Το περιστατικό συνέβη τον Μάιο του 2024, αλλά τώρα έγινε γνωστό ευρέως
Ένας 31χρονος Ρώσος από το Κεμέροβο, ονόματι Αλεξάντρ Πανασένκο, καταδικάστηκε πρόσφατα σε ποινή φυλάκισης τεσσεράμισι ετών (4 χρόνια και 4 μήνες) σε ποινική αποικία, εξαιτίας ενός προκλητικού σχολίου που ανήρτησε στα social media. Το σχόλιο θεωρήθηκε προσβολή σε βάρος ενός ρωσικού στρατιωτικού συμβόλου, της κορδέλας του Αγίου Γεωργίου.
Το περιστατικό συνέβη τον Μάιο του 2024, όταν ο
Πανασένκο σχολίασε ειρωνικά κάτω από μια ανάρτηση στο VKontakte, το ρωσικό αντίστοιχο του Facebook, η οποία ενημέρωνε τους πολίτες ότι απόφαση της Κρατικής Δούμας (της ρωσικής Βουλής) είχε προβλέψει ποινές και πρόστιμα για όσους προσβάλλουν ή καταστρέφουν το εν λόγω σύμβολο.Ο Πανασένκο έγραψε τότε: «Την αγόρασα, και θα κατουρήσω πάνω της. Και δε με νοιάζει ποιον θα ενοχλήσει αυτό». Η ανάρτηση αυτή εξόργισε τις τοπικές αστυνομικές αρχές του Κεμέροβο, που τον εντόπισαν άμεσα, τον συνέλαβαν και του απήγγειλαν κατηγορία για «βεβήλωση συμβόλου στρατιωτικής δόξας της Ρωσίας».
Το δικαστήριο της περιοχής έκρινε ένοχο τον Πανασένκο και τον καταδίκασε τόσο σε ποινή φυλάκισης όσο και σε τριετή απαγόρευση δημοσίευσης οποιουδήποτε περιεχομένου στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση:
«Λαμβάνοντας υπόψη τη στάση του εισαγγελέα, τη σοβαρότητα και τη σημασία του εγκλήματος, το δικαστήριο επέβαλε στον Πανασένκο ποινή πραγματικής φυλάκισης σε ποινική αποικία γενικού καθεστώτος για τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες, καθώς και στέρηση του δικαιώματος ενασχόλησης με ανάρτηση υλικού σε δίκτυα πληροφόρησης και τηλεπικοινωνιών, περιλαμβανομένου του διαδικτύου, για τρία χρόνια».
Η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, την οποία προσέβαλε ο Πανασένκο, είναι ένα ιδιαίτερα φορτισμένο σύμβολο στη Ρωσία.
Αποτελείται από τρεις μαύρες και δύο πορτοκαλί λωρίδες και είναι συνδεδεμένη με παράσημα και διακρίσεις που απονέμονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία σε περιόδους πολέμου ή για στρατιωτική ανδρεία.
Από τον Δεκέμβριο του 2022, με υπογραφή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, το νομικό πλαίσιο για τη βεβήλωσή της έγινε αυστηρότερο, προβλέποντας πρόστιμα από τρία έως πέντε εκατομμύρια ρούβλια ή φυλάκιση από τρία έως πέντε χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί πως άλλες παρόμοιες υποθέσεις έχουν οδηγήσει σε πιο ήπιες ποινές: πέρσι, κάποιος άλλος είχε λάβει μόλις 1,5 χρόνο φυλάκισης επειδή είχε δέσει την ίδια κορδέλα στα γεννητικά του όργανα και είχε ανεβάσει φωτογραφία στο διαδίκτυο.
Αυτό δείχνει πόσο αστάθμητα μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα δικαιοσύνης όταν πρόκειται για σύμβολα που το ρωσικό κράτος θεωρεί ιερά.
Από το kataggeilte
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου