Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Ανακαλύφθηκαν κρυμμένοι θησαυροί σε αρχαία ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας – Αναστηλώνεται η εκκλησία της, ηλικίας 2.600 ετών

 Στόχος ήταν η αναστήλωση της πανάρχαιας εκκλησίας οι κίονες της οποίας ήταν πεσμένοι επί αιώνες. 

Το εγχείρημα θα έκανε την αρχαία πόλη να ανακτήσει μεγάλο τμήμα από την αίγλη που είχε στην ακμή της, με στόχο να ικανοποιήσει ακόμα περισσότερο τους τουρίστες και φυσικά να αυξήσει τον αριθμό τους. Οι εργασίες όμως έφεραν στο φως δεκάδες θησαυρούς και πλατιά χαμόγελα στους

αρχαιολόγους.

Γνωστή ως το σημαντικότερο κέντρο τέχνης και εμπορίου της αρχαιότητας, η αρχαία Κνίδος μαγεύει τους επισκέπτες με την εντυπωσιακή της αρχιτεκτονική, τους δρόμους και τους κίονες, τις αγορές, τα δύο της θέατρα και τα διπλά λιμάνια. Η πόλη εξακολουθεί να θέλγει εκατοντάδες τουρίστες κάθε χρόνο, τόσο από την Τουρκία, όσο και από το εξωτερικό.

Η Κνίδος κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία,. Ήταν η πατρίδα μεγάλων προσωπικοτήτων (Φωτογραφία: ΑΑ).


Πόλη που διαμόρφωσε τον αρχαίο πολιτισμό

Η Κνίδος κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία, καθώς ήταν η πατρίδα μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως ο αστρονόμος και φυσικός Εύδοξος, ο φυσικός Ευρύφων, και ο ζωγράφος Πολύγνωτος. Από εκεί καταγόταν και ο Σώστρατος ο Κνίδιος, ο αρχιτέκτονας του Φάρου της Αλεξάνδρειας, που είναι ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου.

Στη συμβολή της Μεσογείου και του Αιγαίου Πελάγους, η Κνίδος ήταν μία στρατηγική και μοναδικής ομορφιάς περιοχή. Το ηλιακό της ρολόι, σχεδιασμένο από τον Εύδοξο ήταν πρωτοποριακή εφεύρεση της εποχής, και εξακολουθεί να στέκει περήφανο στην αρχαία πόλη.

Προσβάσιμη από ξηρά και από θάλασσα, η Κνίδος είναι το κέντρο της αρχαιολογικής μελέτης, με ανασκαφικές ομάδες που εργάζονται άοκνα όλον τον χρόνο. Ο καθηγητής Ertekin Doksanalti, από το πανεπιστήμιο Selcuk University, εξηγεί ότι οι ανασκαφές πλέον εντάσσονται στο πρόγραμμα «Κληρονομιά για το Μέλλον».

Ο καθηγητής  Doksanalti εξηγεί ότι η ομάδα έχει εστιάσει στην ανακάλυψη των βασικών αρτηριών της πόλης, καθώς και στις δημόσιες και θρησκευτικές της δομές. «Διεξάγουμε έρευνες και δημοσιεύουμε τα ευρήματά μας, αλλά παράλληλα διασφαλίζουμε την προστασία αυτών των χώρων για τις μελλοντικές γενιές, μέσα από εργασίες συντήρησης και αναπαλαίωσης», εξήγησε.


Τα εξαιρετικά μωσαϊκά

Προσβάσιμη από ξηρά και θάλασσα, η Κνίδος είναι το κέντρο της αρχαιολογικής μελέτης. (Φωτογραφία: ΑΑ).


Κεντρικό σημείο των ανασκαφών, είναι η εκκλησία της πόλης, η οποία ανάγεται στον πέμπτο έως τον έβδομο αιώνα μ.Χ. Ο καθηγητής Doksanalti εστίασε στην ανακάλυψη του περίτεχνου δαπέδου από μωσαϊκό, το οποίο φέρει ζωηρές αναπαραστάσεις άγριων και εξημερωμένων ζώων, μαζί με μοτίβα λουλουδιών που αποδίδουν ένα παραδείσιο σκηνικό.

«Τα μωσαϊκά αυτά, αναπαριστούν μορφές όπως πάνθηρες, λιοντάρια, αγριοκάτσικα, μαρτυρώντας τη δεξιοσύνη των τεχνιτών που εξακολούθησαν να εφαρμόζουν  τις παραδόσεις της τέχνης των ανακτόρων της εποχής», δήλωσε ο Doksanalti.

Εκτός από τα μωσαϊκά, αναστηλώνονται οι υπό κατάρρευση κίονες και τα καθίσματα της εκκλησίας, μεταμορφώνοντάς την σε έναν νέο, τουριστικό προορισμό.

Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει επίσης, μια σειρά από νέες επιγραφές στους τoίχους, στα Αραβικά, εμπλουτίζοντας τα υπάρχοντα ευρήματα. Οι επιγραφές αναμένεται να προσφέρουν μοναδικές πληροφορίες σχετικά με την ισλαμική κατάκτηση της πόλης.

«Η Κνίδος δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει. Ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε περισσότερες επιγραφές και μοναδικά τεχνουργήματα κατά τις ανασκαφές που θα ακολουθήσουν», λέει ο Doksanalti.


Στο φως ο αρχαίος αστικός σχεδιασμός

Η ομάδα επίσης, έχει εστιάσει στα βαθμιδωτά τείχη της πόλης, με ξεχωριστά τμήματα. Οι προσπάθειες αυτές, έχουν αποκαλύψει πολύτιμα στοιχεία για τον αστικό σχεδιασμό και την εξέλιξή του από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

H Κνίδος εξακολουθεί να μαγεύει τους ιστορικούς, τους αρχαιολόγους και τους τουρίστες, προσφέροντας μια ματιά στην τέχνη, την επιστήμη και την καθημερινότητα των αρχαίων πολιτισμών. 

 

Μέσα από τις αναπαλαιωμένες της δομές και τις αδιάλειπτες ανασκαφές, η πόλη μαρτυρά το πλούσιο παρελθόν του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού της Μικράς Ασίας.

Κεντρικό σημείο των ανασκαφών, είναι η εκκλησία της πόλης. (Φωτογραφία: ΑΑ).

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου