Αγγείο με χειρολαβές και στόμιο που χρησιμοποιήθηκε εκ νέου σαν οστεοθήκη, βρέθηκε γεμάτο με τα λείψανα βρέφους και οι αρχαιολόγοι είναι ενθουσιασμένοι γιατί η ανακάλυψή τους επιβεβαιώνει όσα γνώριζαν για τις ταφικές συνήθειες της εποχής.
Το αγγείο είναι του 6ου αιώνα π.Χ. και βρέθηκε στην πόλη Τζέλα, στη Σικελία. Η Τζέλα, γνωστή στην ελληνική αρχαιότητα και ως Γέλα είναι αρχαία ελληνική αποικία, στην Σικελία. Η ανακάλυψη,
προκάλεσε για ακόμη μια φορά την έκπληξη των αρχαιολόγων με το ξεχωριστό εύρημα που εμπλουτίζει με νέα στοιχεία το περίπλοκο μωσαϊκό της χιλιετούς ιστορίας της πόλης.Λεπτομέρεια της οστεοθήκης του 6ου π.Χ. αιώνα. (Φωτογραφία: Regione Siciliana).
Κατά τη διάρκεια ανασκαφών από την εταιρεία Enel, στην κεντρική οδό Γκαριμπάλντι, υπό την εποπτεία της υπηρεσίας προστασίας πολιτιστικών αγαθών, ανακαλύφθηκε η οστεοθήκη που ανάγεται στο πρώτο μισό του 6ου αιώνα π.Χ. Το αγγείο, το οποίο έχει τέσσερις λαβές και στόμιο, δεν προοριζόταν για ταφές. Ωστόσο ξαναχρησιμοποιήθηκε για διαφορετικό σκοπό, δηλαδή ως ταφικό αγγείο και σε αυτό τοποθετήθηκαν τα λείψανα ενός βρέφους, τα οποία και βρέθηκαν στο εσωτερικό του.
Η ανακάλυψη, είναι εξαιρετική όχι μόνο λόγω της διατήρησης των λειψάνων, αλλά και επειδή ταιριάζει με τις καταγραφές ταφικών πρακτικών της περιοχής.
Σύγκλιση με την αρχαιολογική βιβλιογραφία
Ο φημισμένος αρχαιολόγος Paolo Orsi, τον περασμένο αιώνα, είχε καταγράψει ένα παρόμοιο εύρημα, επαληθεύοντας πως, η χρήση των αγγείων για την ταφή ανθρώπων, ήταν ένα ευρέως διαδεδομένο έθιμο μεταξύ των κοινοτήτων που διαβιούσαν στην Τζέλα την εποχή εκείνη.
Εκτός από την οστεοθήκη, οι αρχαιολόγοι ταυτοποίησαν τα ευρήματα από ακόμη 2 ταφές, οι οποίες διεξήχθησαν με την τεχνική του εγχυτρισμού, δηλαδή την ταφή των ατόμων (συνήθως παιδιών) μέσα σε μεγάλα κεραμικά αγγεία.
Ανακαλύφθηκαν ακόμη, θραύσματα από τάφο που έχει το στιλ καπουτσίνου και διάφορα κεραμικά ευρήματα, προϊόντα εισαγωγής, δίνοντας την δυνατότητα στους ερευνητές να πραγματοποιήσουν μια πιο ακριβή χρονολόγηση του αρχαιολογικού συμπλέγματος, εντός του πρώτου μισού του 6ου αιώνα π.Χ.
Λεπτομέρεια από τάφους που ανακαλύφθηκαν κάτω από τον οδό Γκαριμπάλντι στην Τζέλα της Σικελίας. (Φωτογραφία: Regione Siciliana).
Κέντρο των εμπορικών διαδρομών της Μεσογείου
Η απόκριση μετά την ανακάλυψη, ήταν άμεση. Ο εκτιμητής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, Francesco Scarpinato, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του λόγω της σπουδαιότητας του ευρήματος, τονίζοντας πως, τα στοιχεία αυτά, εκτός από το ότι εμπλουτίζουν την κατανόηση των ταφικών πρακτικών της περιόδου, υπογραμμίζουν και τη σημασία της Τζέλα στο εμπορικό και πολιτιστικό δίκτυο της αρχαίας Μεσογείου.
Στις δηλώσεις του, ο Scarpinato, τόνισε πως, τα θραύσματα των κεραμικών που ανακαλύφθηκαν στο σημείο, επαληθεύουν τον κεντρικό ρόλο που κατείχε η πόλη της Σικελίας στις διαδρομές του εμπορίου που συνέδεαν διαφορετικούς λαούς της Μεσογείου, κατά τη διάρκεια του 6ου αιώνα π.Χ.
«Η Τζέλα, για ακόμη μία φορά, προσφέρει ανεκτίμητα στοιχεία της ιστορίας της, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να καταλάβουμε καλύτερα τα τελετουργικά των αρχαίων κατοίκων της», είπε.
Η ανακάλυψη, αντανακλά ξεκάθαρα την αποτελεσματικότητα των προληπτικών μέτρων προστασίας των υπευθύνων, οι οποίες προϋποθέτουν διαρκή αρχαιολογικό έλεγχο σε οποιαδήποτε παρέμβαση περιλαμβάνει την ανασκαφή εδάφους στο αστικό τοπίο.
Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν σε δέκα γραμμικά μέτρα που απομένουν να εξερευνηθούν, με την ελπίδα πως μπορεί να αναδυθούν υπολείμματα του συναρπαστικού παρελθόντος της περιοχής, δήλωσε ο Scarpinato.
Λεπτομέρεια από τις ανασκαφές. (Φωτογραφία: Regione Siciliana).
Συνέχεια των ερευνών
Η έρευνα στα νέα ευρήματα δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Μετά την αρχική φάση της ενδελεχούς μελέτης, στην οποία θα αναλυθούν τα χαρακτηριστικά του αγγείου και των σκελετικών υπολειμμάτων στο εσωτερικό του, οι ειδικοί θα συνεχίσουν με την προσεκτική διεργασία της αποκατάστασής τους.
Αργότερα, τα ανακτηθέντα αντικείμενα θα τεθούν προς έκθεση στο τοπικό αρχαιολογικό μουσείο της Τζέλα, της επαρχίας Καλτανισσέττα, με σκοπό το μοίρασμα των πορισμάτων της σημαντικής αυτής, αρχαιολογικής ανακάλυψης, με το κοινό.
Με τον τρόπο αυτό, θα εμπλουτιστεί η συλλογή του μουσείου με ένα κομμάτι που ρίχνει φως τα ταφικά τελετουργικά και τα έθιμα ενός από τους πιο ισχυρούς πολιτισμούς, με την εντονότερη επιρροή στον αρχαίο κόσμο.
Από το enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου