Μοσχοβάκη Αναστασία
Ειδική παθολόγος
Το ρίγος αποτελεί παθολογική κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από ακούσια ρυθμική σύσπαση και χαλάρωση των μυών του σώματος. Ο πυρετός με ρίγος είναι συνήθης εκδήλωση λοιμώξεων.
Kατά τη διάρκεια των λοιμώξεων στο σώμα απελευθερώνονται φλεγμονώδεις ουσίες όπως είναι οι κυτοκίνες και οι προσταγλανδίνες, με αποτέλεσμα την αύξηση του κεντρικού σημείου ρύθμισης του φυσιολογικού υποθαλαμικού θερμοστάτη. Με το ρίγος, το σώμα του ασθενούς
παράγει θερμότητα κατά τη διάρκεια της μυϊκής σύσπασης και η θερμοκρασία του σώματος με βάση νέο υψηλότερο σημείο ρύθμισης αυξάνεται.Ο πυρετός (ακόμη και ο δεκατικός πυρετός)και το ρίγος αποτελούν σημαντικά όπλα του οργανισμού έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών που του επιτίθενται, με την αναστολή της αναπαραγωγής των παθογόνων μικροοργανισμών και την ενίσχυση των ανοσολογικών διεργασιών του σώματος, όπως της δραστηριότητας της ιντερλευκίνης-1 των λευκών αιμοσφαιρίων και της ιντερφερόνης.
Αιτίες
Τι συμβαίνει ωστόσο όταν παρουσιάζετε ρίγος χωρίς δεκατικό ή υψηλό πυρετό; Κοινά αίτια ρίγους χωρίς πυρετό είναι:
Η έκθεση στο κρύο
Η διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας του σώματος ρυθμίζεται από ένα κεντρικό θερμοστάτη του σώματος που ευρίσκεται στον υποθάλαμο. Στο φυσιολογικό άτομο υπάρχει στενή διακύμανση της θερμοκρασίας του σώματος, ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή και στην απώλεια θερμότητας και το ρίγος υπηρετεί την ομοιοστατική λειτουργία του σώματος. Το ρίγος είναι η φυσιολογική απάντηση του οργανισμού όταν εκτεθεί σε περιβάλλον με σημαντικά χαμηλή θερμοκρασία και αποσκοπεί στην εσωτερική παραγωγή θερμότητας ώστε να διατηρηθεί φυσιολογική η θερμοκρασία του σώματος. Η κατάσταση ενδέχεται να είναι σοβαρή όταν υπάρχει παρατεταμένη έκθεση στο κρύο ή έκθεση σε εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία, ιδιαιτέρως μάλιστα όταν πρόκειται για ανθρώπους με μειωμένη ικανότητα θερμορύθμισης, όπως είναι μωρά και ηλικιωμένοι.
Συμπτώματα που είναι σημεία συναγερμού κατά την έκθεση στο κρύο είναι:
- Η υποθερμία
- Η σύγχυση
- Η αργή, ρηχή αναπνοή
- Η κόπωση
- Η ατονία
- Ο ασθενικός παλμός
- Η ωχρότητα ή η κυάνωση δέρματος ή η εμφάνιση ανατριχίλας τύπου δέρματος χήνας
- Το ρίγος που επιμένει
Oξείες και χρόνιες λοιμώξεις Οι οξείες και χρόνιες λοιμώξεις είναι τα πιο κοινά αίτια που προκαλούν παθολογικό ρίγος με πυρετό. Παρά ταύτα ορισμένοι άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να εμφανίσουν ρίγος χωρίς πυρετό κατά την επίθεση των παθογόνων μικροοργανισμών. Ορισμένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί επιπροσθέτως, ενδέχεται να καταστείλουν την ικανότητα του σώματος να αυξάνει την θερμοκρασία του.Το ρίγος στις απλές λοιμώξεις και σε άτομα με καλό ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως είναι ήπιο μικρής διάρκειας.Το ρίγος σοβαράς μορφής αποτελεί δείκτη υψηλής φλεγμονώδους κινητοποίησης του σώματος σε λοιμώξεις που φαινομενικά δείχνουν ότι είναι ηπιότερου χαρακτήρα και χρήζει άμεσης ιατρικής εξέτασης.
Διαταραχές θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής είναι ένας λειτουργικός αδένας που συντελεί στην ρύθμιση του μεταβολικού ρυθμού και την ομαλή θερμογένεση. Όταν δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, διαταραχές βάρους, τρέμουλο ή ρίγη.
Άλλα συμπτώματα από τον δυσλειτουργικό θυρεοειδή είναι:
- Η ευθραυστότητα δέρματος, ονύχων, μαλλιών
- Η μυϊκή αδυναμία, οι κράμπες, οι μυϊκοί πόνοι
- Διαταραχές κενώσεων
- Διαταραχές από την ψυχική σφαίρα όπως κατάθλιψη, προβλήματα μνήμης
- Ατονία
- Αίσθημα παλμών
- Διαταραχές πίεσης
- Βραδυκαρδία
- Λιποθυμία
Υπερκόπωση
Η πολύωρη προπόνησηενδέχεται να προκαλέσει αλλαγές στη μεταβολική δραστηριότητα του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρίγη, ιδιαίτερα όταν η άσκηση πραγματοποιείται σε ακραίες θερμοκρασίες ή συνυπάρχει αφυδάτωση. Άλλα συμπτώματα σωματικής υπερκόπωσης είναι οι μυϊκές κράμπες, η ζάλη, η ατονία, η ναυτία. Η πνευματική υπερκόπωση συνοδεύεται σπανιότερα από ρίγη, ιδιαίτερα όταν ο ύπνος είναι επαρκής και δεν υπάρχουν διατροφικές διαταραχές.
Κακή διατροφή ή κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών λόγω υποκείμενης πάθησης (π.χ.κοιλιοκάκη) ή αυξημένες απώλειες λόγω υποκείμενης πάθησης (πχ. αυξημένη απώλεια σιδήρου με την έμμηνο ρύση λόγω ινομυωμάτων)
Όταν ο οργανισμός δεν έχει τις απαραίτητες για αυτόν θρεπτικές ουσίες δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Αναιμία
- Κόπωση , αδυναμία
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Ωχρότης
- Αίσθημα παλμών
- Λιποθυμική τάση
- Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα των αρθρώσεων ή των άκρων
- Διαταραχή περιόδου στις γυναίκες ή προβλήματα στύσης
Yπογλυκαιμία
Η υπογλυκαιμία εμφανίζεται εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα γίνουν πολύ χαμηλά. Εάν έχετε διαβήτη, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κακής ρύθμισης σακχάρου. Ωστόσο υπάρχουν και νοσήματα που συνοδεύονται από υπογλυκαιμία χωρίς διαβήτη, όπως είναι το ινσουλίνωμα.
Η υπογλυκαιμία απαιτεί άμεση θεραπεία για να επανέλθουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε υγιή επίπεδα. Άλλα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι
- Εφίδρωση
- Κόπωση
- Ευερεθιστότης
- Αίσθημα παλμών της καρδιάς
- Μυρμήγκιασμα
- Διαταραχές συνείδησης
- Θολή όραση
Συναισθηματικό stress
Τα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσουν ρίγη περιλαμβάνουν φόβο ή άγχος.
Τα ρίγη μπορεί επίσης να προκληθούν από εμπειρίες που σας συγκινούν βαθιά με θετικό τρόπο, όπως η ακρόαση μουσικής.
Oρμονικές διαταραχές, ιδιαίτερα στη γυναίκα
Χαρακτηριστικές είναι οι εξάψεις εμμηνόπαυσης με ρίγος και εφιδρώσεις λόγω απότομης πτώσης των οιστρογόνων του σώματος.
Φάρμακα συμπληρώματα διατροφής
Φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως όπως αντικαταθλιπτικά, αντιδιαβητικά φάρμακα, ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα ενδέχεται να προκαλέσουν ρίγος. Το ρίγος αποτελεί επίσης αντίδραση του οργανισμού που έχει εθιστεί σε ναρκωτικά και ουσίες κατά την απόσυρσή τους, όπως επί αλκοολισμού.
Σπανιότερες αιτίες ρίγους χωρίς πυρετό είναι:
- Φλεγμονώδη νοσήματα
- Νευρολογικά νοσήματα
- Ορισμένα καρκινώματα
- Αυτοάνοσα νοσήματα
Αντιμετώπιση
Μέτρα που πρέπει να τηρείτε εάν έχετε ρίγος:
- Πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση σε κρύο ή ρεύματα ή ακραίες θερμοκρασίες.Αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες στα λουτρά σώματος (καυτό κρύο νερό).
- Μην ασκείστε κατά τη διάρκεια ημερών με ακραίες θερμοκρασίες.
- Φροντίστε για τη σωστή διατροφή και την επαρκή σας ενυδάτωση. Αποφύγετε το κάπνισμα.
- Να αποφεύγετε την υπερκόπωση
- Μεριμνάτε για την επαρκή σας ξεκούραση και τον απρόσκοπτο ύπνο.
- Εάν έχετε διαβήτη παρακολουθήστε στενά τα επίπεδα σακχάρου του αίματός σας με τις ειδικές συσκευές που σας έχουν συσταθεί.
Προγραμματίστε τη σωστή ιατρική σας εξέταση από παθολόγο με σφαιρική γνώση και κλινική εμπειρία. Η σωστή παθολογική εξέταση είναι αναγκαία για την ειδική αιτιολογική θεραπεία του ρίγους.
Από το iatronet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου