Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025

Γιατί είναι σημαντικό το μικροβίωμα του εντέρου

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

 Υπάρχει ένα τεράστιο νούμερο από μικροοργανισμούς που ζει στο  σώμα μας. Κάποια από αυτά τα μικρόβια μπορεί να είναι παθογόνα, όμως άλλα μάς βοηθούν να αντιμετωπίζουμε τις απειλές, να διατηρούμε την ισορροπία του οργανισμού μας και γενικά ολόκληρο το σύστημά μας λειτουργικό. Αυτά τα μικρόβια βρίσκονται κατά βάση στο παχύ έντερό μας. Όταν τα νούμερα αυτών των μικροβίων είναι καλά και ισορροπημένα, τότε  έχουμε καλύτερη υγεία.

Αν όμως το μικροβίωμά σας δεν έχει μεγάλη

ποικιλία ή η ισορροπία των καλών βακτηρίων με τα κακά είναι λάθος, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει κάθε είδους σημαντικές λειτουργίες του σώματος. Ας δούμε πιο αναλυτικά ποιες λειτουργίες είναι αυτές και με ποιον τρόπο συμβάλλει το μικροβίωμα του εντέρου μας.

Πέψη

Το φαγητό  δεν τροφοδοτεί μόνο εμάς, αλλά και το μικροβίωμά μας. Ένα υγιές μικροβίωμα μπορεί να διασπά τα τρόφιμα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, ενώ ένα αδύναμο μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία και δυσκολίες στην απορρόφηση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Έχετε ακούσει σίγουρα για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι αυτά τα ωφέλιμα βακτήρια, ενώ τα πρεβιοτικά είναι οι τροφές (συνήθως πηγές φυτικών ινών) που τα θρέφουν και τα δυναμώνουν.


Ανοσολογική απόκριση

Όταν η ισορροπία μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων στο έντερο σας είναι λάθος, αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη απόκριση από τον οργανισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η ανισορροπία μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να συμβάλλει στην εμφάνιση κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος. Όταν έχουμε υπερβολική φλεγμονή στο σώμα μας, αυτό επηρεάζει το ενδοκρινικό μας σύστημα, δημιουργώντας ορμονικές ανισορροπίες και κάνοντας την επεξεργασία της ινσουλίνης πιο δύσκολη. Η αντίσταση αυτή που προκαλείται στην ινσουλίνη μπορεί να διευκολύνει την αύξηση βάρους.

Ρύθμιση της όρεξης

Αν η μικροχλωρίδα του εντέρου σας μπορεί να απορρυθμίσει ολόκληρο το ενδοκρινικό σας σύστημα, φανταστείτε τι μπορεί να κάνει και στην όρεξή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες - όπως η λεπτίνη, η γκρελίνη και άλλες - είναι υπεύθυνες για τη σηματοδότηση αισθήσεων όπως πότε πεινάμε και πότε χορτάσαμε. Συνεπώς αν έχετε απορρυθμισμένο μικροβίωμα εντέρου, είναι πιθανό η όρεξή σας να εμφανίζει περίεργες αυξομειώσεις.

Το μικροβίωμα του εντέρου, το βάρος και τα συμπληρώματα

Η μικροχλωρίδα του εντέρου φαίνεται διαφορετική σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Έχουν γίνει πολλές (και ιδιαίτερα... ενδιαφέρουσες) μελέτες για το κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να επηρεαστεί από άτομο σε άτομο, μέχρι και αν ένα συμπλήρωμα προβιοτικών θα μπορούσε να είναι κρυμμένο κλειδί πίσω από την επιτυχημένη απώλεια βάρους. Αυτή η θεωρία ακούγεται αρκετά καλή, αλλά στην πράξη δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα συμπληρώματα προβιοτικών θα μπορούσαν να αλλάξουν κάτι άμεσα.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα προβιοτικά

Μπορεί να μην γνωρίζουμε αν τα προβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν απώλεια βάρους. Αλλά έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι μπορεί να ενισχύουν τις προσπάθειές μας. Αν ένα μη ισορροπημένο μικροβίωμα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, να επηρεάσει την πέψη και να αλλάξει την όρεξή σας, είναι λογικό ότι ισχύει και το αντίθετο. Είναι πιθανό τα προβιοτικά να θέτουν τις βάσεις για επιτυχημένη απώλεια βάρους βελτιώνοντας την ικανότητα του σώματός σας να λειτουργεί, αλλά και πάλι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν. Οι περισσότερες μελέτες περιλαμβάνουν και άλλες πρακτικές απώλειας βάρους, όπως δίαιτα και άσκηση (που είναι και ο σωστός τρόπος για πετυχημένη απώλεια βάρους).

Παρ’ όλα αυτά, είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν προβιοτικά (οτιδήποτε έχει υποστεί ζύμωση, π.χ. γιαούρτι) όπως και πρεβιοτικά (πηγές φυτικών ινών) για να ενισχύσουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας. Το ότι δεν παίζει άμεσα αναγκαστικά ρόλο στην απώλεια βάρους είναι μόνο η μισή ιστορία· οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει στον οργανισμό είναι όλοι σχετικοί με την  καλή μας υγεία και με την ρύθμιση του βάρους μας. Ιδανικά, θα λαμβάνετε τα προβιοτικά σας απευθείας από τρόφιμα και όχι από συμπληρώματα, τα οποία δεν έχουν και τόσες πολλές μελέτες που να στηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους. 

 

Ο οργανισμός μας αφομοιώνει καλύτερα θρεπτικά τις ολόκληρες τροφές.

Από το iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου