Μία ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης της Ισπανίας (UNED), πραγματοποίησε μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στον χώρο La Bienvenida-Sisapo, στο Almodóvar del Campo, Ciudad Real.
Τα ευρήματα επαναπροσδιορίζουν την κατανόησή μας σχετικά με την επέκταση του πολιτισμού των Ταρτησσίων στο εσωτερικό της Ιβηρικής Χερσονήσου κατά την Εποχή του Σιδήρου.
Οι ανασκαφές, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της πρόσφατης ερευνητικής πρωτοβουλίας
για την αρχαιολογική κληρονομιά στην Castilla-La Mancha, έχουν φέρει στο φως τα ερείπια ενός επιβλητικού, θρησκευτικού κτιρίου της Ανατολικής παράδοσης, η ανέγερση του οποίου ανάγεται στον 7ο αιώνα π.Χ.Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο επιβεβαιώνει την παρουσία των Ταρτησσίων στην περιοχή, αλλά παρέχει επίσης στοιχεία για την αναζήτηση νέων ορυκτών πόρων από τους Ταρτησσίους πέρα από τον παραδοσιακό πυρήνα της επικράτειάς τους.
Το ιερό, βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία σε ένα ανυψωμένο σημείο, κοντά σε έναν ηφαιστειακό σχηματισμό, γνωστό ως ανατολικό «καστράκι» της La Bienvenida, και έχει ένα σύνολο αρχιτεκτονικών και τελετουργικών χαρακτηριστικών που το συνδέουν άμεσα με άλλα θρησκευτικά κέντρα της σφαίρας των Φοινίκων και των Ταρτησσίων.
Ανάμεσα στα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία, είναι ένας τελετουργικός βωμός σε σχήμα τεντωμένου δέρματος ταύρου, χαρακτηριστικό γνώρισμα των ιερών των Ταρτησσίων, που έχει καταγραφεί και σε άλλες σημαντικές τοποθεσίες στην Σεβίλλη και την Μάλαγα.
Το σημείο του ιερού των Ταρτησσίων στη La Bienvenida-Sisapo. Φωτογραφία: Mar Zarzalejos Prieto, Germán Esteban Borrajo / Consejería de Educación, Cultura y Deportes de Castilla-La Mancha
Ο χρόνος λειτουργίας του ιερού και οι φάσεις της αποκατάστασης από τους χρήστες του
Η ενδελεχής αρχαιολογική εργασία, έχει δώσει στους ερευνητές τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τις διαφορετικές φάσεις της χρήσης του κτιρίου, οι οποίες ξεκινούν από τα μέσα του 7ου και φτάνουν μέχρι τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ.
Τα ευρήματα καταγράφουν τις διαδοχικές ανακαινίσεις που υπέστη ο ιερός χώρος, οι οποίες ακολουθούσαν πάντα, μια προσεκτική διεργασία αποσυναρμολόγησης, καθαρισμού και προετοιμασίας για νέες κατασκευές – αντανακλώντας τον βαθύ σεβασμό και τη σημασία του ιερού σημείου για εκείνους που το χρησιμοποιούσαν.
Το αρχαιολογικό υλικό ανακαλύφθηκε, παρείχε ένα εξαιρετικό σύνολο στοιχείων, τα οποία επιβεβαιώνουν τόσο τη θρησκευτική λειτουργία του κτιρίου, όσο και τις συνδέσεις του με τον μεσογειακό κόσμο.
Ανάμεσα στις σημαντικότερες ανακαλύψεις, είναι τα θραύσματα πρωτοκορινθιακής ελληνικής κεραμικής, που χρησιμοποιούνταν σε τελετουργικά συμπόσια και τα μεγάλα δοχεία που συνδέονται με τη λατρεία της φοινικικής θεάς Αστάρτης.
Επιπλέον, βρέθηκαν βαίτυλοι (σ.σ. ιερές πέτρες) από βασάλτη, οι οποίοι αναπαριστούν θεότητες, μαζί με διάφορα στοιχεία που παραπέμπουν σε μεταλλουργικές δραστηριότητες, όπως χοάνες, φυσητήρες και σκωρίες από χαλκό και μόλυβδο.
Μία από τις πιο αποκαλυπτικές πτυχές της ανακάλυψης, ήταν η αναγνώριση μίας τελετουργικής αποθήκης η οποία περιείχε οστά διαφόρων ζώων που είχαν τύχει πολύ ιδιαίτερης μεταχείρισης, μαζί με στοιχεία – σύμβολα, όπως κογχύλια και τροποποιημένους αστραγάλους από κατσίκα, οι οποίοι είχαν ενδεχομένως χρησιμοποιηθεί σε πρακτικές μαντείας.
Το σύνολο αυτό παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τις τελετουργικές πρακτικές και τα οικονομικά θεμέλια του πρωτοϊστορικού πληθυσμού του Sisapo.
Η αρχαιολογική διαμεσολάβηση στο ιερό των Ταρτέσων. Φωτογραφία: Mar Zarzalejos Prieto, Germán Esteban Borrajo / Consejería de Educación, Cultura y Deportes de Castilla-La Mancha
Γιατί θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό
Η ανακάλυψη, έχει σημαντικές προεκτάσεις για την κατανόηση της διαδικασίας της αστικοποίησης της χερσονήσου της ηπειρωτικής χώρας.
Σύμφωνα τον καθηγητή Mar Zarzalejos Prieto, τον επικεφαλής ερευνητή του προγράμματος, το εύρημα αποδεικνύει ότι τα θεμέλια του Sisapo, ήταν μέρος της στρατηγικής των Ταρτησσίων για να ελέγξουν τις πηγές ορυκτού πλούτου της περιοχής – που περιλάμβαναν ασήμι, μόλυβδο, κινναβαρίτη, υδράργυρο και χαλκό και να τον ενσωματώσουν στα εμπορικά δίκτυα της Μεσογείου, υπό την επιρροή των Φοινίκων.
Η αδιάλειπτη έρευνα διεξάγεται από μια διεπιστημονική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί από το UNED, το αυτόνομο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και άλλους φορείς με την οικονομική υποστήριξη του Junta de Castilla-La Mancha, του υπουργείου επιστήμης, τεχνολογίας και έρευνας και πανεπιστημίων και του συμβουλίου Almodóvar του συμβουλίου της πόλης Campo.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος, όχι μόνο ρίχνουν φως σε μία κρίσιμη περίοδο της πρωτοϊστορίας της χερσονήσου αλλά βοηθούν και στην καλύτερη κατανόηση των πρώιμων διαδικασιών που οδήγησαν τελικά στην ανάπτυξη ου Ορετάνιου πολιτισμού στους μεταγενέστερους αιώνες.
Ευρήματα από τελετουργικό ιερό από πηλό. Φωτογραφία: Mar Zarzalejos Prieto, Germán Esteban Borrajo / Consejería de Educación, Cultura y Deportes de Castilla-La Mancha
Από το enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου