τόνισε ότι «εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, ο κίνδυνος είναι τεράστιος και επομένως πρέπει η σχέση την Τουρκία να αντιμετωπίζεται υπό αυτή την προοπτική».

Για τις διερευνητικές τόνισε ότι βούληση των 27, στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου είναι να υπάρξουν πολλές συναντήσεις και κυρίως, να υπάρξουν συνομιλίες οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να επιδιωχθεί η διευθέτηση των διαφορών τους γιατί όπως διευκρίνισε «υπάρχουν αρκετές διαφορές που απαιτείται η επίλυση τους».

Και η κ. Εϊσχορστ κρίνοντας ότι οικοδομείται νέα εμπιστοσύνη θεωρεί ότι η σχέση με την Τουρκία μπορεί να στηριχθεί σε μια ευρύτατη ατζέντα, από την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου και το μεταναστευτικό μέχρι την στήριξη της οικονομίας…


Νίκος Μελέτης

Liberal

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Από το kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου