Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025

Τεχνουργήματα 2.000 ετών ανακαλύφθηκαν σε στούπα – Τα νομίσματα, το φυλαχτό σε σχήμα ποδιού και οι επιγραφές σε ξεχασμένη γραφή

Ανασκαφές σε μια γνωστή στούπα (κατασκευή σε ημισφαιρικό σχήμα, η οποία περιέχει λείψανα βουδιστών μοναχών και είναι ταυτόχρονα χώρος διαλογισμού) έφεραν στο φως νομίσματα χιλιάδων ετών, κεραμικά αλλά και επιγραφές σε μια ξεχασμένη γλώσσα της Αρχαίας Ινδίας.

Οι ανασκαφές έγιναν στην στούπα της Μπουτκάρα, κοντά στην πόλη Μινγκάορα της επαρχίας Σουάτ, στο Πακιστάν. Ανακαλύφθηκαν φως σημαντικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων νομίσματα δύο χιλιάδων ετών, κεραμικά και επιγραφές σε μία από τις πέντε γραφές Kharosthi. Όλα τα ευρήματα,

προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για την εποχή που κυριάρχησαν οι Σάκες (σκυθική φυλή) και οι Πάρθοι, στην περιοχή των μεγάλων εμπορικών δρόμων της εποχής, στην οποία περιοχή περιλαμβανόταν και η Παρθία. Φυσικά τα ευρήματα αποτελούν ιστορική πηγή για την πλούσια βουδιστική κληρονομιά της περιοχής.

Η στούπα της Μπουτκάρα, είναι ένας αρχαίος βουδιστικός χώρος που χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ.  Είναι μια από τις σημαντικότερες στούπες της περιοχής και  η οποία αφηγείται την πλούσια βουδιστική κληρονομιά της σημερινής επαρχίας Σουάτ. H στούπα είναι σημείο αναφοράς για τους προσκυνητές του Βουδισμού.

Από το 1956, η Ιταλική Αρχαιολογική Αποστολή, διεξάγει ανασκαφές στην Σουάτ.  Κατά τη διάρκεια της τρίτης περιόδου των ανασκαφών,  στον χώρο της Μπουτκάρα, σημειώθηκαν σημαντικές ανακαλύψεις υπό την ηγεσία της Δρ. Elisa Lori, αναπληρώτριας καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο της Βενετίας και υποδιευθύντριας της αποστολής, με την υποστήριξη της επαρχιακής κυβέρνησης του Πακιστάν.


Η πολιτιστική κληρονομιά της Μπουτκάρα για τον Βουδισμό

Σε δήλωσή της στην Minute Mirror, η Alisa Lori σημειώνει: «Τα ευρήματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα επειδή έχουμε πλέον φτάσει στα πρώιμα στάδια του χώρου. Η Μπουτκάρα έχει κορυφαία σημασία για τη βουδιστική κληρονομιά, γιατί είναι ιερός τόπος για τους πιστούς του Βουδισμού».

Η Δρ. Dr. Alisa Lori, εξήγησε πως, στη διάρκεια των πρόσφατων ανασκαφών, ανακάλυψαν μια οικιστική μονάδα, ένα εργαστήριο ή σημείο παραγωγής και έναν μεγάλο δρόμο που κάποτε, συνέδεε την αρχαία πρωτεύουσα της  Σουάτ,  τη Μινγκάορα με τη Μπουτκάρα. «Αποκαλύψαμε ένα σημαντικό μέρος των υλικών από τα δωμάτια, μαζί με νομίσματα του πρώτου αιώνα π.Χ.», δήλωσε.

Ένα από τα χιλιάδες νομίσματα που βρέθηκαν στην στούπα. (Φωτογραφία: Minute Mirror)


Ανάμεσα στις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στον χώρο της Μπουτκάρα, ήταν ένα φυλαχτό σε σχήμα ποδιού με επιγραφή στην ινδική γραφή Kharosthi, η οποία εμπλουτίζει την ιστορική κατανόηση της περιοχής. Εκτός από το φυλαχτό, η ομάδα των ανασκαφών, έφερε στο φως νομίσματα που χρησιμοποιούσαν οι Σάκες και οι Πάρθοι, τα οποία χρονολογούνται στον πρώτο αιώνα π.Χ., μαζί με τεχνουργήματα της αυτοκρατορίας των Μαουρύα.

Η γραφή Kharosthi προέρχεται από την αρχαία Gandhara, και αποτελεί ένα σημαντικό σύστημα γραφής που προσφέρει στοιχεία για το πολιτιστικό και ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες γραπτές γλώσσες, όπως τα Γκαντάρι, μία  Μέση Ινδό – Άρια γλώσσα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συγγραφή βουδιστικών κειμένων.

Τα πρόσφατα ευρήματα, μαρτυρούν ότι το ιερό στην Μπουτκάρα κατασκευάστηκε κατά την αυτοκρατορία των Μαουρύα  (320-185 π.Χ.). Την εποχή εκείνη ήταν ένας σημαντικός ιερός, βουδιστικός χώρος.

Επίσης, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ένα στρώμα που παραπέμπει στην πρώτη στούπα του ιερού, παρέχοντας νέα στοιχεία για την ιστορική εξέλιξη της δομής. Ακόμη ένα στρώμα, επαλήθευσε την πλημμύρα του ποταμού Jambil, παρέχοντας ουσιαστικές πληροφορίες για τις αρχαίες περιβαλλοντικές συνθήκες της περιόδου.

Ο πλούτος της περιοχής

Ο Nasir Khattak, αναπληρωτής έφορος στο μουσείο Swat Museum, δήλωσε πως, εκτός από το σημείο στην Μπουτκάρα, υπάρχουν 23 διατηρημένοι χώροι στην περιοχή, με τεχνουργήματα που καλύπτουν τις διάφορες εποχές που έχουν ανακαλυφθεί.

«Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα τεχνουργήματα, είναι εξαιρετικά σπάνια, περιλαμβάνουν νομίσματα και κεραμικά της περιόδου. Το σημείο, είναι σημαντικό για τους τουρίστες και για τους φοιτητές της αρχαιολογίας», σημείωσε ο  Khattak.

Το μουσείο, φιλοξενεί έναν πλούτο από ευρήματα, ερείπια και στούπες από διάφορες ιστορικές περιόδους, από το βασίλειο Γανδάρα, το βουδιστικό, την Αυτοκρατορία των Κοσσανών,  των Ashoka, των Ινδουιστών Σαχί και το βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν το τμήμα αρχαιολογίας και της τοπικής κυβέρνησης, ενεργήσουν προς την κατεύθυνση της προαγωγής του τουρισμού, θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου