Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Φρέσκο ψάρι; Έτσι θα το καταλάβετε

Το καλοκαιράκι είναι απόλυτα συνδεδεμένο με νόστιμες θαλασσινές λιχουδιές και φρέσκο ψαράκι. Μπορούμε να το απολαύσουμε με θέα τη θάλασσα, αλλά υπάρχει και η εναλλακτική του ψαράδικου ή της ψαραγοράς. Πώς θα ξεχωρίσουμε, όμως, ότι είναι όντως φρέσκο;
– Σπάνια ένδειξη, αλλά ακλόνητη: Αν δούμε κάτι που μοιάζει με σάλιο γύρω από το ψάρι, τότε πετύχαμε διάνα μιας και το ζωντανό είναι ένα στάδιο πριν τη
νεκρική ακαμψία ήτοι πιο φρέσκο δεν γίνεται. Σημειώστε πως τη γλίτσα αυτή την κρατάνε για περισσότερες ημέρες (τρεις και) οι γλώσσες και το καλκάνι.

– Η σάρκα του όταν το ζουλήξουμε πρέπει να επανέρχεται προς τα έξω και να μην παραμένει μέσα.
– Τα μάτια του πρέπει να είναι «ζωντανά» και όχι «θολά». Εξαίρεση ο μπακαλιάρος του οποίου τα μάτια δεν γυαλίζουν πάντα και μπορεί να είναι θολά, αν και φρέσκος.
– Tα βράγχια του φρέσκου ψαριού έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα ή ροζ. Είναι υγρά και όχι στεγνά.
– Ασφαλές τσεκάρισμα φρεσκάδας: Πιάνετε το ψάρι από το κεφάλι και το κρατάτε ευθεία στον αέρα, παράλληλα με το έδαφος. Αν είναι σκληρό και η ουρά του «σούζα» προς τα πάνω ή ευθεία τότε είναι φρέσκο. Αν η ουρά του κρέμεται προς τα κάτω τότε… μνιεχ!


Τέλος, έχετε υπόψη σας ότι τα «φρέσκα» ψάρια εισαγωγής της αγοράς είναι ψαρεμένα προ τριών ημερών, ενώ τα ελληνικά ιχθυοκαλλιέργειας συνήθως δύο.
Αν θέλετε να «ψαχτείτε» παραπάνω όσον αφορά το τι τρώτε, μπορείτε να τσεκάρετε το FAO. Πρόκειται για τη ζώνη αλίευσης του ψαριού και υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφεται από το ψαράδικο.
Αναζητήστε με βάση το νούμερο του κάθε ψαριού τη ζώνη του, κάνοντας κλικ εδώ.

[in2life.gr]
Από το olympia
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου