Πολλοί το σιχαίνονται για την έντονη γεύση και μυρωδιά του, και πολλοί ακόμα το λατρεύουν για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Άλλοι το βάζουν με μέτρο στο φαγητό για να ξεκλειδώσουν νέες συνταγές, και άλλοι δεν ξέρουν πότε να σταματήσουν. Σε κάθε περίπτωση, το σκόρδο δεν είναι ούτε δύσκολο να το βρούμε, ούτε δύσκολο να το αποφύγουμε. Έχει όμως αξία για την διατροφή μας πέρα από την γευστική; (Συγγνώμη, εμείς είμαστε ήδη στους λάτρεις.)
Όλες οι μελέτες δείχνουν πως ναι. Το σκόρδο, ακόμα και στις μικρές ποσότητες που το
χρησιμοποιούμε στο φαγητό μας, έχει άφθονα θρεπτικά συστατικά να προσφέρει. Περιέχει βιταμίνες C και B6, μαγγάνιο, σελήνιο και άλλα αντιοξειδωτικά, κυρίως την αλισίνη που του δίνει και το χαρακτηριστικό του άρωμα. Ίσως η πιο κρυφή αλλά ωφέλιμη χρήση του σκόρδου στη διατροφή μας είναι ότι (όπως πολλά μυρωδικά) μπορεί να αντικαταστήσει το αλάτι και να μας βοηθήσει να περιορίσουμε την κατανάλωσή του.Περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να είναι αποτελεσματικό ενάντια της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της χοληστερόλης, ακόμα και του κρυολογήματος και ορισμένων μορφών καρκίνου. Είναι όντως αυτοί οι ισχυρισμοί αλήθεια; Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.
Σχετικά με την υψηλή αρτηριακή πίεση
Μια ανασκόπηση από το 2012 σχετικά με τη χρήση του σκόρδου για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης εντόπισε μια μελέτη που πρότεινε ότι 200 mg σκόνης σκόρδου τρεις φορές την ημέρα μείωνε την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να πούμε ότι το σκόρδο ήταν αποτελεσματικό μέσο για τη θεραπεία της υπέρτασης και την μείωση των ποσοστών θνησιμότητας.
Σχετικά με την υψηλή χοληστερόλη
Μια ανασκόπηση 29 μελετών που περιλάμβαναν συνολικά 1.794 συμμετέχοντες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σκόρδο – κυρίως η σκόνη σκόρδου – προκάλεσε μέτριες μειώσεις στα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης. Αυτό από μόνο του δεν λέει αναγκαστικά πολλά, αλλά στο πλαίσιο μιας Μεσογειακής διατροφής που έχει ως σκοπό την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς, αυτό το “λιθαράκι” θα μπορούσε να βγάζει περισσότερο νόημα.
Σχετικά με το κρυολόγημα
Μια ανασκόπηση των καλύτερων διαθέσιμων στοιχείων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία σχετικά με τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων σκόρδου στη θεραπεία ή την πρόληψη του κρυολογήματος.Οι περισσότερες μελέτες που είχαν ισχυριστεί ότι το σκόρδο έχει αυτήν την ιδιότητα κρίθηκαν πως ήταν κακής ποιότητας.
Σχετικά με τις αντικαρκινικές ιδιότητες του σκόρδου
Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να καταλήξουμε κάπου με σιγουριά. Υπάρχουν στοιχεία από αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι το σκόρδο θα μπορούσε πιθανώς να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων, αλλά αυτοί οι καρκίνοι διαφέρουν από έρευνα σε έρευνα, και πολλές από αυτές τις έρευνες αντικρούουν η μία την άλλη.
Τα θετικά στοιχεία ότι το σκόρδο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες είναι περιορισμένα, αλλά το ακόμα πιο θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το περισσότερο σκόρδο θα σας βλάψει.
Από το iatronet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου