Χρειάστηκαν μόλις 20 ημέρες για να έρθουν στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα, όπως ένας σταυρός και ένα ομοίωμα κεφαλής ζώου, σε μια γνωστή αρχαιολογική περιοχή, στην οποία όμως άνοιξε νέος κύκλος ανασκαφών, ο οποίος αποδεικνύεται πολύ «αποδοτικός».
Ο νέος κύκλος ανασκαφών άρχισε μόλις πριν από 2ο ημέρες στα ερείπια της πόλης Κερκενές Νταγκί, στην περιοχή Yozgat Sorgun της κεντρικής Ανατολίας. Το σημείο, στα όρια του χωριού Sahmuratli, έκρυβε νέα τμήματα των τειχών από
το κάστρο Keykavus, μαζί με πολλά αξιοσημείωτα σύμβολα, μεταξύ των οποίων ένας σταυρός κι ένα ανάγλυφο που αναπαριστά την κεφαλή ενός ζώουΤμήμα από το κάστρο Keykavus (Φωτογραφία: ΑΑ).
Η πολυεθνική ομάδα ανασκαφής
Η ανασκαφή, η οποία πραγματοποιείται μόλις για περίπου 20 μέρες, αποτελείται από μία μεγάλη ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και με ειδικούς από άλλες χώρες, την οποία συντονίζει ο καθηγητής Sevket Donmez. Την μελέτη υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στις ΗΠΑ.
Στη διάρκεια επίσκεψής του στο σημείο, ο κυβερνήτης Yozgat Governor Mehmet Ali Ozkan, έδωσε τα συγχαρητήριά του για τις προσπάθειες της ομάδας και τόνισε την αξιοσημείωτη πρόοδο που σημειώθηκε, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
«Έχουμε ενθουσιαστεί με την πρόοδο που παρατηρήθηκε σε μόλις 20 μέρες. Η ομάδα έχει φέρει στο φως τμήματα από τα εξωτερικά τείχη του φρουρίου και πολλά τεχνουργήματα», σημείωσε ο κυβερνήτης Ozkan. Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους όσους συνέδραμαν στην ανασκαφή, μεταξύ των οποίων και τους τοπικούς αξιωματούχους του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.
Το κάστρο Keykavus
Η ομάδα έχει ήδη αποκαλύψει περίπου 15- 20 μέτρα από τα τείχη που περιβάλλουν το κάστρο Keykavus. Υπολογίζεται ότι τα τείχη έχουν συνολικό μήκος 300 μέτρα. Η ανακάλυψη προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την αρχιτεκτονική δομή του κάστρου, το οποίο συνδέεται με πολλές ιστορικές περιόδους.
Οι ανασκαφές στο κάστρο (Φωτογραφία: ΑΑ).
Οι συνεχείς ανασκαφές αποσκοπούν στην περαιτέρω εξερεύνηση της πύλης εισόδου και του εσωτερικού του φρουρίου. Τώρα, η ομάδα εστιάζει στην αποκάλυψη των στρωμάτων από τη Ρωμαϊκή και την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο.
Θεωρείται ωστόσο ότι, η ιστορία του κάστρου συνδέεται με την περίοδο των Σελτζούκων Τούρκων, με την αδιάλειπτη έρευνα να εστιάζει στην αποκάλυψη της τουρκικής πολιτιστικής κληρονομιάς που ήρθε στην επιφάνεια, μεταξύ του 11ου και του 13ου αιώνα στην περιοχή.
Η πολιτιστική κληρονομιά νομάδων και Τουρκμένων
Η ανασκαφή έφερε στην επιφάνεια, ενδιαφέροντα ευρήματα. Ο καθηγητής Donmez, τόνισε ότι, η ανακάλυψη των τειχών, θεωρείται ότι έχει σχέση με τους νομάδες Τουρκμένους. Οι δομές, πιθανόν να υποστήριζαν σκηνές.
Η πληροφορία αυτή, ρίχνει φως στην ιστορία της περιοχής, που μπορεί να ήταν βοσκότοπος κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ή ένα σημείο yaylak, δηλαδή θερινός ορεινός βοσκότοπος που χρησιμοποιούταν από τους Τουρκμένους, επί πολλούς αιώνες.
Τα θρησκευτικά και πολιτιστικά σύμβολα
Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών ευρημάτων, στη διάρκεια των ανασκαφών, περιλαμβάνεται ένας σταυρός και η ανάγλυφη κεφαλή ενός ζώου. Τα τεχνουργήματα, υποδηλώνουν την ύπαρξη μίας θρησκευτικής κοινότητας που μπορεί να χρησιμοποιούσε τα πολιτιστικά σύμβολα για προστασία ή για τελετουργικούς λόγους, εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο την κατανόηση της περίπλοκης ιστορίας της περιοχής.
Οι ανασκαφές στο κάστρο απέδωσαν μετά από μόλις 20 ημέρες (Πηγή:AA)
Οι αδιάλειπτες ανασκαφές στα ευρήματα στον Κερκενέ, αποκαλύπτουν σημαντικές, νέες πληροφορίες σχετικά με τους αρχαίους πολιτισμούς οι οποίοι έζησαν κάποτε στην τοποθεσία.
Το σημείο, παρουσιάζει έναν συνδυασμό από επιρροές των Ρωμαίων, των Βυζαντινών και των Σελτζούκων, καθώς και μοναδικά ίχνη των νομάδων τουρκογενών. Το σημείο προσφέρει επίσης μοναδικά στοιχεία σχετικά με τα ετερόκλητα πολιτιστικά στρώματα του πλούσιου παρελθόντος της περιοχής.
Από το enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου