Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025

Ανακαλύφθηκε σε αρχαία ελληνική πόλη καλούπι μάσκας 2300 ετών που απεικονίζει την Μέδουσα – Τι συμβόλιζε το μυθολογικό τέρας

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε αρχαία ελληνική πόλη ένα καλούπι μάσκας που, σύμφωνα με τις αρχικές ερμηνείες, μπορεί να αναπαριστά την Μέδουσα.

Η μάσκα ανακαλύφθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη Λικάτα (σημερινή Finziade), στη Σικελία. Η Μέδουσα στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ως μία από τις τρεις Γοργόνες, που πέτρωνε όποιον την κοιτούσε στο πρόσωπο και που είχε φίδια αντί για μαλλιά.

Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε χάρη στις ανασκαφές στην οικία που οι αρχαιολόγοι έχουν

χαρακτηρίζει «Οικία 18», ένα οίκημα που ανάγεται στη Ρεπουμπλικανική Περίοδο και που, κατά τα τελευταία χρόνια της χρήσης του, στις αρχές περίπου του 1ου αιώνα π.Χ., μετατράπηκε σε καλλιτεχνικό εργαστήρι που εξειδικευόταν στην παραγωγή μασκών.

Η ανακάλυψη του ευρήματος

Δεν πρόκειται για μοναδική ανακάλυψη, καθώς και άλλα ευρήματα που σχετίζονται με την καλλιτεχνική δραστηριότητα έχουν αναγνωριστεί στο σημείο. Στοιχεία που έχουν ανακαλυφθεί, υποδηλώνουν ότι, η παραγωγή των μασκών, έπαιζε σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία και την καλλιτεχνική έκφραση της αρχαίας πόλης Finziade, αναδεικνύοντας τη σημασία του συμβολισμού και της τεχνικής αρτιότητας στη Ρωμαϊκή Σικελία.

Η «Οικία 18», στον αρχαιολογικό χώρο  Finziade, αποτελεί ένα συναρπαστικό παράδειγμα για το πως οι υποδομές αυτές κατοικιών επαναχρησιμοποιούνταν για εμπορική ή βιομηχανική χρήση κατά τη διάρκεια περιόδων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών.

Το καλούπι με την μορφή της Μέδουσας. Φωτογραφία: Finziade Project / Parco Archeologico e Paesaggistico della Valle dei Templi


Ο αρχικός σχεδιασμός της οικίας και τα υπόλοιπα ευρήματα

Σχεδιασμένη αρχικά ως κατοικία της ύστερης Ρεπουμπλικανικής Περιόδου, οι μετατροπές που έχει υποστεί η δομή, αντανακλούν μια διαδικασία προσαρμογής με αποκορύφωμα τη δημιουργία ενός χώρου αφιερωμένου στην καλλιτεχνική παραγωγή. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολλά καλούπια για την κατασκευή μασκών στο ίδιο περιβάλλον, επαληθεύοντας τη σημασία της δραστηριότητας στην περιοχή.

Ανάμεσα στα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα, είναι η μήτρα, το καλούπι που πιθανόν αναπαριστά την Μέδουσα, ένα εικονικό σύμβολο πλούσιο σε νοήματα. Στην ελληνική μυθολογία, η Μέδουσα ήταν μια από τις τρεις Γοργόνες και συμβόλιζε τόσο τον κίνδυνο, όσο και την προστασία. Η εικόνα της χρησιμοποιήθηκε συχνά σε διακοσμητικά και αρχιτεκτονικά αντικείμενα, όπως σε φυλακτά για να προστατεύει από το κακό.

Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Finziade, το οποίο διεξάγεται υπό την επίβλεψη του αρχαιολογικού πάρκου της Κοιλάδας των Ναών στο Αγκριτζέντο, υπό την ηγεσία του Roberto Sciarratta. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συνεργασία με το CNR-Ispc (Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας – Ινστιτούτο Επιστημών Πολιτιστικής Κληρονομιάς) στην Κατάνια.

Ολόκληρο το καλούπι της μάσκας. Φωτογραφία: Finziade Project / Parco Archeologico e Paesaggistico della Valle dei Templi


Οι επικεφαλής αρχαιολόγοι του προγράμματος, Alessio Toscano Raffa και Maria Concetta Parello, ηγούνται των επιστημονικών προσπαθειών για την αποκάλυψη των μυστικών στη Finziade, ενώ ο Rosario Callea, ο οποίος εργάζεται στο αρχαιολογικό Πάρκο της Κοιλάδας των Ναών, συντονίζει τα λογιστικής φύσης ζητήματα.

Η διεπιστημονική συνεργασία, έκανε δυνατή μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που συνδυάζει αρχαιολογικές ανασκαφές, ιστορικές μελέτες και προηγμένες, επιστημονικές αναλύσεις.

H ανακάλυψη της μήτρας για την μάσκα, προσφέρει στοιχεία για τις συμβολικές και πολιτιστικές πτυχές της περιοχής κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Περιόδου. Η κατασκευή των μασκών, συνδεόταν με θεατρικά, τελετουργικά ή διακοσμητικά περιβάλλοντα, τονίζοντας τη συμβολή ανάμεσα στην καθημερινή ζωή και τις πνευματικές αντιλήψεις της αρχαιότητας.

 

Η Ρωμαϊκή Σικελία, σ’ ένα στρατηγικό σημείο της Μεσογείου, ήταν ένα πολιτισμικό χωνευτήρι, όπου αλληλεπιδρούσαν, η Ελληνική, Ρωμαϊκή και η τοπική επιρροή. Ανακαλύψεις όπως αυτή, μας βοηθά να κατανοήσουμε την έκφραση των οικονομικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου