Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025

Τροφές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού τον χειμώνα

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

 Οι χειμερινοί μήνες φέρνουν μαζί τους αυξημένο κίνδυνο για κρυολόγημα και γρίπη, είναι όμως και μια περίοδος που το κρύο και η υγρασία μπορούν να καταπονήσουν άτομα με χρόνιες παθήσεις.

 Η σωστή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και να νιώσουμε καλύτερα. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να μας βοηθήσει να

σταθούμε πιο δυνατοί απέναντι σε ένα κρυολόγημα.

Δεν υπάρχουν τροφές που μπορούν από μόνες τους να μειώσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού, αλλά ο συνδυασμός των παρακάτω θα σας βοηθήσει να προσφέρετε στο σώμα σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να είναι προστατευμένος.

Λαχανικά

Τα λαχανικά, ειδικά τα λαχανικά με ρίζα που είναι στην εποχή τους κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι καλές πηγές βιταμινών Α, C και Κ. Αυτά τα λαχανικά περιλαμβάνουν τα καρότα, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα ραπανάκια. Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες. Το λάχανο και οι γλυκοπατάτες θα προσφέρουν μια ευρεία γκάμα βιταμινών και μετάλλων. Και για τις πιο κρύες ημέρες, φτιάξτε μια σούπα με άφθονα λαχανικά μέσα για να νιώσετε άμεσα καλύτερα.


Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά

Το λάχανο προσφέρει μερικά από τα πιο θρεπτικά λαχανικά της εποχής. Είναι γεμάτο με βιταμίνες Α, C και Κ καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Το κόκκινο λάχανο θεωρείται εξίσου υγιεινή επιλογή. Περιέχει μια ποικιλία βιταμινών καθώς και μαγγάνιο και κάλιο. Και τα δύο έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Ο μαϊντανός περιέχει διάφορες βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο και ασβέστιο. Το σπανάκι είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών.

Φρούτα

Τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, τα μανταρίνια και τα λεμόνια είναι μεταξύ των πιο πλούσιων σε βιταμίνη C τροφίμων. Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να βρεθεί στο μπρόκολο, στα μούρα και στις ντομάτες. Οι κόκκινες πιπεριές είναι άλλη μια εξαιρετική πηγή. Τα περισσότερα φρούτα περιέχουν σημαντικά μέταλλα και αντιοξειδωτικά, οπότε είναι πάντα καλή ιδέα να τρώτε μια μεγάλη ποικιλία από φρούτα εποχής. Τα μήλα, για παράδειγμα, που ευδοκιμούν τους πιο κρύους μήνες, είναι πολύ καλή επιλογή για φυτικές ίνες.

Μούρα

Παρά το μικρό τους μέγεθος, περιέχουν τεράστιες ποσότητες αντιοξειδωτικών. Όλα τα μούρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, και είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών C και K1. Βάλτε τα στο πρωινό σας ή στο επιδόρπιό σας με λίγο γιαούρτι, αντί για μια ανθυγιεινή επιλογή.


Ξηροί καρποί και υγιεινά λιπαρά

Οι ξηροί καρποί, ιδιαίτερα τα αμύγδαλα, μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με βιταμίνη Ε και περιέχουν επίσης ωφέλιμα λιπαρά. Μια χούφτα μόνο με ανάλατους, ανάμεικτους ξηρούς καρπούς την ημέρα αρκεί για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα (αλλά και τον μεταβολισμό σας) αρκετά. Τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλα) είναι εξαιρετικές πηγές υγιεινών λιπών, και ειδικά των ω-3 που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Το αβοκάντο είναι επίσης καλή πηγή λιπαρών.

Τροφές για την υγεία του εντέρου

Εκτός από τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορείτε να καταναλώνετε περισσότερες τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν προβιοτικά – τα ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο έντερό μας και ενισχύουν την δράση του μεταβολισμού. Αυτές οι τροφές είναι το γιαούρτι, το κεφίρ και το λάχανο τουρσί. 

 

Η καλύτερη λειτουργία του εντέρου σχετίζεται άμεσα με την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Από το iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου