Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Διαδικτυακός τζόγος και διαταραχή τυχερών παιχνιδιών

Βασίλης Ιγνατιάδης
Ανταποκριτής στη Θεσσαλονίκη

 Η ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό τζόγο μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό, με τα κριτήρια διάγνωσης της Διαταραχής Τυχερών Παιχνιδιών να προσομοιάζουν σε αυτά της εξάρτησης από ουσίες. 

Ο τζίρος, ο αριθμός των παικτών και προσφερόμενες πλατφόρμες αυξάνονται κάθε χρόνο, με τη μεγέθυνση να είναι ταχύτερη μετά το 2020, ενώ το on line αθλητικό στοίχημα κερδίζει τη μερίδα του

λέοντος στην "πίτα" των επιλογών. Η δια νόμου μείωση της διαθεσιμότητας δεν φάνηκε αποτελεσματική στον περιορισμό της προβληματικής χρήσης.

Το θέμα απασχόλησε επιστημονικό webinar για τις συμπεριφορικές εξαρτήσεις, που διοργάνωσαν η Γ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Κλινική Ψυχική Υγεία. Ο ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής, στρατιωτικός γιατρός Κωνσταντίνος Ράντης, αναφέρθηκε στα νεότερα δεδομένα της Διαταραχής Τυχερών Παιχνιδιών, στη σχέση on line και off line τζόγου και στις συννοσηρότητες που ενδέχεται να κρύβουν προϋπάρχουσα ψυχοπαθολογία.


On line τυχερά παιχνίδια

Ο διαδικτυακός τζόγος παρουσιάζει αυξητική τάση σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον ρυθμό να επιταχύνεται από την έναρξη της πανδημίας. Ο μέσος παίκτης ξοδεύει περίπου 1.000 δολάρια ετησίως, ενώ το μισό του συνολικού τζίρου αφορά το on line αθλητικό στοίχημα.

Οι πλατφόρμες αυξάνονται συνεχώς, ενώ η εύκολη προσβασιμότητα και η έντονη προβολή τους προσελκύει ολοένα και περισσότερους παίκτες. "Το έχουμε στο κινητό μας, στο τάμπλετ, στον υπολογιστή, παντού. Μπορώ να μην πάω στο καζίνο όπου θα με δει ο κόσμος, δεν χρειάζεται να ντυθώ και να πάω στο πρακτορείο για να το πετύχω ανοιχτό. Στο σπίτι μου, αργά το βράδυ, μόνος μου με το κινητό ή τον υπολογιστή μου, με την πιστωτική μου κάρτα, φορτώνω με χρήματα τον λογαριασμό μου και παίζω", επισήμανε ο κ. Ράντης, προσθέτοντας: "Σε ένα αθλητικό site, όπου πατάς ένα άρθρο για να διαβάσεις για την ομάδα σου, πετάγεται μια διαφήμιση στοιχηματικής ιστοσελίδας. Στο site της σελίδας σου λέει ‘προσφορά, 15 ευρώ χωρίς κατάθεση’ για να σε βάλει στο παιχνίδι. Μετά λες ‘χάνω, να βάλω κι εγώ κανένα 5ευρο δικό μου μήπως κερδίσω".


Γιατί τζογάρουμε

Οι απαντήσεις παικτών ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών, που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο μελετών γιατί τζογάρουν, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Μόνο το 48% απάντησε σε σχετική έρευνα πως το κάνει για να κερδίσει χρήματα. Πάνω από ένας στους τρεις (35%) απάντησε πως απολαμβάνει την έξαψη, άλλος ένας στους τρεις (33%) ότι το on line αθλητικό ποντάρισμα κάνει πιο ενδιαφέροντα έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, Το 29% απολαμβάνει τον ανταγωνισμό, το 18% το βλέπει ως χόμπι, το 18% θέλει να δοκιμάσει κάτι καινούργιο από περιέργεια και το 14% ενθαρρύνεται από φίλους.

Σε ό,τι αφορά την προβληματική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια, 1 στους 400 ενήλικες έχει αναζητήσει βοήθεια για προβλήματα με τον τζόγο, ενώ 2 στους 3 προβληματικούς παίκτες έχουν παραδεχτεί ότι έχουν καταφύγει σε παράνομη ενέργεια για να χρηματοδοτήσουν την συνήθειά τους (π.χ. έχουν πάρει χρήματα κρυφά από την οικογένεια ή από το ταμείο της εταιρίας όπου εργάζονται). Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο αριθμός των ατόμων που παίζουν παρορμητικά αυξήθηκε κατά 17,6%.

Οι επιπτώσεις, εκτός από οικονομικές (υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πουλήσει περιουσιακά στοιχεία), επεκτείνονται στην σωματική και ψυχική υγεία, κοινωνικές, οικογενειακές, πολιτισμικές, χωρισμούς, περιθωριοποίηση κ.ά.


Διαταραχή τυχερών παιχνιδιών

Όπως ανέφερε ο ψυχίατρος, η Διαταραχή Τυχερών Παιχνιδιών ταξινομείται πλέον ως ξεχωριστή κατηγορία σε ό,τι αφορά τα on line παιχνίδια στα διεθνή συστήματα ταξινόμησης νόσων, όπως το ICD11, ενώ επίσης αναγνωρίζεται μια ακόμη κατηγορία, η επικίνδυνη ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια ή στοιχηματισμό. Η τελευταία δεν πληροί τα κριτήρια για τη διάγνωση της διαταραχής, αλλά είναι κι αυτή προβληματική.

Στα κριτήρια διάγνωσης της Διαταραχής Τυχερών Παιχνιδιών μπαίνουν όλα τα κριτήρια της γνωστής εξάρτησης από ουσίες, ενώ και οι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι κοινοί: παρορμητικότητα ως στοιχείο του χαρακτήρα, χρήση άλλων ουσιών, άρρεν φύλο, κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές διαταραχές, ενασχόληση με άλλα τυχερά παιχνίδια ή ήδη υπάρχοντα προβλήματα με τυχερά παιχνίδια, αντικοινωνική ή βίαιη συμπεριφορά, χαμηλή ακαδημαϊκή απόδοση, επιρροή από συνομηλίκους, διαφήμιση μάρκετινγκ κ.ά.

Οn line και off line τζόγος

Παίκτες που παίζουν αποκλειστικά on line έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν παθολογική ενασχόληση σε σχέση με όσους παίζουν off line.

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι παίζουν και στις δύο μορφές, γεγονός που, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενδεχομένως να σχετίζεται με τη μεγαλύτερη εμπλοκή τους.

Πολλοί προβληματικοί παίκτες offline εμπλέκονται και σε online παίξιμο, ενώ ο ένας στους τρεις με έναν στους τέσσερις προβλήματικούς παίκτες στο διαδίκτυο, αποδίδουν την προβληματική χρήση σε off line παιχνίδια.


Χρήση ουσιών

Πάνω από δύο στους τρεις προβληματικοί παίκτες αναφέρουν συνοδό Διαταραχή Χρήσης Αλκοόλ, ενώ και ένα μεγάλο ποσοστό μη προβληματικών παικτών αναφέρουν μεγάλη κατανάλωση κατά τη διάρκεια του τελευταίου παιχνιδιού.

Η χρήση αλκοόλ διευκολύνει τη λήψη μεγαλύτερων ρίσκων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

 

Υψηλά (ως 50%)  είναι τα ποσοστά συννοσηρότητας μεταξύ Διαταραχής Τυχερών Παιχνιδιών - Διαταραχής Διαδικτυακού Gaming - Διαταραχής Χρήσης Αλκοόλ, κατασταλτικών, αναλγητικών, παράνομων ουσιών και δυσφορικής διάθεσης.

Από το iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου