Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Κορονοϊός - Αττική: Φόβος για «έκρηξη» κρουσμάτων έως και 40% τις επόμενες 15 ημέρες

 «Αυτό που παρατηρούμε στα λύματα, οφείλεται στο σύνολο των φορέων στην Αττική, μαζί με τους ασυμπτωματικούς»

Ανησυχητικές είναι οι αναλύσεις των δειγμάτων της Αττικής, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαϊδη, ο οποίος τονίζει ότι από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά αυξάνεται σταδιακά και πάλι το ιικό φορτίο στην Αττική.

«Την τελευταία εβδομάδα

η αύξηση ήταν πάνω από 40%. Νομίζω ότι υπάρχει πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε. Η εποχή ευνοεί την μετάδοση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο τις επόμενες 15 ημέρες θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση 40% στα κρούσματα, αλλά και μεγαλύτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο κ. Θωμαϊδης ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στο MEGA, «αυτό που παρατηρούμε στα λύματα, οφείλεται στο σύνολο των φορέων στην Αττική, μαζί με τους ασυμπτωματικούς. Μετά από μια διάδοση, τα θετικά κρούσματα εμφανίζονται μετά από μια εβδομάδα, 10 ημέρες. Κι αυτό μεταφέρεται στην πίεση στο σύστημα το επόμενο 15μερο. Αυτό που παρατηρούμε ως κρούσματα, στον ΕΟΔΥ είναι η προηγούμενη διάδοση».

Αναφορικά με τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ και αν αυτά μπορούν να περιορίσουν την διασπορά του κορονοϊού ο καθηγητής ανέφερε, πως «θα πρέπει να διευρευνηθεί η αιτία της διάδοσης, περαιτέρω μέτρα αποφυγής της διάδοσης, π.χ. μεγαλύτερο ποσοστό τηλεργασίας. Η διάδοση στους χώρους εργασίας ίσως δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε».


Θα χρειαστούμε 10 μήνες για τους εμβολιασμούς

Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του πανεπιστημίου Κρήτης και μέρος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Αχιλλέας Γκίκας, ανέφερε ότι καθημερινά γίνονται στη χώρα μας περίπου 25.000 εμβολιασμοί, ενώ για παράδειγμα στο Ισραήλ γίνονται 400.000 εμβολιασμοί κάθε μέρα.


«Εκείνοι εκτιμούν ότι θα τελειώσουν τους εμβολιασμούς στις αρχές Ιουνίου, οπότε εμείς με αυτό το ρυθμό θα χρειαστούμε περίπου 10 μήνες ακόμα για να τελειώσουμε» τόνισε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης.

«Ο ιός, όπως και η γρίπη εξελίσσεται, προσαρμόζεται και αλλάζει. Αυτές τις αλλαγές πρέπει να τις παρακολουθήσουμε γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μην τον αναγνωρίζουν τα εμβόλια μας» υπογράμμισε ο καθηγητής στη συνέχεια, καταλήγοντας πως ο ετήσιος εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα γίνει συνήθεια τα επόμενα χρόνια.

Από το newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου